Getty Images/iStockphoto
Revitalizirajući vitamin

7 simptoma koji upozoravaju na manjak vitamina C na vašoj koži

Užurban način života, nedostatak sna, bezbroj obaveza u poslovnom i privatnom životu ostavljaju danak na koži svake poslovne žene. Kad se tome pridodaju i vanjski faktori, poput štetnih UV zraka, dolazi do pojave umorne kože s kojom se žene ponekad prekasno 'obračunaju'.

Znakovi stresa i umora najprije će se očitovati na mjestu gdje ih se teško može sakriti - koži lica. U nedostatku vremena, mnoge žene ignoriraju pojavu blažih simptoma koji mogu rezultirati trajnim posljedicama na koži, poput bora koje se mogu pojaviti prije vremena, pa se zato na njihovu pojavu odmah treba reagirati.

Opuštene crte lica te neujednačena boja kože jedni su od prvih znakova da se koža "iscrpila" i da joj je potrebna vitaminska kura koja će joj vratiti blistavost i punoću.

Beautiful woman is looking to the mirror
Getty Images/iStockphoto

Također, dehidracija je glavni uzročnik tena bez sjaja budući da voda čini oko 30% kože te je odgovorna za njezinu punoću i čvrstoću. Iako koža starenjem gubi elastičnost i tonus, glavni krivac su ipak vanjski faktori, poput štetnih UV zraka i solarija, čiji utjecaj dodatno isušuje kožu i uzrokuje ubrzano starenje.

Dr.med. Željana Bolanča

Sljedeći signal da je koži potreban oporavak su bore – iako su genetski predodređene, one bi se na koži trebale vidjeti tek u poodmakloj dobi. Ranija pojava bora uzrokovana je faktorima iz okoliša – zagađenim zrakom, lošom prehranom, pušenjem i konzumacijom alkohola. "Vitamin C je zlatni standard među antioksidansima koji sprječavaju starenje kože. Koža stari na dva načina - unutarnje starenje koje je genetski određeno i čiji se znakovi, u odsutnosti vanjskog starenja, vide tek u odmakloj dobi te vanjsko starenje kože koje je uzrokovano faktorima iz okoliša. S godinama, a bez utjecaja vanjskih faktora, koža postaje blijeda, s vidljivim borama, bez elasticiteta, smanjena je količina kolagenih vlakana, fibroblasta koji proizvode kolagen, tanji je dermis te je manja prokrvljenost kože, a time i manji protok hranjivih tvari iz krvi prema dermisu i epidermisu. Osim toga, koža u starijoj životnoj dobi je suha, u prvom redu zbog manjka glikozaminoglikana - hijaluronske kiseline, te zbog smanjenja mogućnosti kože da zadrži vodu. Vitamin C stvara svojevrsnu barijeru od štetnih tvari izvana, a svakodnevna upotreba u dnevnoj njezi, omogućit će mlađi, zdraviji i svježiji izgled kože." otkrila je dermatologinja Željana Bolanča.

Vitamin C nije samo zadužen za "prvu pomoć" pri prehladi, već i za povećanu sintezu kolagena, a pomaže i u očuvanju mladolikosti kože - idealno je "oruđe" za borbu protiv gubitka elastičnosti kože koju uzrokuje oksidacijski stres. Moćan vitamin momentalno djeluje na kožu - sitne bore su ublažene, ten je ujednačeniji, a koža blistavija. Osim što ga se može pronaći u voću i povrću, kojima treba upotpunuti prehranu prilikom otkrivanja manjka vitamina C, ako ga se nanosi direktno na kožu bit će zdravija i sjajnija. Baš je zato potrebno lice "hraniti" serumom, poput novog antioksidacijskg tretmana protiv umornog izgleda kože Vichy Liftactiv Fresh Shot. U kapima seruma nalazi se prijeko potrebna doza svježine - u jednom tretmanu sadržano je čak 15% vitamina C u čistom obliku. A rezultati su vidljivi već nakon 10 dana! Inovativni tretman dostupan je ekskluzivno samo u odabranim ljekarnama.

Linker
16. travanj 2024 17:47