najatraktivniji ženski atributi

Proljetni projekt: Zdrave metode za dobre noge

Ako već nisu duge neka barem mišići na njima budu izduženi i vretenasti, a koža zategnuta - prvi korak prema lijepo oblikovanim nogama su čučnjevi i iskoraci, tretmani graston i bongers te kreme na bazi kofeina i ljutih začina.

Poslije kose i grudi, noge su treći najatraktivniji ženski tjelesni atribut, koji su nedavno "opjevali" i znanstvenici. Glasoviti estetski kirurg Fahd Benslimane (s ordinacijama u Maroku, Francuskoj i Brazilu) okupio je međunarodni tim koji je godinama rješavao pitanje - što znači imati dobre noge. A da bi izračunali tu seksi "jednadžbu", morali su pogledati više od 550 fotografija manekenki, atletičarki i odbojkašica, analizirati antičke kipove, skice Leonarda da Vincija, barbike te prelistati prestižne modne časopise. Dr. Benslimane je zaključio da su - prema zapadnjačkim standardima - najljepše ravne noge (niti "iks" niti "o"), s napetim vretenastim mišićima i na bedrima i na listovima. Koljena pritom trebaju imati ponešto masnog tkiva da budu zaobljena (nikako kvrgava!), a gležnjevi tanki.

Ravne noge, naravno, nisu poput ravne daske, tako da je idealan položaj potkoljenične kosti u odnosu na bedrenu - pod kutom od 3 stupnja. Takve noge, navodno, ima vojvotkinja od Cambridgea. Stroge estetske kriterije nametnula je i holivudska filmska industrija još 30-ih godina prošlog stoljeća, što se vidi na primjeru Njemice Marlene Dietrich. Bila je lijepa i talentirana, ali njezina je putena figura - zbog koje je u Europi smatrana jednom od najprivlačnijih žena - na filmskom platnu djelovala odviše krupno. Stoga su joj američki producenti savjetovali da izgubi barem deset kilograma, što je i učinila, a njezine izvježbane i vretenaste noge - koje je i s 55 godina isticala uskim hlačama i haljinama s visokim prorezom - i dan danas mnogim su ženama ideal. Vjerojatno i pjevačicama Taylor Swift i Tini Turner, koje toliko cijene svoje savršeno isklesane "primjerke" da su ih osigurale u milijunskim iznosima - jer su im one dragocjeno "sredstvo" za rad, bez kojega ne bi mogle skakati i plesati na svjetskim pozornicama.

No osobni trener i bivši veslač Mario Vekić kaže da idealima ne treba robovati, jer se u oblik i dužinu nogu ne može intervenirati, ali zato su tu vježbe koje mogu poboljšati "opći dojam".

LONDON, UNITED KINGDOM - NOVEMBER 20: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK NEWSPAPERS UNTIL 48 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) Catherine, Duchess of Cambridge attends the Place2Be Forum at the offices of Clifford Chance, Canary Wharf on November 20, 2013 in London, England. (Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)
Getty Images

- Nije dobro ni kad su mišići previše izraženi, to je odlika muških nogu. Ženski bi trebali biti izduženi i vretenasti kao kod ritmičkih gimnastičarki - objašnjava Mario Vekić. Vrste i intenzitet vježbi određuju se ovisno o postotku masnog tkiva i stanju mišića, a to se detaljno može izmjeriti najsuvremenijim uređajima i metodama kao što su tenziomiografija (TMG) te bioelektrična impedancija. One detektiraju slabe točke, a na temelju slike skeniranog tijela određuje se terapija ili program vježbanja. Suvremena tehnologija je ključna i kad je riječ o uklanjanju vena koje su - uz celulit i strije - jedan od najvećih estetskih problema žena. I tu se koriste neinvazivni postupci - UGFS (Ultrasound Guided Foam Sclerotherapy) te VariClose - nakon kojih nije potreban dugotrajan oporavak. Kao ni čekanje da se uskoči u kratke suknje koje su zaštitni znak mnogih poznatih dama.

Strujni udar na mišiće

Prije odluke treba li se podvrgnuti tehnikama graston (masiranje nogu instrumentima od nehrđajućeg čelika koji poboljšavaju prokrvljenost) ili bongers (lupkanje kritičnih točaka lopticama na savitljivim metalnim štapićima da bi se potaknula cirkulacija), potrebna je dijagnostika.

Beauty Oblikovanje tijela
Model Anja Sosic (Talia Model). Vizazist Lucija Juros. 
Snimljeno u Infinitum Progresum, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 240317

- Tome služi tenziomiografija, kojom se, uz pomoć senzora s električnim impulsima, na neinvazivan način utvrđuje status mišića - sastav, zamor, atrofija, tonus… - objašnjava Marko Sukreški, suvlasnik zagrebačkog centra Infinitum progresum (cijene programa su od 100 do 1000 kuna), gdje se provodi i bioelektrična impedancija. U tom se postupku, pak, količina masnog tkiva (postotak masne i nemasne komponente) mjeri uz pomoć elektroda jer se temelji na postavci da je električni otpor najveći u masnom tkivu, a provodljivost u nemasnoj masi.

Ljepilo i plin u borbi protiv vena

Proširene vene, koje su ozbiljna prijetnja lijepim nogama, u svijetu je popularno tretirati zahvatom Variclose. Metoda je bezbolna, zahvat traje pola sata, ne ostavlja oštećenja na koži, a rezultati su odmah vidljivi. Dovoljan je samo jedan ubod igle iz posebnog ‘pištolja’, uvođenje tankog katetera u bolesnu venu (navodi se uz pomoć ultrazvučnog doplera) i injektiranje medicinskog ljepila (cianoakrilat). Sljepljivanjem vene protok krvi se automatski preusmjerava na zdrave vene. Slična metoda je UGFS, kojom se u ciljanu venu i pritoke (varikse) ubrizgava polidokanolska pjena, koja ih za nekoliko mjeseci potpuno razgradi. Odnosno, bolesna vena nestane, a njezinu funkciju preuzme zdrava.

- Novost u ovoj metodi je to što se uz pjenu koristi smjesa plinova - određena koncentracija kisika i ugljičnog dioksida - čime se omogućava preciznije i potpunije zatvaranje većeg broja vena i variksa - kaže dr. med. Zlatko Čačić iz zagrebačke Specijalne bolnice Arithera, gdje zahvat stoji od 1500 do 5000 kuna.

Vježbe za dobre noge

Uz rolanje i trčanje, najbolje vježbe za noge su čučnjevi i iskoraci - naprijed, nazad i u stranu. Za optimalni rezultat trebalo bi napraviti tri do pet serija s deset do petnaest ponavljanja, a ista je 'norma' i za vježbe za listove.

- One se mogu raditi bilo gdje jer su potrebne samo stepenica ili klupica. Dovoljno je stati na njih i dizati se na prste, a to se može činiti naizmjence ili s obje noge istodobno - objašnjava Mario Vekić iz teretane Gyms4you, koji preporučuje i sprave za jačanje nogu. Među njima su nožna ekstenzija (dizanje valjka određene težine potkoljenicom ili stražnjom ložom) te aduktor i abduktor - sprave na kojima osoba sjedi te vanjskom ili unutarnjom stranom bedara primiče ili odmiče utege.

Linker
17. travanj 2024 03:36