Kad sunce upeče, i uhvati se koji slobodni trenutak između gaža, riječka pjevačica Eni Jurišić (27) i glazbenik iz Punta Vjekoslav Ključarić (24) najradije se brodom - koji je vlasništvo Vjekine obitelji - otisnu do neke skrivene uvalice na Krku. Ondje se u miru mogu opustiti, okupati i zabaviti, a za dobar provod treba im doista malo: neko lagano ljetno jelo, koktel i gitara.
Par se upoznao prije dvije godine tijekom glazbenog TV showa "Voice", a pjesma "Prije nego nestane", koju su snimili u ožujku, već je 15. tjedan na hrvatskoj glazbenoj ljestvici najslušanijih. No taj duet bio je samo zajednički glazbeni iskorak zaljubljenih pjevača koji inače samostalno nastupaju: ona s Nikom Zubović kao duo Pinky&The Brain, a on ima svoj bend Open Road.
- Svim glazbenicima ljeto je udarna sezona pa nam svaki slobodni trenutak puno znači. Baza nam je Punat, ondje su nam prijatelji i uživamo u izlascima uz glazbu, a kako smo oboje veliki gurmani i hedonisti, volimo otići i u neki dobar restoran, ali i zajedno nešto pripremiti - kaže Vjekoslav Ključarić, strastveni krotitelj valova na dasci, koji je uz baku svladao osnove kulinarstva, a strast prema kuhanju prenio mu je Tvrtko Abramović, basist iz njegova benda.
Tvrtko svaku zimu ode na neko egzotično putovanje pa kući dolazi s raznim receptima i obiljem začina - dodaje. - Probe održavamo u njegovoj konobi, i posljednje dvije godine svaka završi kuhanjem. Uvijek nam otkrije neki neobičan recept iz Meksika, Tajlanda, Vijetnama, Kambodže, i uz njega smo svi postali solidni kuhari te naučili mnogo o začinima. Mene su osvojile najljuće meksičke papričice i mogao bih ih staviti u svako jelo.
Njegova djevojka Eni je pak majstorica za tjestenine i lagane ljetne salate.
- Obožavam paštu jer se slaže sa svime - ribom, mesom, povrćem, morskim plodovima i sirom - i dovoljno je samo malo maštovitosti za prave delicije. A kuhanje, kao i pjevanje, zavoljela sam uz mamu Jozefinu, koja je nekada bila pjevačica Grupe 777. Uz nju sam se naviknula na mediteransku kuhinju s puno ribe, povrća i maslinovog ulja.
Za svoje izlete ponekad kupe gotovo jelo u restoranu u marini, a požele li sami kuhati, iskombiniraju nešto na brzinu - voćnu salatu, laganu morsku paštetu ili školjke.
- Ljeti uglavnom odmaramo, dok zimi s prijateljima znam otići u lov na lignje - kaže Vjekoslav Ključarić. - Čim se vratimo s mora, neočišćene ih bacimo na malo maslinova ulja, dodamo češnjak i nekoliko kapi limuna. Nema boljeg obroka.
Voćna salata
Sastojci: 1 kg lubenice, 1 kg dinje, 3 kruške, 3 nektarine, 10 dag grožđica, sok pola limuna, nekoliko listića mente ili melise, dvije velike žlice sirupa od javora
Priprava: Voće narezati na kockice, dodati grožđice, pokapati sokom od limuna i zasladiti sirupom od javora.
Tagliatelle s vongolama
Sastojci (za 4 osobe): 1 kg vongola, 40 dag tagliatella, 4 režnja češnjaka, maslinovo ulje, 0,5 dl suhog bijelog vina, 4 fileta inćuna iz ulja, prstohvat svježeg timijana i peršina, kockica maslaca, 0,5 dag parmezana, sok pola limuna, sol, papar
Priprava: Školjke očisiti od algi i ostaviti ih nekoliko minuta da se zatvorene ispiru u vodi. U velikoj zdjeli zagrijati maslinovo ulje, dodati inćune i pirjati na laganoj vatri dok se ne rastope, dodati narezani češnjak, peršin, timijan i vino. Ubaciti školjke, poklopiti zdjelu i pirjati 5-7 minuta dok se vongole ne otvore. Otklopiti i dodati kuhane tagliatelle, pomiješati, dodati još malo ulja, maslac i na kraju parmezan.