Getty Images

Nema pauze: Nova dob, novi režim njege

Pedesete godine za većinu žena donose veliku prekretnicu: menopauza je jedna od životnih neminovnosti s kojima se treba naučiti nositi i prihvatiti promjene koje donosi. Uz noćno znojenje, 'valove vrućine', promjenu raspoloženja i suhoću rodnice, tu su i one promjene koje se najviše vide 'na van' – suhoća kože lica i stanjivanje kose.

"Sve te promjene su izravno vezane uz pad razine estrogena i iako ih nije moguće spriječiti, može ih se ublažiti"

Životne navike koje treba promijeniti u menopauzi, uz zdravu i umjerenu prehranu te adekvatnu tjelovježbu, su i one vezane uz beauty rutinu. Kao što se ne preporučuje ista njega u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima, jednako tako trebamo prilagoditi način na koji tretiramo svoju kožu i kosu u pedesetima i nakon njih. A kako bismo to odradili čim bolje, važno je upoznati se sa svime što menopauza donosi.

Uz "unutarnje" simptome u menopauzi, smanjenje lučenja estrogena utječe i na stanje našeg najvećeg organa, ali i na vlasište. Naime, manjak estrogena glavni je krivac za tanku i krhku kosu sklonu pucanju s kojom većina žena ima problema. Ipak, ne mora biti i jedini. Na slabiju kvalitetu kose, ali i količinu vlasi na vlasištu mogu dodatno utjecati i drugi čimbenici kao što su neuravnotežena prehrana, genske predispozicije, preagresivno tretiranje kose, problemi sa štitnjačom te lijekovi.

Uz nisku razinu estrogena u organizmu, androgen preuzima "vlast": muški hormoni nisu najbolji prijatelji kose jer potiču njezinu ispadanje i rast sve tanjih vlasi.

U prosjeku izgubimo 100-200 vlasi dnevno i tu nema razloga za brigu, ali kada se kosa naglo prorijedi vrijeme je za akciju. Vratite joj sjaj i volumen uz promjenu šampona kao što je Vichy Dercos DENSI SOLUTIONS za tanku i rijetku kosu.

A što s kožom?

Osim kose, u menopauzi je na tapeti i koža. Padom razine estrogena preraspodjeljuje se potkožno masno tkivo, a to se očituje u gubitku volumena kože lica, a osobito oko očiju, usnica i obraza. Osim toga, smanjuje se razina kolagena i elastina, ali i proizvodnja hijaluronske kiseline - zbog čega se smanjuje čvrstoća i napetost kože. Koža postaje obješena, neelastična te podložnija formiranju bora, a te promjene su najvidljivije na koži lica i vrata.

Zbog tih promjena vrlo je važno promijeniti njegu kože: svoju kremu zamijenite onom specijaliziranom koja obiluje aktivnim sastojcima koji će obnoviti gustoću, volumen i čvrstoću kože kao što je nadomjesni kozmetički kompleks Vichy Neovadiol uz koji trenutačno možete na poklon dobiti torbicu s uzorcima i kupon s popustom te odrediti koja njega vam najbolje odgovara.

Menopauza nikako nije vrijeme kada trebate stisnuti pauzu - upravo suprotno. Pravo je vrijeme da preispitate svoje navike i promijenite ih, kako one životne, tako i one vezane uz ljepotu.

Linker
19. travanj 2024 00:54