Razmazite se

Bijeg za vikend: Zimski odmor u wellnessu

Nakon godine pune izazova svakome treba malo pažnje, nježnosti i pokoja lijepa riječ - što u paketu nude moderni spa centri. Donosimo pregled najatraktivnijih tretmana u ovom razdoblju, u kojem toliko godi toplina termalnih izvora, šalica čaja i dobra masaža.

Aquae Vivae

(Krapinske toplice)

Izvor termomineralne vode u Krapinskim Toplicama otkrili su još stari Rimljani, a njihov ritual ispijanja tople izvorske vode očuvao se do danas.Voda ljekovitih svojstava i neutralne ph vrijednosti u šest bazena ima anti-aging djelovanje, a podvodna masaže, masažne ležaljke i umjetni gejziri i slapovi potiču cirkulaciju te pomažu opuštanju napetih mišića.

(dnevna ulaznica 70 kn, za vikend 90 kn)

Energy Clinic Carolea Spa

(Kempinski Hotel Adriatic, Savudrija)

Nakon blagdana dobro će doći tretman čišćenja organizma te program mršavljenja Energy Clinic Fit Figure, koji počinje suhim četkanjem tijela, nastavlja se nanošenjem seruma koji zagrijavanjem razgrađuje masne stanice, a završava masažom anti-aging mlijekom koje zateže kožu. U postupku koji traje 60 minuta i stoji 796 kn koriste se preparati proizvedeni ekskluzivno za tu namjenu.

U Savudriji se primjenjuje spa koncept Energy Clinic

Touch of Thai

(Dubrovnik)

Prije nekoliko mjeseci otvoren salon nudi tradicionalnu tajlandsku masažu te akupresuru, ugodno istezanje, pasivnu jogu i kiropraktiku. Cilj je razbiti blokade energije i omogućiti njezin nesmetan protok - što je u tajlandskoj medicini jedna od ključnih metoda u prevenciji i uklanjanju raznih zdravstvenih tegoba. U tradicionalnoj verziji masira se u odjeći i ne koriste se ulja, a postoji i zapadnjačka verzija u kojoj se upotrebljavaju aromatična ulja.

Royal Thai Traditional Massage (60 min 300 kn), Royal Thai Aromatherapy Oil Massage (60 min 350 kn)

Spaevita

(Terme Tuhelj)

Na dnu izvora termalne vode u Termama Tuhelj sazrijeva blato od kojeg se radi maska što se nanosi nakon masaže, a djeluje kao dubinski čistač te učvršćuje i regenerira kožu. Blato se koristi i za tople obloge s različitim efektima - od uklanjanja bolova u leđima (obloga fango) do anticelulitnog djelovanja i mršavljenja. Za potpuno opuštanje preporučuje se refleksna masaža stopala Hod po oblacima, koja blagotvorno djeluje na cijeli organizam, a istodobno njeguje kožu stopala.

Tretman za stopala Hod po oblacima u Termama Tuhelj uspostavlja ravnotežu u cijelom tijelu

Masaža termalnim blatom (60 min 280 kn), Blatna obloga fango (20 min 90 kn), Hod po oblacima (60 min 290 kn)

Thalasso Wellness Centar

(Opatija)

U najpoznatijem opatijskom spa centru do 14. siječnja boravi pekinški tim stručnjaka za tradicionalnu kinesku medicinu. Uz masažu Tui na (svojevrsno ispravljanje kostiju) i akupunkturu, poznata je njihova cupping terapija kojom se eliminiraju toksini iz tijela, poboljšava se izgled kože, a djeluje i na celulit. Pritom se koristi učinak vakuuma iz zagrijanih staklenih čašica koje se stavljaju na tijelo. Zanimljiv je i moxibustion - tretman koji potiče cirkulaciju, aktivno regulira tjelesne funkcije te uklanja poremećaje u funkcioniranju organa. Sve to uz pomoć moxa, štapića od sušenog divljeg pelina zapaljenog poput cigarete, kojim se 5-7 min kruži oko akupunkturne točke. Nakon kineskih tretmana može se uživati u četiri vrste sauna.

Kineski terapeuti hit su i u opatijskom Thalasso Wellness Centru i u austrijskom Achenkirchu

Kineski tretmani (od 300 do 700 kn), dnevna wellness karta (190 kn)

Laurus SlowSPA Wellness Centar

(Wellness hotel Aurora, Mali Lošinj)

U lošinjskom spa centru užurbanost je strogo zabranjena: prije svakog tretmana klijent i terapeut se upoznaju uz šalicu čaja, a zatim slijede vježbe disanja. U svim programima koriste se autohtone biljke lošinjskog arhipelaga, što potvrđuje i naziv tretmana Susak Stress Release - masaža leđa kantarionovim uljem začinjenim origanom s otoka Suska. Nakon toga stavlja se oblog od zelene gline koji, osim što djeluje protiv upala i stresa, otvara pore eliminirajući toksine iz organizma. Na kraju slijedi kupka u domaćem vinu s dodatkom eteričnih ulja lavande. Opuštajući ritual završava kako je i počeo - šalicom čaja od domaće majčine dušice.

Susak Stress Release (50 min 390 kn)

Wellness Orhidelia

(Terme Olimia, Slovenija)

Specijalitet kuće su terapeutske masaže cijelog tijela - Olimia, Amala i Vitae, koje traju sat vremena, te 40-minutna Amarena. Amala, primjerice, nije samo masaža već i dodatna njega jer se umjesto ulja koristi mangov maslac, izvrstan za tonus i regeneraciju kože (50 eura). Pritom se masiraju i lice, dlanovi i stopala, a posljednjih 10 minuta tijelo se opušta zamotano u foliju.

