Foto: Vladimira Spindler
SUSHI

Slasne rolice s ribom, povrćem i rižom

U lagane ljetne jelovnike savršeno se uklapaju smotuljci od ribe, povrća i riže, zbog kojih smo vam pripremili brzi tečaj japanske kuhinje.

Pročitajte savjete kuhara prije nego se uhvatite u koštac sa sushijem:

1. Za sushi se upotrebljava riža kratkog zrna, a najbolje sorte su nishiki te haruka.

2. Rižu dobro isprati u hladnoj vodi prije kuhanja, da se ukloni višak škroba, staviti na najveći plamen dok voda ne zakuha, smanjiti vatru te poklopljeno kuhati dok 2/3 vode ne ispari. Skinuti s vatre i pustiti da riža nabubri do kraja.

3. Kuhanu rižu preliti rižinim octom dok je topla i hladiti miješanjem u drvenoj posudi, što olakšava upijanje začina.

4. Temperatura ulja za prženje tempure za ribu i plodove mora treba biti 170, a za povrće 160 stupnjeva.

5. Filete svježe ribe za sushi prije rolanja umotati u papir za pečenje i držati u hladnjaku, da upije višak tekućine i da se riba prije rezanja stisne.

6. Riža treba biti ljepljiva i kompaktna kako bi se lakše zarolala uz pomoć sushimata, podloge od bambusa kojom se oblikuje omiljeno japansko jelo.

Agemaki fantazija



Sastojci za 4 osobe: 4 šake riže za sushi, 4 žlice rižinog octa, 4 lista nori alge, 1 šaka panko mrvica, 1 šalica brašna za tempuru, hladna voda s kockicama leda, 10 dag dimljenog lososa, 10 dag svježeg fileta tune, 10 dag svježeg fileta gofa, 1/2 svježe paprike, 1 žlica svijetle miso paste, 1 žlica umaka teriyaki, suncokretovo ulje

Priprava: Papriku, losos, tunu i gof narezati na tanke kriške. Rižu skuhati na pari. Dok je topla, dodati rižin ocat i miješati te okretati 20 minuta, dok se ne ohladi. Paziti da riža ostane ljepljiva. Na podlogu za rolanje staviti algu nori. Na algu rasporediti 1 šaku kuhane ohlađene riže. Na rižu dodati malo lososa, tune i gofa te malo svježe paprike. Uvaljati u smjesu od brašna i hladne vode te u mrvice. Pržiti 1-2 minute u tavi u što dubljem ulju. Postupak ponoviti triput, dok ima materijala. Sushi narezati na kolutove. Preliti pomiješanom miso pastom i umakom teriyaki te poslužiti.

Tiger rolls



Sastojci za 4 osobe: 4 šake riže za sushi, 4 žlice rižinog octa, 4 lista alge nori, 1/2 tikvice, 1/2 svježe paprike, 1 šalica brašna za tempuru, hladna voda s kockicama leda, 200 g dimljenog lososa, 1 žlica svijetle miso paste, 1 žlica umaka teriyaki, suncokretovo ulje po potrebi

Priprava: Dok je riža topla, dodati rižin ocat i miješati te ručno okretati 20 minuta, dok se ne ohladi. Paziti da riža ostane ljepljiva. Povrće narezati na štapiće, uvaljati u mješavinu brašna i vode

i pržiti 1-2 minute u dubokom vrelom ulju. Izvaditi na papirnati ubrus. Na podlogu za rolanje staviti 1 šaku ohlađene kuhane riže. Na rižu staviti 1 algu nori. Po algi rasporediti malo povrća u tempuri te čvrsto zarolati. Postupak ponoviti triput, dok ima materijala. Sushi narezati na kolutove. Pomiješati miso pastu i umak teriyaki te poslužiti sa sushijem.

Dragon rolls



Sastojci za 4 osobe: 1/2 svježeg krastavca, 1/2 avokada, 15 dag očišćenih škampa, 4 šake riže za sushi, 4 žlice rižinog octa, 4 lista nori alge, 1/2 dl umaka teriyaki, 3 – 4 žlice sezama

Priprava: Krastavac i avokado narezati na tanke kriške. Dok je riža topla, dodati rižin ocat i miješati te ručno okretati 20 minuta, dok se ne ohladi. Paziti da riža ostane ljepljiva. Pomiješati brašno i vodu i u tu smjesu uvaljati očišćene repove škampa. Pržiti 1-2 minute u dubokom vrelom ulju. Izvaditi i ostaviti na papirnatom ubrusu. Na podlogu za rolanje staviti 1 šaku ohlađene kuhane riže. Na rižu staviti 1 algu nori. Po algi rasporediti škampe u tempuri, krastavac i avokado. Čvrsto zarolati. Postupak ponoviti triput, dok ima materijala. Sushi narezati na kolutove. Pomiješati umak teriyaki i sezam, preliti po sushiju te poslužiti.

Nigiri a la Bota Šare



Sastojci za 4 osobe: 4 dag riže za sushi, 8 dag dimljenog lososa, 4 žlice sirnog namaza Philadelphia, malo paste wasabi, malo sezama, nekoliko listića bosiljka

Priprava: Dok je riža topla, dodati rižin ocat i miješati te ručno okretati 20 minuta, dok se ne ohladi. Paziti da riža ostane ljepljiva. Oblikovati male stošce, dok ima materijala. Kriške lososa prepoloviti i njima omotati stošce od riže. Na vrh staviti vrlo malo paste wasabi, malo sirnog namaza i listić bosiljka te poslužiti.

Pripremila Tanja Vučičević; Fotografije Vladimira Spindler

Linker
26. travanj 2024 06:53