Vikend izlet

Posjetite Pag: Grad soli, sira i čipke s tradicijom dugom od devetog stoljeća osvojit će vas svojim otočkim šarmom

Mjesto u Paškom zaljevu, koji nudi sačuvane spomenike kulture, odličnu domaću hranu i prekrasne plaže u okolici, idealna je destinacija za miran i opušten odmor.

Otok Pag poznat je po soli, siru i čipki, velikom broju sunčanih dana, prekrasnim plažama i ogoljelom, surovom krajoliku koji podsjeća na Mjesečev. Najveće mjesto na njemu je grad Pag, koji se nalazi otprilike na pola puta između Novalje na zapadu otoka i Masleničkog mosta na istoku.

image
Paški sir proizvodi se od ovčjeg mlijeka.
JURE MISKOVIC/CROPIX

Smješten ispod 348 metara visokog vrha Svetog Vida, najviše točke na otoku, s kojeg se vidi Velebit, solana i cijeli Paški zaljev, Pag je idealno mjesto za miran odmor, daleko od razuzdane gomile koja se svako ljeto prije pandemije slijevala prema klubovima na plaži Zrče nedaleko od Novalje.

image
Uske ulice u starom dijelu grada.
KONOBA BILE

No, iako se u njemu može uživati u mirnom i opuštenom odmoru, bez gužvi i buke, ne znači da ondje nema zanimljivih događanja za posjetitelje.

Čitajte i: Ljeto u dvorcu Oršić kao savršena ideja za nezaboravan izlet: Bogat program nudi za svakoga ponešto

image
Paška čipka prodaje se i na ulici.
JURE MISKOVIC/CROPIX

Ovih dana, od 24. do 26. lipnja, u Pagu se održavaju Dani paške čipke, s nastupima Gradske glazbe i KUD-a Družine, radionicama koje vodi čipkarica Jasna Magaš i izložbama u Kneževom dvoru, Galeriji paške čipke, Etno kući KUD-a Družina, crkvi sv. Jurja i Benediktinskom samostanu sv. Margarite.

image
Maske u stilu paške čipke u karnevalskoj povorci.
TZ GRADAA PAGA

Bijelo zlato

Solana u Pagu spominje se u 9. stoljeću, no pretpostavlja se da se ondje proizvodila i ranije.

image
Pogled iz zraka na bazene soli pokraj Paga.
TZ GRADA PAGA

A poželite li se poslije razgledavanja izložbe osvježiti u moru, možete se okupati na uređenoj gradskoj plaži - ili otići u obližnje mjestašce Šimuni, gdje je na jednom dijelu plaže dopušteno doći i s kućnim ljubimcima.

image
Konoba Bile poznata je po odličnoj domaćoj hrani i vinu.
KONOBA BILE

Čitajte i: Svi putevi vode u Šibenik - od dječjeg festivala do svakodnevnih koncerata i festivala u gradu koji ovo ljeto ne smijete zaobići

image
Paški sir slavna je delicija.
MARIO KUCERA/CROPIX

Odmor s kućnim ljubimcima: Plaže za pse

Vlasnici kućnih ljubimaca dobro znaju koliko je problematično ići s njima na odmor - ne primaju ih u svim apartmanima ili hotelima, ne puštaju na plaže... Na Pagu je na nekoliko mjesta dopušten dolazak sa psima: osim u Šimunima, to su plaže Plat, Babe, Braničevica, Jadra, Vrtić, Vlašići i Straško.

image
Uske ulice u starom dijelu grada.
KONOBA BILE
Linker
07. travanj 2024 12:59