Kreativna zona

Pine Pottery drugo je ime za Mediteran u malom: Splićanka iz hobija pokrenula šarmantni brend

Hvarski kolorit i uspomene na djetinjstvo provedeno na tom otoku izvor su umjetničke inspiracije Vesne Medić, čije vrijedne ruke stoje iza brenda keramike Pine Pottery.

Splićanka Vesna Medić (33) doista može biti ponosna na uspjeh svojeg brenda Pine Pottery, specijaliziranog za izradu posuđa i ukrasa od keramike. Prvu rukotvorinu, bocu za ulje, “ispekla” je lani, a zbog velikog interesa za njezinim unikatnim komadima jesenas je otvorila i vlastiti obrt.

- I sama sam iznenađena koliko se sve brzo dogodilo. Tečaj lončarstva upisala sam više iz zabave. Završila sam, naime, ekonomski studij, smjer menadžerska informatika, a već godinama radim u struci - ističe Vesna Medić, čije se čarobne rukotvorine za sada nude na Instagramu, dakako, pod nazivom njezinog brenda. Za njega ju je pak nadahnuo rodni Hvar: pine je engleska riječ za bor, koji je Vesni najveća asocijacija na djetinjstvo.

image
Vesna Medić iz Pine Pottery
PINE POTTERY

- Odrastati na otoku je posebno lijepo za dijete. Ja sam kao mala stalno bila u blizini mora, ispod bora. U toj dobi sam i uvijek nešto izrađivala rukama, tako da su uz Hvar vezani i moji umjetnički počeci. Kad sam odlučila okušati se u lončarstvu, glavna motivacija mi je bila da drugima uljepšam dan kad pogledaju moje rukotvorine - nastavlja Vesna Medić. Osim bora, za njezine radove inspiriraju je i drugi simboli Mediterana, poput plave boje, koja joj je omiljena uz ružičastu. A što se oblika tiče, tu, kaže, nema ograničenja, iako su najhvaljenije njezine šalice, vaze te boce za ulje.

Čitajte i: Neodoljivi pleteni detalji Mateje Fanuko divno oplemenjuju svaki dom, a mnogi nose i njezine naušnice, haljine, remenje...

Inspiracija iz rada

- Bocuni su mi i osobno najdraži. Izrađujem sve što ima neku funkciju u domaćinstvu, primjerice nedavno sam napravila keramičko cjedilo za citruse. Najveću inspiraciju dobijem dok radim te uvijek iskušavam nešto novo - otkriva Vesna, među čijim poklonicima već ima i stranaca te je nedavno svoje rukotvorine slala u Nizozemsku.

image
Keramika je inspirirana otokom Hvarom.
PINE POTTERY

Ova majka dvoje mališana, od tri i pet godina, trenutačno zbog svih obaveza ne može proizvoditi koliko bi htjela. Osim toga, za jedan joj predmet treba i do tri tjedna. Uglavnom radi navečer, kad svi ukućani odu na spavanje, te vikendima, jer tada brigu o djeci prepušta suprugu koji joj je golema podrška u novom poslovnom izazovu.

- Jednu sam sobu preuredila u radionicu, a na balkonu držim peć, koju sam nabavila preko eBaya. Uz nju i lončarsko kolo služim se alatima za rezbarenje. Od svih tehnika najviše volim sgraffito, kojim postižem fine rezbarije. Lončarenje je vrlo dug proces, samo pečenje traje po osam sati, a jedna stvar u peć ide dva puta. Vrlo je važno i ne žuriti s pečenjem jer glina mora biti potpuno suha prije toga, inače će pucati - tumači mlada umjetnica, koja već ima pregršt novih ideja za mjesece pred nama.

image
Pine Pottery nastao je prije godinu dana.
PINE POTTERY

Čitajte i: Mediteranski prizori od pleksiglasa: Diana Sokolić kreira genijalan nakit s motivima brodica, pučine, rublja...

Linker
18. travanj 2024 08:44