Getty Images/iStockphoto
PROBLEMI ZRELE KOŽE

Akcija protiv proširenih pora

Vidljivost neuglednih 'rupica' na licu umanjit će pilinzi s glikolnom i salicilnom kiselinom, maske od gline te preparati na bazi retinola.

Proširene pore najčešće su problem masne i problematične pubertetske kože. No, te sitne rupice na licu sve više muče i zrelije žene. Naime, nakon četrdesete pojavljuju se kao jedan od znakova starenja jer kako se s godinama smanjuje sinteza kolagenskih i elastinskih vlakana, lice gubi tonus, zbog čega se pore 'razvlače', a T-zona poprima rupičast izgled. Premda im veličinu određuje genetika, Američka akademija dermatologa navodi još nekoliko čimbenika zbog kojih mogu postati izražajnije. Oštećenja od sunca, pojačano lučenje sebuma zbog hormonske neravnoteže te neredovito uklanjanje odumrlih stanica, kao i ostataka make-upa - sve to može utjecati na vidljivost i začepljenje pora, a tada se mogu pojaviti miteseri i akne.

No, dobra je vijest da se odgovarajućom njegom to barem može minimalizirati. Osim svakodnevnog čišćenja lica, treba redovito raditi piling, a dobar su odabir oni na bazi glikolne i salicilne kiseline, koji će i zagladiti teksturu kože, ujednačiti ten te ublažiti vidljivost pora, bora i sitnih linija. Idealan saveznik zrele kože je i derivat vitamina A, odnosno retinol, jer osim što potiče sintezu kolagena u koži kako bi ona zadržala tonus, dodatno djeluje i na smanjenje lučenja sebuma. Svakako treba izbjegavati teške kremaste teksture, pa su bolji izbor hidratantne gelaste dnevne kreme ili pak fluidi i serumi. Posebnu pozornost treba obratiti na odabir tekuće podloge kako tijekom dana puder ne bi završio u ‘rupicama’. Važno je da dekorativna kozmetika koju koristimo nije komedogena, odnosno da ne začepljuje pore.

Lancome Visionnaire Crescendo noćni piling (628 kn); Dior Life Pores Away - Pink Clay maska (452 kn); Garnier Moisture+Freshness maska za lice u maramici (14,90 kn); Estee Lauder DayWear dnevna matirajuća krema (375 kn)

Skeyndor serum Power Retinol (466,60 kn); Biotherm Wonder maska (384 kn); Vichy Idealia noćni piling (191,51 kn); Eminence serum od kupine za čišćenje i zatvaranje pora (339 kn)

Linker
19. travanj 2024 09:13