Getty Images/iStockphoto
PROMJENA REŽIMA

5 pogrešaka zbog kojih ćete najčešće odustati od dijete

Proljeće je razdoblje kada se mnogi odlučuju na povratak vježbanju, ali i promjenu prehrane te su u suludoj potrazi za dijetom pomoću koje će do ljeta imati tijelo iz snova.

Ne postoji jedan režim prehrane koji će svima jamčiti da će izgubiti višak kilograma nakupljenih preko uspavljujuće zime. Velik broj dijeta djeluje, ali nije svaka za svakoga, odnosno treba pomno odabrati onu koja je izvediva s obzirom na naš svakodnevni ritam i obaveze. Svi tragaju za idealnom prehranom u užurbanom svakodnevnom tempu, što može biti nemoguća misija, osobito ako su očekivanja nerealna i priželjkujete rezultate već idući dan. Nikakva promjena prehrane neće biti funkcionalna ako istovremeno radimo pogreške. Prije nego se bacite na biranje idealne dijete, provjerite koje su to najčešće zablude kada je u pitanju mršavljenje.

Očekujete da će se nagli gubitak kilograma zadržati

U nedavnom istraživanju utvrđeno je da možemo izgubiti 5 do 10 posto težine na bilo kojoj dijeti, ali je velika vjerojatnost da će se ti kilogrami vratiti. Autorica istraživanja Traci Mann naglasila je da je to "početno" razočaranje najčešći razlog zbog kojeg ljudi odustaju od novog režima - čak njih 90 posto. Zbog toga je vrlo važno zapamtiti da ne postoji brzinsko rješenje kada su kilogrami u pitanju te da će se prvi "otopljeni" kilogrami vratiti.

-->

Ne vježbate

Istim istraživanjem utvrđeno je da nije dovoljna samo promjena prehrane već i redovita tjelovježba. Novu težinu uspjeli su zadržati samo oni koju su bili ustrajni u vježbanju.

Izbjegavate svu hranu na lošem glasu

Iako je odlična ideja na svoj menu dodati brokulu i njoj slične namirnice, to ne znači da se morate u potpunosti odreći "slatkih grijeha". Prvenstveno zato što ćete, u trenutku kada ponovno odlučite povremeno pojesti red čokolade, ubrzo vratiti kilograme. Idealno bi bilo kada biste se odlučili na smanjeni unos kalorija, a ne na naglo izbacivanje apsolutno svega što vam imalo pričinjava zadovoljstvo.

-->

Ne pazite na veličinu porcije

U proteklih 30 godina sve se više govori o važnosti veličine obroka. Iako je ono što jedete zdravo, treba pripaziti na količinu jer bez obzira na to što se radi samo o povrću ili voću, unosite kalorije i unijet ćete ih više no što ste svjesni ako ne obraćate pozornost na veličinu porcije.

Vjerujete da jedna dijeta odgovara svima

Ako je vaša prijateljica uspjela skinuti višak kilograma zahvaljujući određenom režimu prehrane to ne znači nužno da je ta dijeta idealna i za vas. Ne postoji jedna dijeta koja odgovara svima i zbog toga izdvajamo pet različitih dijeta i za koga su one idealne.

-->

Linker
23. travanj 2024 22:53