Neja Markičević
Keune makeover

Tri žene, tri lica, tri boje: Drastične promjene za novu godinu

Koliko puta vam se dogodilo da od frizera odete nezadovoljni? Imamo dobre vijesti za sve one koje bi voljele eksperimentirati s bojom kose, ali ih je strah rezultata: postoji nekoliko vrlo jednostavnih trikova uz pomoć kojih ćete se osigurati od potencijalne katastrofe.

Onaj najvažniji jest odabir frizera – drastične promjene najpametnije je prepustiti u ruke profesionalca, a ne eksperimentirati u vlastitoj kupaonici. Drugi je, pak, pametno usklađivanje željene boje kose s bojom tena, očiju, obrva… A kako to najbolje učiniti znaju stručnjaci iz Keune Akademije: uz njihovu pomoć tri su žene napravile drastičnu promjenu imidža. Kristina je tako svoju plavu kosu osvježila dvobojnim pramenovima koji su joj otvorili lice, Doris svoju vatreno crvenu kosu pretvorila u puderasto-ružičastu, a Viktorija se odvažila na hit boju sezone – sivu s ljubičasto-rozim odsjajem.

Neja Markičević
Kristina, Viktorija i Doris prije velikog Keune makeovera

U čemu je zapravo tajna postizanja tako dobrih rezultata s kojima su zadovoljni frizeri, ali i ono puno bitnije, klijentice? Radi se o, govori međunarodna Keune edukatorica Mirka Vrbanić Čorak, konzultacijama s klijentom koje se izvode uz pomoć posebnog Keune Color Advice nijansera. Iako zvuči kompleksno, zapravo se radi o nizu jednostavnih testova koji će vaš boravak u frizerskom salonu produžiti za samo pet minuta. Cijeli postupak počinje – skidanjem šminke.

Prvi korak: Određivanje podtona kože

"Ono što želimo jest odrediti točan podton kože, a to je nemoguće učiniti ako vam je lice prekriveno puderom i rumenilom." – govori Mirka Vrbanić Čorak i dodaje kako se svaki ten može svrstati u tri kategorije: onaj s toplim, hladnim ili kombiniranim podtonom.

Uz pomoć jednostavnog alata Keune Color Advice nijansera koji ima skale s toplim i hladnim tonovima - detektira se koje će vam boje najbolje pristajati: skala se prislanja uz lice te na taj način frizer određuje koji se tonovi bolje stapaju s licem. No, prije toga, kosu je potrebno prekriti bijelim ručnikom jer na taj način trenutačna boja neće utjecati na objektivnu ocjenu.

Neja Markičević
Uz pomoć Keune Color Advice nijansera određuje se podton kože

"Najčešći razlog iz kojeg klijentice nisu zadovoljne rezultatom bojenja jest upravo taj da su im ten i kosa 'u konfliktu'. Kada nema harmonije između boje kose i tona kože, tamni krugovi oko očiju i druge nesavršenosti su naglašene." – govori Mirka Vrbanić Čorak te dodaje kako pravilnim odabirom nijanse postižemo upravo suprotno – koža djeluje blistavo, a sve eventualne nepravilnosti na licu su "kamuflirane".

Tako, primjerice, Viktorijinom toplom podtonu, koji ima veći udio žutog i maslinastog pigmenta, komplimentiraju isto tako tople nijanse. Dorisinom hladnom tenu s ružičastim pigmentom te svijetlim, plavim očima najbolje će pristajati neutralni i hladni tonovi. Kristina, pak, ima mješoviti tip kože: njezine jagodice i obrazi su hladni, dok joj je ostatak lica topao.

Drugi korak: Odabir boje

"Kada razgovaramo o boji, koristimo duge 'čuperke' željene nijanse, prislanjamo ih uz lice klijentice te s njom dogovaramo u kojem smjeru ići. Trudimo se što je bolje moguće argumentirati svoje savjete, naravno, poštujući njezine zahtjeve" – govori Mirka Vrbanić Čorak i naglašava kako svoje klijentice uvijek upozorava da ne bi smjele očekivati rezultat identičan onom na pokaznom 'čuperku'. Svaka je kosa drugačija, a boja ponajviše ovisi o zatečenom stanju i kvaliteti vlasi.

