Stublic_Lisa_141010_316
NOVA ZVIJEZDA
Lavlje srce Lise Stublić
14.10.2010. 0 Autor: Gloria

Dok mnogi priželjkuju da im se os­­tvari američki san, 26-godišnja Lisa Christina Stublić, rođena Ameri­kan­ka, svoj san živi u Hrvat­­skoj. Prem­­da je na hrvatskom znala reći tek “dobar dan” i “hvala”, di­­plo­­mi­rana pro­­­fesorica glazbe i sportašica doselila se prije tri godine iz New Yorka u selo Ža­­bno po­­­kraj Siska. Željela je upoznati domovinu svog oca, koju je prvi put posjetila kao srednjoškolka, a sa sobom je ponijela flautu (violinu i klavir ostavila je u Americi) i tenisice za trčanje.

Prvo je živjela kod tete u Žabnu, a kad se za­­po­slila kao učiteljica engleskog u Lingoteci, preselila se u Zagreb i nastavila trenirati trčanje na duge staze. Prije desetak dana u Berlinu je u hrvatskom dresu istrčala svoj prvi maraton u životu i među 40.000 trkača zauzela deveto mjesto u ženskoj konkurenciji. Na jednom od najjačih maratona na svijetu ne samo da je za šest minuta poboljšala 21 godinu star hrvatski rekord nego je izborila i vizu za Olimpijadu 2012. u Londonu.

O Lisinu se berlinskom uspjehu odmah pročulo i u Sjedinjenim Državama, gdje bi njezina 2 sata, 33 minute i 42 sekunde bio četvrti ovogodišnji rezultat. Javili su se Lisini nekadašnji treneri sa sveučilišta Columbia, predložili joj da se vrati i trči za američku reprezentaciju te ponudili mnogo bolje uvjete od onih koje ima trenutačno. Iako se u dvorani At­­let­­­skog kluba Zagreb Ulix na Sveticama zimi smrzava, a presvlači se u WC-u, Lisa želi ostati u svojoj novoj domovini.

Lisin otac Ivan Stublić, staklopuhač koji je kao 20-godišnjak iz Starog Broda kod Siska otplovio u obećanu zemlju, danima je obilazio osnovnu i srednju školu koje je pohađala u Waterburyju u državi Co­­nnecticut, kako bi se pohvalio sjajnim rezultatom svoje starije kćeri. U Waterburyju, gdje je Lisa ro­­đe­­na, živi i njezina obitelj: otac, majka Mary (čiji su roditelji Talijani), mlađa sestra Diana i brat Joe.

Dok je po kiši trčala berlinskim ulicama, na pojedinim dijelovima staze na biciklima su je pratili trener Slavko Petrović (30), također reprezentativni dugoprugaš, i dečko Dario Nemec (29), atletičar, trener i mentor atletske škole u Zagreb Ulixu.

– Bodrili su me, dočekivali na okrijepnim stanicama, govorili mi kako da trčim, a zadnjih pet-šest kilometara Slavko mi je dovikivao: “Radi rukama! Ra­di rukama!”, jer tada i noge automatski vuku dalje. Nakon 35. kilometra obično se javljaju grčevi, problemi s mišićima, a ja tih problema, nasreću, nisam imala – kaže krhka i izdržljiva Lisa Stublić, teška samo 44 kilograma i visoka 159 centimetara, državna rekorderka na 5000 metara, 3000 metara sa zaprekama, u polumaratonu, a sada i u maratonu, gdje treba pretrčati 42 kilometara i 195 metara. Na natjecanjima usredotočena je samo na utrku, i ni na što drugo ne misli, osim što na štoperici na ruci svaki kilometar provjerava trči li ujednačenim ritmom.

Ljubavna zavrzlama

– Na berlinskom je maratonu atmosfera uvijek posebna – opisuje trener Slavko Petrović – uz stazu vas bodre navijači, a na svakih petstotinjak metara svi­­raju bendovi. Zadnja dva kilometra bila je tolika gužva da Lisu nismo više mogli pratiti na biciklima, i ja sam nastavio trčati prema cilju kod Bran­­den­burških vrata, ali teško sam se probijao kroz masu.

No, kad sam na velikom displeju vidio Lisu kako ulazi u cilj, odahnuo sam. Slavko Petrović, Dario Nemec i ostatak ekipe sla­vljeničkim su ručkom proslavili Lisin plasman i odličan rezultat, a umornoj i iscrpljenoj maratonki hranu su odnijeli u apartman. Za svoj prvi maraton, nakon kojeg je zaradila upalu mišića, što je, kaže, normalno, Lisa Stublić intenzivno se pripremala 20 tjedana, pretrčavši svaki dan između 20 i 25 kilometara. Trčala je po Maksimirskoj šumi, na Jarunu, na cesti prema Sljemenu, i odradila ljetne pripreme u Gorskom kotaru i na Rogli. Na Rogli se prije dvije godine i rodila ljubav između srednjoprugaša Darija Nemeca i dugoprugašice Lise Stublić: on se odmah zagledao u nju, a njoj je trebalo neko vrijeme da mu uzvrati osjećaje, što nije bilo jednostavno. Kako je u to vrijeme održavala vezu na daljinu sa svojim američkim dečkom, stvar se zakomplicirala kad je on doputovao u Hrvatsku. No, iako je bi­­lo vrlo burno, ljubavna je zavrzlama razriješena bez ozljeda i trajnih posljedica.

Lisin dečko Dario Nemec je i zaslužan što je Li­­sa iz kluba Dinamo u studenome 2008. prešla u Zagreb Ulix. U Dinamu je provela jednu sezonu i, unatoč trudu i napornim treninzima, nije napredovala, pa je zbog toga bila nezadovoljna i frustrirana te čak razmišljala o prekidu karijere. U novoj se sredini naprosto preporodila i počela nizati državne rekorde. A otkako je na Filozofskom fakultetu naučila i hrvatski, u Zagrebu se osjeća kao kod kuće.

– Ovdje još nikad nisam bila tužna. Dok sam ži­­vjela u New Yorku, osjećala sam se izgubljeno, ni­­sam znala što hoću. Sa svojim studijem, glazbenom teorijom, nisam mogla dobiti neki ozbiljniji posao, a u uredu nisam željela raditi, i odlučila sam doći u Hrvatsku. Tata je bio jako uzbuđen zbog te moje odluke, i već me dvaput posjetio, a majka je bila zabrinuta i tužna jer idem tako daleko – kaže Lisa, koju su Zagrepčani mogli vidjeti 10. listopada na maratonu, čiji su start i cilj bili na Trgu bana Jelačića.

Jagoda Zamoda

02.06.2015.
Kim_Kanye_800

Kim Kardashian o drugoj trudnoći: Jedva ustajem iz kreveta

Reality zvijezda i njen suprug, reper Kanye West,...

02.06.2015.
Catilyn_Jenner_800

Bruce Jenner predstavio se kao žena: Zovite me Caitlyn

Bivši olimpijac Bruce Jenner predstavio se svijetu u...

01.06.2015.
Mel_B_i_Stephen_Belafonte_00

Prijatelji zabrinuti za Mel B: Sjena je osobe kakva je nekad bila

Bivša pjevačica popularne grupe Spice Girls zabrinjava svoje...

21.05.2015.
AQVA DIVINA_00

Parfem kao kap svjetla na koži

Dok mnogi priželjkuju da im se os­­tvari američki…

0
komentara

Connect with Facebook