Službeni oproštaj

U utorak ju je proglasila premijerkom, a danas se Liz Truss oprostila od nje: Bila mi je uzor!

Osim dirljivog govora o značaju najdugovječnije vladarice na svijetu, Truss je potvrdila da će novi kralj uzeti ime kralj Charles III.

Osim dirljivog govora o značaju najdugovječnije vladarice na svijetu, Truss je potvrdila da će novi kralj uzeti ime kralj Charles III.

Premijerka Liz Truss službeno se oglasila nakon objave Buckinghamske palače da je kraljica Elizabeta II. preminula ranije ovog poslijepodneva. "Svi smo shrvani. Ovo je dan velikog gubitka, ali kraljica Elizabeta II. ostavlja veliko naslijeđe", kazala je premijerka okupljenima ispred Downing Streeta.

Liz Truss, koju je kraljica u utorak imenovala za premijerku, odala je počast britanskoj najdugovječnijoj vladarici te ju opisala kao "kamen na kojem je sagrađena moderna Britanija", te je dodala kako joj je kraljica bila osobna inspiracija.

image

Liz Truss održala je govor posvećen kraljici Elizabeti II.

JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Nevjerojatno je postignuće vladati s takvim dostojanstvom i ljepotom punih 70 godina. Njen život u službi protezao se dulje od sjećanja većine nas živih. Zauzvrat voljeli su je i divili joj se ljudi iz Ujedinjenog Kraljevstva i cijelog svijeta. Bila mi je osobna inspiracija kao i mnogim Britancima - njena odanost dužnosti je primjer svima nama", kazala je premijerka.

"Zahvaljujući njoj Britanija je velika zemlja kakva je danas... Bila je sam duh Velike Britanije, a taj duh će potrajati", zaključila je svoje obraćanje premijerka.

Truss je također potvrdila da će novi kralj uzeti titulu kralj Charles III. te je nadodala da se zemlja sada mora ujediniti kako bi mu pružili potporu kao i svoju "vjernost i odanost". Obraćanje je završila riječima: "Bože čuvaj kralja".

Linker
26. travanj 2024 21:32