Splash
Ashley Graham

Najpoznatija plus size manekenka dobila svoju Barbie lutku

Nazvati ovu godinu velikom za Ashley Graham ne bi bilo dovoljno. Nakon naslovnice magazina Sports Illustrated, 28-godišnja manekenka krasila je stranice modnih magazina Vogue, Harper's Bazaar i Elle te je bila zvijezda jesenske kampanje linije H&M Studio. Jedna od najpopularnijih manekenki i definitivno najpoznatiji plus-size model na svijetu gostovala je u brojnim emisijama i sama kaže da joj je još uvijek sve toliko nevjerojatno da se ponekad poželi uštipnuti. Sada, kao šećer za kraj godine, stiglo joj je još jedno priznanje i veliko iznenađenje - dobila je svoju Barbie lutku.

Uz sve naslovnice, revije, TV emisije u kojima je gostovala i vlastitu modnu liniju donjeg rublja uspjela se profilirati kao jedan od supermodela ove generacije, a sada je uvrštena i na "Women of the Year" listu koju svake godine objavljuje časopis Glamour. To priznanje je dobila zahvaljujući svojem aktivizmu, a na svečanosti je predstavila i jedinstvenu lutku napravljenu upravo po njezinim mjerama.

"Zajedničkim snagama moramo promijeniti sliku ljepote i nastaviti graditi svijet u kojem će se svi osjećati uključenima. Drago mi je što se Barbie mijenja i što se odaje počast ženama koje slamaju prepreke."

Osim što joj fizički nalikuje, njezina Barbie "fura“ isti stil. Lutka je odjevena u šljokičastu haljinu brenda Opening Ceremony, traper jaknu Sonia Rykiel i kožnate čizme Pierre Hardy – outfit koji je Graham stvarno nosila. U procesu kreiranja njezine barbike imala je samo jedan uvjet.

"Bilo mi je važno da mi Barbie čim više nalikuje. Bedra joj se moraju dodirivati. To je jedan od načina da mladim djevojkama pokažemo da je to normalno unatoč tome što im se sa svih strana poručuje da je thigh gap poželjan i ljepši. Tražila sam i celulit, ali očito plastika i celulit ne idu zajedno" – izjavila je 28-godišnja manekenka.

U siječnju ove godine Mattel je predstavio lutke s tri nova tipa tijela: visok, s oblinama i sitan, a osim toga predstavili su ih i u sedam različitih boja kože, 22 nijanse očiju te 24 različite frizure. Poznati proizvođač igračaka poznat upravo po Barbie lutki napokon je shvatio da je različitost ono čemu trebaju težiti, a Ashley je iskreno priznala zašto joj njezina lutka toliko znači.

"Nikada nisam razmišljala o tome da ne izgledam poput nje. Samo sam mislila kako je savršena. Da sam imala Barbie lutku koja bi bila sličnija meni, mislila bih da je moj izgled normalan." - izjavila je i dodala kako joj je drago da se stvari mijenjaju. U sklopu Mattellove serije "Shero" svoje su lutke dobile i Zendaya, Emmy Rossum, Misty Copeland, Kristin Chenoweth, Gabby Douglas, Trisha Yearwood i Ava DuVernav.

"Ne izgleda svaka djevojka poput barbike. Ali to nije nedostižna stvar. Sada napokon mogu reći: To je moja Barbie. Ja izgledam poput nje. Ima bedra koja se dodiruju, naglašene bokove, guzu i trbuščić"

Proizvođač jedne od najpopularnijih lutaka napokon je napravio prve korake u prezentiranju veće različitosti – osobito nakon godina kritiziranja njihovih "anatomski nemogućih lutaka“.

Linker
19. travanj 2024 18:18