vaze
INTERIJERI

Najljepše dizajnerske vaze za proljetno cvijeće

08.05.2013. 0 Autor: Gloria

Iako je bitka u startu izgubljena, dizajneri ne odustaju od nadmetanja s prirodom. A ne postoji nijedan predmet do vaze čija je komparacija s prirodnom toliko očita. I to s jednom od njezinih najljepših kreacija – cvijetom.

Vaza je mnogo više od posude koja cvijetu daje za život potrebnu vodu. Ona je i njegov estetski produžetak, stoga je njeno kreiranje iznimno delikatan zadatak. Iz tih umjetničkih izazova i ‘okršaja’ izrodili su se zaista lijepi predmeti koji mogu funkcionirati i prazni, poput malenih skulptura koje ćete držati na polici, u vitrini ili na nekom drugom, pogledima izloženome mjestu.

Ima tu svega, od duhovitih dosjetki o obliku keramičkoga grma trave (Claydies za Norman Copenhagen), preko reinterpretacija tradicionalnih modela (serija na temu delftskog porculana nizozemske tvrtke Moooi) do suvremenih bravura u svim mogućim materijalima (gumene vaze Roberta Bronwassera, nova serija vaza Eugenija Quitlleta za Kartell od plastike koja izgleda poput kristala…).

U kreiranju dizajneri najčešće polaze od pitanja hoće li to biti posuda koja će ‘udomiti’ samo jedan cvijet ili čitav buket, te hoće li peteljke biti niske ili visoke. Jednako je važan i odabir materijala – neprozirnog ili transparentnog.
Jer i stabljike u vodi mogu itekako efektno izgledati te pokazivati cvijet u svoj njegovoj ljepoti. Dizajneri stoga rado biraju transparentne materijale u boji igrajući se tako bojom vode i peteljkama.

Naravno, idealno bi bilo imati sve modele. Jer nikad ne znate tko će vam iskazati pažnju i ubrati cvijetak u zajedničkoj šetnji ili, pak, naklonost izraziti raskošnim buketom.
No, iako su dizajnerske vaze lijepe za oko, najljepša je činjenica da vam za uživanje u ljepoti cvijeća vaza i ne treba. Svrhu će ispuniti i najobičnija staklena kugla ili kocka, pa čak i obična čaša te samo jedan cvijet ubran usput, pokraj ceste.

Ivana Ferenčak

Više:   |  |  |  |  | 
Komentiraj
29.04.2016.
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 14:  A model walks the runway at the rag & bone Spring 2016 fashion show during New York Fashion Week at St. Ann's Warehouse on September 14, 2015 in New York City.  (Photo by Slaven Vlasic/Getty Images)

Podignuta kosa u retro i punk điru

Podignuta, moderno oblikovana frizura više nije samo damska...

28.04.2016.
Balenciaga_00

Staro kao novo: poderano, razvučeno, isprano

U svijetu mode nije sve tako glamurozno – mladenačka estetika uključuje razvučene...

27.04.2016.
HAMBURG, GERMANY - MARCH 30:  Charlize Theron attends "The Huntsman & The Ice Queen" Photocall at Park Hyatt Hamburg on March 30, 2016 in Hamburg, Germany.  (Photo by Christian Augustin/Getty Images)

Ukradi stil kraljici elegancije

S nekoliko osnovnih komada holivudska glumica napravi pravi spektakl –...

28.04.2016.
Bio baza_0

Biobaza Sun – prirodna preplanulost cijele godine

Iako je bitka u startu izgubljena, dizajneri ne…

0
komentara