AJURVEDA

Zdravi sokovi osvježenja

Ljetni detoks, pripremljen po osuvremenjenim receptima iz drevne indijske tradicije, krijepi i dušu i tijelo, ubrzava metabolizam i zaglađuje kožu.

Višnja Lažeta, chef kuhinje zagrebačkog Ayurveda Health Centera, savjetuje da sokove pripremate od sastojaka koji su prirodni rashlađivači: lubenica, kokos, svježa menta, jogurt, limun, limeta, borovnica, ogrozd te ribiz. Također, preporučuje napitke sobne temperature jer će u manjoj mjeri šokirati pregrijani organizam i bolje rashladiti od hladnih pića.

Rashladite se ovim osvježavajućim napicima:

Limunada s mentom

Sastojci za 4 osobe: 4 čaše vode, 4 žlice agavinog sirupa ili neki drugi prirodni zaslađivač po želji, 2 neprskana limuna, 4 žlice sitno narezane svježe mente

Priprava: Limune oguliti i staviti u blender zajedno s košticama. Sve sastojke miksati dok se koštice ne usitne. Dotjerati okus po želji, procijediti i poslužiti na sobnoj temperaturi.

Jogurt s ružinom vodom

Sastojci za 4 osobe: 1 čaša čvrstog jogurta, 3 čaše hladne vode, 3-4 žličice ružine vode ili 2 žlice marmelade od ružinih latica, 4 žlice agavinog sirupa ili neki drugi prirodni zaslađivač

Priprava: Pomiješati jogurt, hladnu vodu i ružinu vodu. Sve sastojke kratko izmiksati. Dodati još malo ružine vode za intenzivniji okus, ili zaslađivača. Čaša napitka po osobi je dovoljna. Poslužiti na sobnoj temperaturi.

Napitak od lubenice

Sastojci za 4 osobe: 4 šalice narezane lubenice sa sjemenkama, 10-12 listića svježe mente, 1 neprskani limun, prostohvat himalajske soli, 4-5 žličice limunove korice organski uzgojenog limuna, prostohvat himalajske soli

Priprava: Limun naribati te 4-5 žličica limunove korice izmiksati s lubenicom i himalajskom soli. Procijediti kroz cjedilo i uliti u čaše. Po želji dodati još listića mente za intenzivniji okus. Lubenica bi trebala biti dovoljno slatka pa nije potrebno dodati zaslađivač. Poslužiti na sobnoj temperaturi.

Napitak od kokosovog mlijeka i malina

Sastojci za 8 čaša napitka: 1 kokosov orah, 7 dl mlake vode, 1 šalica malina ili nekog drugog bobičastog voća, 4 žlice agavinog sirupa ili nekog drugog zaslađivača po želji, 1 žličica svježeg, sitno narezanog đumbira, 1/2 žlicice kardamoma u prahu, 1/2 žličice naribane kore neprskanog limuna

Priprava: Staviti kokosov orah u zamrzivač 20 minuta kako bi ga lakše razbili. Najbolje ga je razbiti tupom stranom jačeg i većeg noža ili tupom stranom bata za meso. Lupiti desetak puta po istom mjestu da pukne i pripremiti posudicu kako biste uhvatili kokosovu vodu. Meso odvojiti od tvrde ljuske, izvaditi i vanjski dio oguliti gulilicom za krumpir. Izrezati na manje komade. Dodati preostale sastojke i izmiksati. Dotjerati okus po želji i poslužiti na sobnoj temperaturi.

Pripremila Tanja Vučičević; Fotografije Vladimira Spindler

Linker
19. travanj 2024 09:29