I zidovi imaju dušu

Veliki povratak tapeta retro stila: U prostor unose novu priču, a održavanje nikada nije bilo lakše

Iako mnogima nisu baš omiljene, tapete su ponovno jedan od ključnih trendova u uređenju interijera. Na tržištu se nudi neograničen broj boja i uzoraka, a najpoželjnije su one inspirirane vintage uzorcima.

Nekoliko dana prije nego što je preminuo, veliki književnik Oscar Wilde je zapisao „Ove tapete i ja se borimo tko će prije umrijeti jer jedno od nas mora otići iz stana”. Iako je, nažalost, Wilde bio taj koji je napustio ovaj svijet prvi, podvojen odnos prema tapetama prisutan je kod većine i danas, a sjećanje na uzorke koji su bili neizostavni u uređenju interijera šezdesetih i sedamdesetih godina danas mnogima znači samo jedno: lekciju koju ne treba ponavljati.

image

Iako mnoge asociraju na mučno postavljane i skidanje, današnje tapete su jednostavne za održavanje.

DEPOSITPHOTOS

No, čini se kako se tapete vraćaju kao veliki dizajnerski trend, a u vremenima koja čeznu za onim što je nekada bilo, najpoželjnije su upravo one inspirirane retro uzorcima. Iako mnoge asociraju na mučno skidanje i odljepljivanje, današnje tapete daleko su praktičnije, a svakom će prostoru podariti novi vizualni identitet. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za tapete i dobitnicom prestižne nagrade „Archiproducts Design Award longlisted” Josipom Maras, a otkrila nam je i koliko su tapete značajne za dizajn interijera.

„Zidovi su jedan od najvažnijih segmenata u dizajnu interijera, od njih sve počinje, a rijetko viđamo doista dobro uređene interijere potpuno praznih zidova. U posljednje vrijeme došlo je do velikog interesa kada je riječ o tapetama jer su izrazito efektne, a danas ih je doista lako održavati”, komentira Josipa.

image

Manji prostori vole minimalističke uzorke.

PROMO

Pravila retro dizajna

Iako se čini da će tapete bolje podnijeti veći nego manji prostori, Josipa tvrdi kako je posrijedi samo pitanje uzorka: manji prostor će bolje podnositi tapete minimalističkog uzorka, a njima se uvijek može obložiti i samo jedan dio zida. Osim toga, one mogu krasiti baš svaku prostoriju u kući ili stanu, s obzirom na to da na njih možete nanijeti vodootporni premaz, a svoje tapete uvijek možete prebrisati vlažnom krpom, što ih čini mnogo jednostavnijima za čišćenje od zidova koje je potrebno krečiti.

„Danas je lakše održavati tapete nego bojati zidove. Ako se odlučite za kvalitetnije materijale, tapete mogu izdržati dugi niz godina. S druge strane, ako vam dosade, proces uklanjanja je doista jednostavan: postoje omekšivači koji se nanesu na tapete, nakon čega one nabubre, a potom se lako skinu sa zidova”, tvrdi Maras.

image

Vodeći trend u interijerima su retro tapete.

DEPOSITPHOTOS

Naravno, kad se odlučimo na drastičan korak u uređenju interijera, kao što je ličenje zidova jarkom bojom ili postavljanje tapeta, može se dogoditi da prostor pretvorimo u skupocjenu katastrofu. No, u slučaju ispravnog i promišljenog odabira tapete, svojim zidovima možete podariti novo ruho koje će neupitno promijeniti vizualni identitet svakog prostora. Pritom sami možete odabrati koju vibraciju će nove tapete podariti vašem stanu, a one inspirirane retro uzorcima trenutno su vodeći trend, otvorit će mnoge mogućnosti kada je riječ o biranju detalja, a posebno su zanimljive u kombinaciji s modernim namještajem i detaljima i imaju moć pretvoriti prostor u pravu eklektičnu oazu. Osim što će prostoru u kojem provodite mnogo vremena podariti novu priču, tapete retro stila učinit će vaš dom malim carstvom koje oslikava duh onih koji u njemu žive.

image

Tapete mogu potpuno promijeniti vizualni identitet prostora.

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Zavirite u raskošni dom jedne od najpoznatijih voditeljica: Ni 4700 četvornih metara nije joj dovoljno

Linker
12. travanj 2024 12:19