EGZOTIČNE KUGLICE

Falafel u četiri varijante

‘Faširanci’ s Bliskog istoka, ali ne od mesa, nego od mljevenog i začinjenog slanutka, ukusni su, zdravi i lako se pripremaju. 

Falafel za 4 osobe:
Sastojci: 200 g sušenog slanutka, 50 g sitno narezanog crvenog luka, prstohvat svježeg peršina, prstohvat soli, pola žličice papra, 50 g glatkog brašna, suncokretovo ulje
Priprava: slanutak namakati u hladnoj vodi najmanje 24 sata, samljeti ga štapnim mikserom, u smjesu dodati ostale sastojke, opet samljeti i dobro promiješati rukama. Oblikovati kuglice i pržiti ih u dubokom ulju jednu do dvije minute.

Salata s okruglicama


Sastojci za 4 osobe: smjesa za falafel, 1 glavica zelene salate, pola glavice kupusa, 2 svježe rajčice, 1 svježi krastavac, 1 crvena paprika, kukuruz po želji
Priprava:U posudu rasporediti zelenu salatu, sitno narezani kupus, narezanu rajčicu, papriku te krastavac. Začiniti po želji, dodati okruglice od falafela i kukuruz te poslužiti.

S povrćem sa žara


Sastojci za 4 osobe: smjesa za falafel, 1 patlidžan, 1 tikvica
Priprava: Oprati i narezati patlidžan i tikvice na kockice veličine 1 cm. Staviti na gril tavu i peći oko 10 min. Povrće pečeno na žaru poslagati na tanjur, dodati falafel okruglice i po želji poslužiti s umakom od jogurta.

Originalni falafel


Sastojci za 4 osobe: 2 lepinje, malo zelene salate, malo svježeg naribanog kupusa, malo narezane rajčice, malo kuhanog kukuruza
Priprava: Lepinje prerezati napola. Svaku polovicu zarezati i u njih rasporediti svježe povrće, dodati falafel i poslužiti. Po želji dodati umak od jogurta.

Burger


Sastojci za 3 osobe: smjesa za falafel, 4 peciva za hamburgere, malo umaka od jogurta, malo hrskave salate iceberg, malo naribanog kupusa, malo svježe rajčice, 1 čaša jogurta, prstohvat svježeg peršina, prstohvat soli
Priprava: Od smjese oblikovati pljeskavice. Prerezati pecivo napola. Jogurt pomiješati sa sitno narezanim peršinom i posoliti. Obje polovice peciva premazati umakom od jogurta, ravnomjerno rasporediti salatu narezanu na trake, kupus i rajčicu. Dodati pljeskavice od falafela, poklopiti i poslužiti.

Jela s falafelom osmislio je Josip Pozaić, voditelj restorana Koykan World Food u zagrebačkom Arena Centru

Pripremila Tanja Vučičević; Fotografije Vladimira Spindler

Linker
14. travanj 2024 02:24