IMAXtree
KRATKI VODIČ

Koristite li cijelo vrijeme krivu četku? Saznajte koja je idealna za vaš tip kose

Iako se radi o jednom od najkorištenijih beauty alata, mnoge od nas uzmu onu koja im prva zapne za oko. Ali četke s razlogom dolaze u nebrojeno mnogo oblika i veličina: ona idealna će vašu kosu održavati zdravom i olakšati njezino stiliziranje. Pa, kako odabrati savršenu za vaš tip kose?

Čim se sjetite velikog izbora u vašoj omiljenoj trgovini, oblije vas hladan znoj - ali kupovina četke uopće ne bi trebala biti smarajuća, osobito ako imate kratki vodič koji će vam pomoći u odabiru.

Prirodne čekinje

Prvi i najvažniji kriterij su čekinje - osim što dolaze u različitim oblicima i veličinama, četke mogu biti napravljene od prirodnih vlakana, sintetičkih čekinja ili, pak, njihove kombinacije. Zlatni standard u frizerskom svijetu je veprova dlaka koja njeguje kosu, pomaže zagladiti kutikulu i distribuira sebum, koji sadrži ulje, kroz pramenove čime se kosa hidratizira te se stvara lijepi, sjajni finish. Frizeri ih vole jer su pogodne za sve tipove kose, teksture i stilove, a osobito se preporučuju onima s tankim vlasima.

S druge strane su četke sa sintetičkim i plastičnim vlaknima koje ne vežu na sebe ulja pa tako niti ne pomažu u regeneraciji kose. Isto tako, nisu fleksibilne poput onih od prirodne dlake pa se njima može uzrokovati lomljenje i oštećivanje kose. Ipak, one dobre za kosu su kombinacija sintetičkih i prirodnih čekinja: odlične su za normalnu i gustu kosu, ali i kovrče. Prirodna vlakna pomažu u njezi kose i smanjuju opasnost od njezinog lomljenja, dok plastični zupci pomažu u raspetljavanju kose.

Četka od veprove dlake i najlonskih zubaca (40 kn); Četka s posebnim IntelliFlex iglicama The Wet (85 kn); Četka od prirodne dlake Moroccanoil (238 kn);

Okrugla četka

Iako se sve okrugle četke smatraju čarobnima kada je u pitanju feniranje, morate pripaziti s njihovim odabirom jer nisu sve jednake. Osim po veličini, razlikuju se i po materijalu, a one s prirodnim čekinjama i drvenom drškom idealne su za sušenje kose. Pomoću njih možete kreirati različite frizure, ali i dobiti na volumenu.

Metalna okrugla četka

Za razliku od onih napravljenih od prirodnih materijala, metalne četke nisu dobre za mokru kosu jer u tijeku sušenja mogu oštetiti kosu s obzirom na to da se zagrijavaju. Ipak, idealne su kada se radi o finishiranju looka, odnosno kada vam je kosa polusuha i u slučaju da želite kovrče. Veličina četke definira veličinu kovrča, a možete je koristiti i za više volumena ako imate izuzetno ravnu kosu.

Prozračna četka

Radi se o onima s rupama ili prorezima na poleđini zahvaljujući kojima se skraćuje vrijeme sušenja kose jer dozvoljavaju da zrak cirkulira kroz četku. Najbolja je ako želite naglasiti volumen, a osobito kod guste, kovrčave kose.

Bamboo četka Olivia Garden (63 kn); Metalna okrugla četka Olivia Garden (123 kn); Vent četka Oliva Garden (71 kn)

Velika plosnata četka

Njihova vlakna izlaze iz mekanog jastuka i odlične su za masiranje tjemena, raspetljavanje i zaglađivanje prirodno ravne kose. Jastučić je dizajniran tako da se prilagođava tjemenu kako bi se umanjila oštećenja od češljanja, a odlične su za izravnavanje poluduge i duge kose kod feniranja.

Češalj sa širokim zupcima

Ako ste jedni od onih čija se kosa zapetlja čim odložite četku dobro će vam doći češalj za raščešljavanje koji je najbolje koristiti na mokroj kosi pa ga možete držati i ispod tuša, osobito jer njime možete pravilnije nanijeti regenerator.

Češalj sa sitnim, gustim zupcima

Bez obzira na to želite li centrirati, prebaciti na stranu ili napraviti cik-cak razdjeljak, najbolji pomagač će vam biti češalj sa sitnim, gustim zupcima i šiljatim krajem. Idealan je i za one sa šiškama jer će ih savršeno zagladiti, a dobro će vam doći i kod peglanja kose jer ćete uz njegovu pomoć izdvojiti točno onaj pramen koji želite.

Češalj za raščešljavanje Moroccanoil (62 kn); plosnata četka label.m (90 kn); štilac češalj (59 kn)

Linker
09. travanj 2024 07:49