GASTRO IDEJE

Zalogajčići uz koje se bolje pije

Pozivate li društvo na čašu vina, pripremite i zalogajčiće uz koje će lakše kliziti…

Donosimo vam recepte za domaće kroasane, grisine, prženice i košarice s kremom od sira te preporuke kojem vinu ti zalogajčići najbolje odgovaraju.

Domaći kroasani uz bijelo vino

Sastojci (za 4 osobe): 2,5 dl mlijeka, 2,5 šalice glatkog brašna, 1 velika žlica kiselog vrhnja, 1 žlica šećera, 1/2 žlice soli, 2 dag svježeg kvasca, 13 dag stolnog margarina, 1 žumance, malo sezama Priprava: Zagrijano mlijeko pomiješajte sa šećerom, kvascem i malo brašna. Pomiješajte brašno i sol pa s kiselim vrhnjem dodajte u smjesu. Umijesite tijesto, stavite u posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku dva sata. Tijesto razvaljajte, premažite polovicu margarinom, preklopite pa opet premažite margarinom. Preklopite i ostavite 15 minuta. Razvaljajte, narežite na trokutiće, zarolajte, premažite žumancem i pospite sezamom. Pecite 15 – 20 minuta na 180 stupnjeva.

Košarice s kremom od sira savrešno idu uz rose

Sastojci (za 4 osobe): 10 dag glatkog brašna, 3 dag maslaca, 3 dag svinjske masti, 4,5 dag šećera, 1 žumance, prstohvat soli, 1 žlica kiselog vrhnja Krema od sira: 15 dag svježeg sira, prstohvat soli, šareni papar Priprava: Umijesite tijesto, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom dvadesetak minuta. Oblikujte kuglice, razvaljajte i utisnite u namašćene kalupiće. Pecite 10 minuta na 180 stupnjeva. Pomiješajte sastojke za nadjev pa izradite štapnim mikserom. Nadjev stavite u slastičarsku vrećicu i punite ohlađene košarice. Prema želji u nadjev dodajte svježeg vlasca ili kopra.

Prženice i crno vino – idealan par

Sastojci (za 4 osobe): 25 dag glatkog brašna, 1 dag soli, 1,8 dag šećera, 1,5 dl tople vode, 2,5 dl ulja, 1/2 čaše tekućeg jogurta, 2 dag svježeg kvasca, ulje za prženje Priprava: U zdjelu promiješajte kvasac, šećer, malo brašna i toplu vodu. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Pokrijte krpom i ostavite na toplom pola sata. Tijesto trgajte i pržite u dubokoj masnoći dok ne porumeni. Prženice vadite na papirnati ubrus i posolite.

Grisini s gemištom

Sastojci (za 4 osobe): 25 dag glatkog brašna, 1 dag soli, 11 dag svinjske masti, 2 dag svježeg kvasca, 1,5 dl tople vode, 1 žlicica šećera, sezam, ulje Priprava: Promiješajte u zdjeli malo brašna, šećer, kvasac i toplu vodu. U drugoj pomiješajte ostatak brašna i sol, dodajte svinjsku mast i sadržaj iz prve posude te zamijesite tijesto. Mijesite desetak minuta, prekrijte krpom i ostavite na toplom pola sata. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto na debljinu 2 cm, premažite uljem, pospite sezamom i izrezujte trake. Pecite na 180 stupnjeva 10 – 15 minuta.

Pripremila Vesna Gregl; Fotografije Željko Grgić

Recepti: šef kuhinje Dalibor Žalac, restoran StupniČki dvori, Brodski Stupnik

Linker
26. travanj 2024 08:03