IZVUČEN IZ ZABORAVA

Neven - najbolji lijek za kožu

Izvučene iz zaborava, žute latice cvijeta calendule naveliko se opet koriste u kozmetičkim laboratorijima, odakle stižu novi preparati koji pomažu kod suhe kože, opečne od sunca, kod ožiljaka i prištića, pa čak i u prevenciji bora.

Tamnožute do jarkonarančaste glavice s jednim ili nekoliko gusto nanizanih redova latica koje se ujutro širom otvaraju, a navečer ili pred kišu zatvaraju – to su cvjetovi nevena ili calendule, biljke za čiju se ljekovitost i protuupalnu moć zna od davnina. U Rusiji je i danas zovu “ruskim penicilinom”, a često se koristi i u homeopatiji. Listovi i cvjetovi bogati su vitaminima i mineralima pa ih mnogi rado stavljaju u salate, no ono najvrednije - ekstrakt ili ulje nevena - osnova su preparata za obnovu oštećene kože. A zbog obilja vitamina A i C te aktivnih tvari koje jačaju njene obrambene mehanizme dragocjen je i u borbi protiv alergija.

Blagotvornost nevena za kožu i kosu (pa i zube!) proizlazi iz njegovog protuupalnog djelovanja - osobito je djelotvoran kod opeklina od sunca, uboda kukaca, lišajeva, blažih ozljeda i ožiljaka, nadražaja kože, a pomaže i kod prištića. Nevenovo ulje moćno je oružje protiv isušivanja i prijevremenog starenja.

Afrodita hidratantna univerzalna krema za lice i tijelo (25,99 kn); John Masters Organics hidratantna maska (269 kn); L'Erbolario krema za lice protiv bora s nevenom ,mrkvom i ginsengom (153,99 kn)

Stavlja se u kreme i losione, no učinkovit je i, primjerice, kao macerat u suncokretovom ulju. Može se nanositi izravno, pa i na osjetljivu kožu oko očiju. Neven je važan i za kosu jer njegovo ulje hidratizira suho vlasište, otklanja prhut i potiče rast vlasi. A čaj od svježih ili suhih cvjetova nevena organizmu koristi iznutra i izvana - utrlja li se u plavu ili smeđu kosu, dat će im osobit sjaj.

Lavera regenerator za kosu (32 kn); Kiehl's petminutna maska u gelu s laticama nevena i aloe verom za umornu i dehidriranu kožu (335 kn); Apivita biljna krema s nevenom za djecu i odrasle (99,56 kn)

Čajevi i melemi s esktraktom nevena od davnina su sastavni dio kućnih apoteka, ali i kozmetičkih preparata te onih za osobnu njegu i higijenu. Mogu se naći u pastama za zube (Weleda), tekućim sapunima za intimnu njegu (Olival), kao i u vrsnim kozmetičkim preparatima. Kiehl’s je još šezdesetih godina prošlog stoljeća neven ukomponirao u tonik, pola stoljeća kasnije i u gel za dubinsko umivanje, da bi ove godine postao osnovom hidratantne maske.

Weleda pasta za zube s ekstraktom nevena, koji smiruje i upale zubnog mesa (43 kn); Melvita organski amcerat od nevena (144,50 kn); Olival krema za ruke i nokte (21,90 kn)

I Dr. Hauschka ga koristi u losionima, uljima, pa i u balzamu za usnice (točnije, sok od svježeg nevena!), a ekstrakt dobiven iz žutih latica glavni je sastojak i njihova novog korektora za ujednačavanje puti. Priča o nevenu može se raspredati u beskraj jer je on neodoljiv u prirodi, a izvan nje ljudima uvijek koristan, osobito za njegu i zdravlje.

Nikel ulje za njegu poslije sunčanja: neven umiruje, ublažava iritacije i crvenilo kože (109,90 kn); Primavera macerat od nevena (119 kn); Dr. Hauschka tonik za njegu masne kože s proširenim porama (175,90 kn)

Linker
14. travanj 2024 18:16