GASTRO

Tradicionalne zimske namirnice kao čuvari zdravlja u hladnim danima

Tradicionalne zimske namirnice – kiseli kupus, repa i cikla – udružile su se s probranom ekipom – kvalitetnom riječnom ribom, janjećim kotletima, zečetinom…

Donosimo vam recepte za carpaccio od cikle, smuđa s kiselim kupusom, zimski složenac, janjeće kotlete s kiselom repom i sarmice od kunića. Dobar tek!

Carpaccio od cikle

Sastojci (za 4 osobe): 20 dag ukiseljene cikle, 40 dag dimljenog sira, 0,5 dl balzamičnog octa, 3 dag meda, sol, papar, malo tartufate Priprava: Ciklu narežite na tanke listiće i rasporedite na tanjur. Domaći dimljeni sir narežite na kocke. Balzamični ocat pomiješajte s medom i tartufatom te začinite s malo soli i svježe mljevenog papra. Listiće cikle prelijte dressingom, a na sredinu stavite kockice dimljenog sira.

Smuđ s kiselim kupusom

Sastojci (za 4 osobe) : 60 dag smuđa, 40 dag kiselog kupusa, 40 dag krumpira, 9 dag koncentrata rajčice, 5 dag luka, 1,5 dl jogurta, malo kopra, sol, papar Priprava: Smuđa očistite i filetirajte. Krumpir ogulite, narežite na kriške i skuhajte. Kiseli kupus pirjajte na nasjeckanom luku, potom dodajte koncentrat rajčice, kuhani krumpir i komade smuđa. Kuhajte desetak minuta pa prelijte umakom od jogurta i kopra.

Zimski složenac

Sastojci (za 4 osobe): 40 dag goveđeg jezika, 30 dag mladog graha, 15 dag luka, 3 režnja češnjaka, 40 dag kisele repe, lovorov list, 10 dag koncentrata rajčice, 2 dag crvene mljevene paprike, 10 dag mrkve, 5 dag suhe slanine, 0,3 dl ulja, sol, papar Priprava: Na ulju zažutite luk. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, suhu slaninu, mrkvu narezanu na kockice, koncentrat rajčice, crvenu papriku i podlijte vodom. Dodajte grah, repu, sušeni goveđi jezik narezan na kocke i lovorov list. Posolite, popaprite i kuhajte dok ne omekša. Na kraju zgusnite zaprškom.

Janjeći kotleti s kiselom repom

Sastojci (za 4 osobe): 80 dag janjećih kotleta, 40 dag kisele repe, 10 dag mrkve, 1 ljubičasti luk, mažuran, sol, papar, lovorov list Priprava: Kuhajte janjeće kotlete, kiselu repu i ploškice mrkve. Dodajte mažuran, sol, papar, ljubičasti luk narezan na ploške i lovorov list te sve kuhajte oko 45 minuta.

Sarmice od kunića

Sastojci (za 4 osobe): 60 dag kunića, 10 dag pšenice, 3 dag koncentrata rajčice, malo umaka od soje, mažuran, sol, papar, 60 dag kiselog kupusa, maslac, 2 dl vrhnja za kuhanje, pileći temeljac Nabujak od krumpira: 80 dag krumpira, 2 jaja, 10 dag pšenicne krupice, 5 dag brašna Priprava: Pšenicu skuhajte, a meso kunića usitnite strojem za mljevenje. U mljeveno meso dodajte veći dio kuhane pšenice, koncentrat rajčice, sojin umak, mažuran, sol i papar. Glavicu kupusa uronite u kipuću vodu te svakih dvadesetak sekundi ogulite list. Nadjenite sarmice i popržite ih na maslacu. Prelijte vrhnjem za kuhanje i temeljcem, dodajte preostalu kuhanu pšenicu i pustite da vrije pola sata. Za nabujak krumpir narežite na kockice, skuhajte i napravite pire. U ohlađeni pire dodajte jaja, pšenicnu krupicu, brašno, sol i papar. Pomiješajte, stavite u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 25 minuta na 180 stupnjeva. Nabujak posložite uz sarmice.

Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić

Linker
25. travanj 2024 06:04