GASTRO IZAZOV

Kupus u novim ulogama - 4 odlična recepta

Zbog tartronske kiseline koja usporava pretvorbu šećera i drugih ugljikohidrata u mast – kupus je odlična namirnica za one koji broje kalorije.

JUHA OD SVJEŽEG KUPUSA

Sastojci (za 4 osobe):

1 glavica luka, 20 dag korjenastog povrća (mrkva, celer, peršin), 1 manja glavica kupusa, 1 mala konzerva pelata ili kockica rajčice, 0,5 dl biljnog ulja, 1 krumpir prema potrebi, sol, papar, 2 dl kiselog vrhnja, 4 šnite tostiranog kruha

Priprava:

Nasjecakni luk popržite, dodajte korjenasto povrće narezano na kockice, kratko propržite pa dodajte narezani svježi kupus. Podlijte jušnim temeljcem i pustite da kuha. Dodajte kockice rajčice ili nasjeckane pelate. Ako je juha prerijetka, ugustite je svježe naribanim krumpirom. Servirajte u dubokom tanjuru uz tostirani kruh i žlicu kiselog vrhnja.

PATKA NA PEČENOM ZELJU

Sastojci (za 4 osobe):

1 patka, 1 glavica kupusa, 10 dag slanine, 30 dag krumpira, 1 žlica svinjske masti, sol, papar

Priprava:

Patku posolite i premažite s malo svinjske masti. U posudu za pečenje složite narezani kiseli kupus, malo špeka i krumpir narezan na ploške. Stavite patku i pecite na 190 stupnjeva oko dva sata. Kad je patka gotova, višak masnoće odlijte, meso narežite, vratite na kupus te još kratko zapecite. Na tanjur stavite pečeni kiseli kupus i krumpir pa komad patke. Jednako možete pripremiti i svinjsko pečenje, puricu ili gusku.

KRPICE S KISELIM KUPUSOM

Sastojci (za 4 osobe):

1 manja glavica kiselog kupusa, 10 dag slanine, 5 dag čvaraka, 2 glavice luka, 0,5 dl ulja

Krpice: 50 dag brašna, 5 jaja, sol, papar

Priprava:

Od brašna, jaja i malo soli umijesite čvrsto tijesto (malo tvrđe nego za rezance). Razvaljajte na 2-3 mm debljine te narežite na krpice. Kad se prosuše, prokuhajte ih u slanoj vodi. Glavicu kupusa narežite na kockice. Nasjeckani luk popržite na ulju s malo špeka i čvaraka do zlatnožute boje. Dodajte kupus te pirjajte podlijevajuću jušnim temeljcem. Kad omekša, dodajte kuhane krpice. Začinite svježe mljevenim šarenim paprom te ukrasite listom prženog peršina i prženim celerom.

RIŽOTO OD CRVENOG KUPUSA

Sastojci (za 4 osobe):

2 glavice luka, 1 glavica crvenog kupusa, 30 dag arborio riže, 1 dl bijelog vina, 0,5 dl biljnog ulja, 5 dag maslaca, sol, papar, feta sir po želji

Priprava:

Na malo masnoće popržite nasjeckani luk. Dodajte rižu pa kad se zastakli, podlijte bijelim vinom. Kupus narežite na kockice. Kad je riža 80 posto kuhana, dodajte narezani kupus. Neka kratko prokuha. Povežite hladnim maslacem te servirajte s ribanim feta sirom. ukrasite čipsom od povrća.

Pripremila Vesna Gregl, snimio Željko Grgić

Linker
09. travanj 2024 13:39