Neja Markičević
Zahvaljujući 'čupercima' u željnoj nijansi, lako je vizualizirati kako će vam stajati nova boja kose

Treći korak: Bojenje

Neja Markičević

Kristina je svoju plavu kosu, na preporuku međunarodne Keune edukatorice Tanje Kuštović, odlučila osvježiti pramenovima svega ton do dva tamnijim ili svjetlijim od prirodne boje vlasi. Iako je promjena (barem u kontekstu odabira boje) zapravo minimalna, razlika u izgledu je maksimalna.

Neja Markičević

Kako bi se postigla dubina i trodimenzionalnost boje, Kristinin korijen obojen je u tamniju, topliju nijansu Keune Tinta Color boje, a pramenovi uz lice su posvijetljeni Keune Cream Bleachom. Na taj način njezino je lice dobilo svježinu, a kako bi se igra svjetla i sjene dodatno naglasila Kristina se odlučila za klasični rez – ravni bob s dubokim šiškama.

Iako nikada nije mislila da će siva boja pristajati uz njezino lice, frizerska stilistica Jasmina Salo Viktoriju je nagovorila na veliki stilski zaokret: duboku, tamnu smeđu odlučila je zamijeniti s trendovskom bojom Keune Tinta Color bojom 9.15 koja je oplemenjena ružičastim pigmentom.

Neja Markičević

"Kako bi se siva primila na kosu 'u boji', prvo ju je potrebno lišiti vlastitog pigmenta, a to znači napraviti dekoloriranje. Na sam spomen hidrogena ženama se obično ledi krv u žilama, ali to zaista više nije pogubno za kosu. Formule su znatno uznapredovale i više nema straha od oštećenja vlasi jer koristimo Keune Cream Bleach posvjetljivač ugodnog mirisa koji ima u sebi prirodnu zaštitu te proteine pšenice koji štite kosu" – objasnila je Jasmina.

Neja Markičević

Tek kada je kosa 'neutralizirana' na nju se nanosi Tinta Color boja koja u sebi sadrži 49% njegujućih sastojaka koji štite kosu iznutra i izvana. Uz kombinaciju sivih i toplih ružičastih tonova, postignut je klasičan izgled s modernim twistom.

Na možda najveću promjenu odlučila se Doris: svoju vatreno crvenu kosu poželjela je zamijeniti platinasto plavom. Na njezinom primjeru, govori Mirka Vrbanić Čorak, benefit color konzultacija posebno je izražen.

Neja Markičević

Prvi korak bilo je "skidanje" postojeće boje uz pomoć kupke od blajha (radi se o kombinaciji Cream Bleacha, Clarifying šampona i Tinta Cream razvijača). Prirodno pepeljasta plavuša Doris već godinama boji kosu zbog čega je struktura njezinih vlasi nešto drugačija nego onih netretiranih. Kako se kosa ne bi dodatno oštetila, vatreno crvena nije uklonjena u potpunosti: za takvu drastičnu promjenu potrebno je nekoliko puta otići frizeru, objasnila je Mirka Vrbanić Čorak.

Neja Markičević

Umjesto platinaste, Doris se uz pomoć savjeta međunarodne Keune edukatorice Tee Martine Kraševac Furlan odlučila za boju ružinog drveta – bisernu plavu nijansu Tinte Color boje s roskastim pigmentom. Njezina nova boja dodatno je naglašena mladenačkom frizurom koju je za nju osmislila Mirka: oštrim bobom s prednje strane duljim, a sa stražnje kraćim te dodatno istaknutim malim undercutom.

Za kakvu god se promjenu odlučili poslušajte savjet svog frizera: on vam, zbog golemog iskustva, može ponuditi bolju opciju i pomoći vam da izvučete maksimum iz svoje kose, a samim time i iz cjelokupnog vizualnog dojma. Takva su i iskustva naših čitateljica: zahvaljujući modernim dvobojnim pramenovima Kristina je otkrila da je zapravo zadovoljna kao plavuša, Viktorija nije niti sanjala o tome da će se u potpunosti saživjeti sa svojom sivom kosom, baš kao niti Doris koja je, nakon što je u ogledalu ugledala svoju biserno ružičastu kosu, zaključila da niti ne želi postati platinasta.

Make-up: Iva Kovačević

Linker
19. travanj 2024 09:08