Masaža Kalma (60 eura) uklanja napetost u mišićima uz pomoć antistresnog ulja, dok se Amarena (40 eura) preporučuje i za bol u leđima, na koju djeluju eterična ulja muškatne kadulje i kamilice.

Royal spa u opatijskom hotelu Milenij nudi 30-ak tretmana za tijelo, a u ovo doba godine tražena je masaža Pinda Sweda - kombinacija topline, ljekovitog bilja i ulja (60 minuta, 500 kn)

Istarske toplice

(Livade)

Aromatično ulje istarskog tartufa intenzivnog mirisa glavna je zvijezda masaže koja se izvodi valovitim pokretima kako bi se potaknula cirkulacija i opustili mišići. Novost u ponudi je tretman Aqua Lift Thermal za pomlađivanje kože lica, vrata i dekoltea, uz pomoć aktivnih sastojaka morskih algi, termomineralne vode, matične mliječi, ulja vučjeg trna i eteričnog ulja lavande.

Truffle deluxe massage (50 min 340 kn), Aqua Lift Thermal (60 min 300 kn)

City Wellness Center

(Zagreb)

Oaza za uživanje u centru grada nudi trosatni paket City Time - korištenje bazena i saune, ritual ispijanja čaja te relaksirajuću masažu. Nešto kraći su tretmani u programu Spa Miracle, koji obuhvaća bazen, saunu, piling tijela na bazi meda iantistresnu masažu. Bazen, sauna i piling s morskim solima nudi Slimming Senastion, koji završava ručnom anticelulitnom masažom.

U turskoj sauni u zagrebačkom City Wellness Centeru na temperaturi do 50 stupnjeva otvaraju se sve pore

City Time (3 sata 480 kn), Spa Miracle (2 sata i 30 min 520 kn), Slimming Sensation (2 sata 520 kn)

LifeClass Terme Sveti Martin

(Sveti Martin na Muri)

Bazeni The Temple of Life na termomineralnom izvoru u Međimurju izgrađeni su prema holističkom pristupu austrijskog filozofa i ezoterika Rudolfa Steinera. U skladu s tim su i četiri kruga na zidu kupališta - zeleni, bijeli, crni i narančasti -kao simboli duhovnosti, duše, života i smrti. Ljekovita voda temperature 35 stupnjeva, bogata fluorom, natrijem i stroncijem, potiče povećanje gustoće i čvrstoće kostiju i stoga se preporučuje osobama s artritisom i osteoporozom.

U kompleksu Temple of Life u Sv. Martinu primjenjuje se holistički pristup opuštanju

(Cjelodnevna ulaznica za Aquapark i Temple of Life stoji 63 kune)

Le Méridien Lav

(Split)

Za one koji žele razmaziti svoje tijelo francuski proizvođač luksuzne kozmetike Thalgo osmislio je Polynesia Ritual, koji je zvijezda wellnessa u splitskom hotelu Le Meridien Lav. Riječ je o masaži Mahana tijekom koje klijent leži na vodenom jastuku, dok terapeut nježnim pokretima na njegovim leđima, rukama i nogama oponaša ritam morskih valova. Postupak završava pilingom jastučićima s pijeskom te nanošenjem ulja s perlastim česticama.

(Polynesia Ritual, 80 minuta 440 kuna)

Falkensteiner Hotel & Spa Iadera

(Petrčane)

Arapski izraz "hammam" znači zagrijati ili okupati, a u suvremenom spa rječniku to su opuštajući orijentalni rituali - dostupni i u najpoznatijem zadarskom hotelu. Najprije se klijent u sjedećem položaju polijeva toplom vodom, a zatim legne na zagrijano kamenje koje opušta mišiće i otvara pore te se tako pročišćena koža masira sapunom. Tretman Orijentalni snovi obavlja se u posebno dizajniranoj tamnoj prostoriji koja djeluje uspavljujuće.

Orijentalni snovi (60 min 517 kn)

Hotel Rogaška, ROI Spa Centar

(Rogaška Slatina, Slovenija)

Mineralne, finske i turske kupelji, biljne i infracrvene saune, slane sobe za inhalaciju, vanjski bazen... Svi ti sadržaji za ugađanje duhu i tijelu dostupni su na osamdesetak kilometara od Zagreba. Hit nedavno otvorenog spa centra je termomineralna voda bogata magnezijem. Taj, kako ga zovu, antistresni mineral, koji blokira otpuštanje hormona adrenalina i kortizola i tako doslovno umiruje "živce", prevenira kardiovaskularne i mnoge druge bolesti. Uz to je i antiaging saveznik jer kupanje u tamošnjim bazenima čisti i zaglađuje kožu te je idealna dopuna brojnim tretmanima za zatezanje i toniziranje kože lica i tijela, koji su u ponudi slovenskog wellnessa.

ROI spa centar u Rogaškoj nudi tretman učvršćivanja kože leđa. Koristi se aparat Technispa, koji kombinira tehniku vakuuma, ionizacije i zagrijavanja kože kako bi se razbile masne stanice (30 min, 55 eura)

Posthotel Achenkirch, Atrium Spa

(Achenkirch, Austrija)

Otprilike 400 kilometara od Zagreba, u jednom od najluksuznijih wellness hotela u Austriji, nudi se sve zamislivo. Od turske kupelji i različitih sauna do za Europljane prilično egzotičnih tehnika masaže, kao što su havajska Lomi lomi nui (terapeut masira dlanovima, laktovima, stopalima, koljenima pa i štapovima i kamenjem) i kineska Tui na, kojom se uspostavlja energetska ravnoteža u organizmu. Uz to, zanimljivo je i vježbanje s redovnicima iz kineske provincije Henan, koji podučavaju umijeću zena i osnovama kung fua.

Napisale: Dina Dončević i Dora Ivanović

Linker
20. travanj 2024 05:10