Getty Images/iStockphoto
GELASTI LIST ZA LJEPOTU

Biljka besmrtnosti u vašem domu: Skrivene blagodati aloe vere

Biljka za koju nikada nećete požaliti što vam zauzima mjesto u domu je aloe vera: u antičkoj Grčkoj zvali su je biljkom besmrtnosti, a i danas opravdava taj počasni nadimak.

Iako je većina koristi ljeti, kada pretjera s izležavanjem na suncu, aloe vera nije rezervirana samo za smirivanje opeklina. Zahvaljujući gelastoj strukturi i brojnim antibakterijskim te protuupalnim sastojcima svoje je mjesto, zasluženo, našla u beauty rutinama svih koji su svjesni njezinih prednosti.

Akne

Aloe vera sadrži salicilnu kiselinu i druge antiseptičke sastojke koji će odstraniti bakterije koje prouzrokuju akne. Zbog toga je odličan prirodan preparat za probleme s prištićima i aknama, ali i odličan sastojak za čišćenje kože. Ako imate problema s aknama, nanesite gel direktno na njih i ostavite preko noći, a možete je koristiti i kao masku. Jednostavno je nanesete i pustite da stoji pola sata te nakon toga očistite ručnikom za lice. Svakako najprije isprobajte na manjem dijelu kože - u rijetkim slučajevima može izazvati reakciju.

Fresh green leaves of aloe vera plant
Getty Images/iStockphoto

Suha koža

Puna je minerala, enzima, antioksidansa i vitamina A,C i E koji zajedno osnažuju barijeru kože, a sadrži i polifenole koji štite od slobodnih radikala koji su krivci za starenje, ali i od raka kože.

Nadražena koža

Stanja poput rozaceje, ekcema i psorijaze često su povezana sa suhoćom i upalama. Aloe vera sadrži masne kiseline i enzim bradikinin koji umiruje kožu.

Essential set of aloe vera for skincare
Getty Images/iStockphoto

Manje rane i opekline

Osim antibakterijskih svojstava, aloe vera sadrži i sastojke koji smanjuju upale. Njezin sok hidratizira i povećava elastičnost kože dok ona zacjeljuje. Jedno istraživanje pokazalo je da aloe vera može ubrzati zacjeljivanje manje opekline za gotovo devet dana.

Depilacija

Zahvaljujući gelastoj teksturi, aloe vera je odlična i kao krema za brijanje koja istovremeno i hidratizira kožu, a odlična je i to što će ubrzati zacjeljivanje manjih porezotina koje se svima dogode u žurbi.

Aloe vera use in spa for skincare and cosmetic
Getty Images/iStockphoto

Skidanje šminke

S obzirom na to da je vrlo nježna i poput gela, odlična je i za skidanje make-upa. Nanesite je i nakon toga skinite pomoću ručnika za lice - istovremeno će očistiti i hidratizirati kožu, a dodatna blagodat je i njezino anti-age djelovanje.

an aloe vera plant
Getty Images/iStockphoto

Linker
12. travanj 2024 02:19