Getty Images
NJEGA ŽENE

NIJE ISTO! Kako čuvati i njegovati lice s 20, 30 i 40 godina

Prečesto zaboravljamo kako je koža najveći organ našeg tijela. Kao i na sve, i na nju brigu polažemo tek kada se pojave prvi problemi ili znakovi starenja. Kako bi uvijek bila lijepa i mlada, pročitajte savjete australskog dermatologa s kojim su razgovarali novinari portala MyDomaine.

20-e godine

Većina djevojaka u ovom životnom periodu ne suočava se s ozbiljnijim kožnim problemima. Najveću muku predstavljaju prištići i akne. U mladim godinama zato treba mnogo računa voditi o preveniranju možebitnih kasnijih problema, a nužno je za sunčanih dana koristiti kreme sa zaštitnim SPF faktorom te se, estetike radi, posvetiti ublažavanju mrljica i ožiljaka koje na licu ostavljaju akne i prištići. Vrlo često takvi problemi nastaju i zbog hormonalnog disbalansa čestog u ovoj dobi. Stoga, dermatolog James Vivian savjetuje u svakodnevnu beauty rutinu uvrstiti čišćenje i nanošenje odgovarajuće kreme na lice dva puta dnevno. Za sunčanih dana, svakako ranije spomenutu kremu sa zaštitnim faktorom, neovisno o tome nalazite li se na plaži ili terasi nekog od gradskih kafića.

Television personality Kendall Jenner arrives at the Metropolitan Museum of Art Costume Institute Gala (Met Gala) to celebrate the opening of
REUTERS
Američki model Kendall Jenner(22)

30-e godine

U ovom desetljeću na koži se pojavljuju prvi znakovi starenja, poput borica na čelu i oko očiju, te povećanih pora koje ranije nismo primjećivali. Dermatolog James Vivian pojašnjava da su te promjene posljedica ponavljajućeg kretanja mišića poput smijanja, mrštenja, ali i oštećenja od sunca nastalih u djetinjstvu. Također, Vivian naglašava da se smeđe mrlje i crvenilo također često počinju pojavljivati upravo u 30-im godinama, stvarajući pritom neujednačen ton kože i pigmentaciju. Uz ustaljeni režim koji smo primjenjivali u 20-ima, sad u njegu kože češće treba uvrstiti piling, ali i posebno namijenjene kreme za tip kože kojem odgovarate. Vivian savjetuje i korištenje hranjivih noćnih krema, također preporučenih upravo za vašu kožu prema uputstvima vašeg dermatologa.

Actress Natalie Portman arrives on the red carpet for the film
REUTERS
Američka glumica Natalie Portman(36)

40-e godine i više

Ovo je vrijeme za ulaganje u proizvode s aktivnim sastojcima koji pomažu u hidrataciji i održavanju kože zdravom. Zbog smanjenja prirodne proizvodnje kolagena i elastina, kao i prirodno češće dehidrirane kože, gubi se volumen ispod očiju te u obrazima i ustima. Dermatolog James Vivian savjetuje da u 40-ima, ali i u svim desetljećima koja slijede, nastavite s ranije naučenim beauty rutinama. No, sad u svoju dnevnu njegu unesite i preparate koji ciljaju na određene probleme koji su vas snašli. Također, dermatolog savjetuje povećan unos vitamina A te ulaganje u kvalitetan serum koji pomaže stimulirati prirodnu kvalitetu kože vašeg lica. Dr. Vivan naglašava kako se tekstura kože kod većina žena u ovim godinama mijenja, pa razmotrite nove i drugačije proizvode i tretmane, ako primijetite da vaša koža žudi za promjenom.

70th Cannes Film Festival - Screening of the film
REUTERS
Francuska glumica Juliette Binoche(53)

Linker
14. travanj 2024 05:45