Vladimira Spindler
GASTRO

Juha na putu oko svijeta

U četiri zemlje na tri kontinenta: kušajte okuse i mirise izvornih specijaliteta na žlicu.

Prije nego krenete s pripremom juhe, pročitajte četiri savjeta Tomislava Jozića, vlasnika zagrebačkog restorana Potato House.

1. Meso prije kuhanja treba kratko popržiti na masnoći, čime ćemo mu zatvoriti pore, a potom ga treba podliti toplom vodom pa će juha brže zavreti

2. Mesne juhe najbolje je kuhati u ekspress loncu 30-35 minuta jer najfiniji sastojci neće ispariti nego će ostati u juhi

3. Juhe pripravljene u ekspres loncu soliti prije, a ostale malo pomalo tijekom kuhanja

4. Papar i začine uvijek dodavati pred kraj kuhanja

FINSKA – Juha od lososa

Vladimira Spindler

Sastojci za 4 osobe: 25 dag svježeg lososa, 1 poriluk, malo ulja, 2 mrkve, 2 srednja krumpira, nekoliko zrna pimenta, 1 – 3 lista lovora, 2 litre ribljeg temeljca, malo vrhnja za kuhanje, malo kopra, sol i papar po želji

Priprava: Na ulju popržiti narezani poriluk. U riblji temeljac dodati lovor te kratko prokuhati. Izvaditi lovor, dodati poriluk, piment, mrkvu narezanu na kolutove te krumpir narezan na kockice. Kad povrće omekša, dodati losos očišćen od kostiju, bez kože, narezan na kockice. Malo posoliti. Kuhati 5 minuta. Dodati vrhnje i kopar, po potrebi dosoliti te popapriti. Kuhati 2 minute i poslužiti.

UZBEKISTAN – Juha s junetinom

Vladimira Spindler

Sastojci za 4 osobe: 50 dag junetine s kostima, malo običnog ulja, sol i papar po želji, 1 velika glavica luka, 3 režnja češnjaka, 2 velike mrkve, 2 srednja krumpira, 1 velika zelena paprika babura, 2 narezane rajčice, 1 žlica slatke mljevene paprike, 1 žlica sjemenki korijandra, 10 dag naribanog svježeg kupusa, 25 dag kuhanog slanutka, šaka debljih rezanaca za juhu, 2 stabljike mladog luka, malo peršina

Priprava: Na ulju popržiti meso narezano na veće komade, s kostima. Nakon nekoliko minuta dodati sitno narezan češnjak, a potom i sitno narezan luk. Pirjati 5 minuta. Dodati narezanu mrkvu, pirjati dok malo ne omekša, a potom dodati narezanu papriku i kupus. Kad sve omekša i pusti sokove, posoliti te dodati mljevenu papriku i korijandar. Dodati krumpir i sve zaliti s 2 litre hladne vode. Kad zavri, smanjiti vatru i kuhati 40 minuta. Popapriti i po potrebi dosoliti. Rezance skuhati posebno u slanoj vodi. U posude za posluživanje dodati rezance, pa juhu, posuti narezanim mladim lukom i peršinom te poslužiti.

INDIJA – Juha od mrkve

Vladimira Spindler

Sastojci za 4 osobe: 30 dag ekološke (nešpricane) mrkve, 0, 5 dag đumbira, 1 žlicica curryja, sol po želji, prstohvat kajenske paprike, prstohvat mljevenog muškatnog oraščića, 1 velik krumpir, 1 stapka američkog celera (bez gomolja), 1 – 2 dl vrhnja za kuhanje, 1 glavica luka, malo običnog ulja, 1 režanj češnjaka, malo svježeg korijandra

Priprava: Mrkvu oprati i oguliti. Narezati na kolutiće i ostaviti sa strane. Koru staviti u lonac, dodati 2 litre vode i kuhati 25 minuta za temeljac. Procijediti, koru baciti, a tekućinu sacuvati. Sitno narezati đumbir i ostaviti sa strane. Stapke celera narezati po širini na srednje komade. Luk narezati na kockice i pirjati na ulju dok ne postane staklast. Dodati celer i miješati na laganoj vatri pet minuta. Dodati kolutiće mrkve i temeljac. Dodati đumbir, češnjak i oguljeni krumpir narezan na kocke. Posoliti i kuhati 25 minuta. Juhu začiniti kajenskom paprikom, muškatnim oraščićem i curryjem. Po potrebi dosoliti. Dodati vrhnje, kuhati još 3-4 minute i skinuti s vatre. Izmiksati, posuti sitno narezanim listovima korijandra i poslužiti.

MEKSIKO – Juha Pancho Villa

Vladimira Spindler

Sastojci za 4 osobe: 10 dag purećeg mljevenog mesa, 2 dag riže, 1 tikvica, 2 srednje rajčice, 2 mrkve, 3 režnja češnjaka, 1 žličica mljevenog kumina, 1 žličica čilija, malo svježeg korijandra, pileće kosti po potrebi, 1 jaje, 1 manja glavica luka, malo ulja

Priprava: U posudi umutiti jaje, kumin, češnjak, čili, sol i sitno narezan korijandar. Dodati puretinu i rižu te dobro izmiješati rukama. Ostaviti poklopljeno u hladnjaku pola sata. Izvaditi, oblikovati okruglice veličine badema te odložiti sa strane. Od pilećih kostiju i 2 litre vode pripremiti temeljac. Malo posoliti, procijediti i sačuvati tekućinu. U posebnoj posudi pirjati sitno narezani luk. Nakon nekoliko minuta dodati češnjak, čili i kumin. Uliti procijeđeni temeljac, a kada zavre, dodati narezanu mrkvu i rajčicu. Pred kraj dodati tikvice narezane na kockice, po potrebi dosoliti i popapriti. Kuhati nekoliko minuta i dodati okruglice. Kuhati još 2-3 minute i kad isplivaju, ostaviti sa strane poklopljeno oko 10 minuta. Dodati narezani korijandar i poslužiti sa tortilja čipsom.

Pripremila Tanja Vučičević; Fotografije Vladimira Spindler

Linker
26. travanj 2024 03:08