Luka Šulić i Stjepan Hauser: Dečki od milijun dolara
...
Sulic_Hauser_211111_800
EKSKLUZIVNO
Intervju:
21.11.2011. 0 Autor: Gloria

Hrvatski čelisti Stjepan Hauser (25) i Luka Šulić (24), koji nastupaju pod imenom 2Cellos najveća su ovogodišnja glazbena senzacija u svijetu. Otkako su 20. siječnja na youtubeu objavili video “Smooth Criminal”, svoj aranžman pjesme Michaela Jacksona, život im se okrenuo naglavačke. Među prvima koje je oduševio njihov uradak bio je i britanski pjevač sir Elton John (64), koji im je odmah ponudio suradnju, a već nakon prve probe pozvao ih je da mu se pridruže na svjetskoj turneji The Million Dollar Piano. Dečki nastupaju kao predgrupa, ali i kao prateći glazbenici: uoči Eltonova izlaska na pozornicu, publiku zagriju izvedbama svojih hitova s albuma “2Cellos”, objavljenog za diskografsku kuću Sony, a nakon toga postaju dio benda slavnoga glazbenika.

Od prvog zajedničkog nastupa u velškom Cardiffu 8. lipnja do danas, odradili su pedesetak koncerata, od toga čak šesnaest u Las Vegasu. Za boravka u gradu kocke Hauser i Šulić snimili su i reklamu za Zagrebačku banku, i to u Ruvo centru, jedinstvenoj građevini proslavljenog arhitekta Franka Gheryja, čiji otkačeni oblik savršeno odgovara njihovoj glazbi. Razgovarali smo u Ljubljani, uoči njihova koncerta s Eltonom Johnom u Areni Stožice, koji je obojici bio posebno važan. Na njega su i Puljanin Hauser i Mariborčanin Šulić pozvali svoje roditelje, članove obitelji i prijatelje, a Luki Šuliću je to bio i prvi nastup u domovini otkako se proslavio. Sin violončelista Bože Šulića i glazbene teoretičarke Alije, rodom iz Izole, zahvaljujući ocu Dubrovčaninu ima hrvatsko državljanstvo (i u prezimenu ‘ć’, a ne ‘č’), rođen je i odrastao u Mariboru te Sloveniju smatra svojom “deželom”. Najtalentiraniji i najnagrađivaniji čelisti svoje generacije u Hrvatsku ponovno stižu 21. prosinca, kad će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održati solistički koncert i promovirati zajednički album.

­­

S čime možete usporediti život vrhunskih profesionalnih glazbenika?

Hauser: Pojma nemam. Naš život je sigurno zahtjevniji od života profesionalnih sportaša jer usavršavanje traje cijeli život.

Šulić: Sportaši vrlo dobro znaju da im je vijek trajanja na vrhunskoj razini ograničen, pa u kratkom vremenu daju sve od sebe. Elton John, primjerice, još radi istim intenzitetom kao i prije četrdeset godina. Na svakom koncertu, koji u prosjeku traje tri sata, svejedno gdje i za koga nastupa, daje sve od sebe.

Hauser: Najvažnije je što je Elton iskren i fantastičan čovjek koji uživa u šalama na svoj i tuđi račun.

Što su mu omiljene teme?

Šulić: Najviše se zafrkava na račun Stjepanovih cipela koje su izgažene i pomalo uništene.

Hauser: Zato nam je darovao žute tenisice koje ponekad nosimo na nastupima. Ali ne kad sviramo naše obrade pjesama Nirvane ili Guns N’Rosesa, to ne bi bilo stilski primjereno.

S obzirom na znatnu razliku u godinama i iskustvo na sceni, je li vam se Elton John nametnuo kao neka vrsta očinskog autoriteta?

Šulić: Elton John je živuća legenda, jedan od najvećih suvremenih glazbenika: pola sata možete nabrajati samo njegove hitove. Osjećamo se poput dobitnika na lutriji jer nas je pozvao da sviramo s njim, a od njega najviše učimo o odnosu prema poslu, medijima, organizaciji, produkciji… O turneji se brine stotinjak suradnika, inženjera svjetla, zvuka, garderobijera, članova menadžmenta, to je ogroman pogon. No, Stjepan i ja još nismo spremni posvojiti sinčića, kao što je to on učinio, prije nego što je posvojio nas.

Hauser: Karijera nam je trenutačno ipak na prvom mjestu.

Što je negativna strana slave?

Šulić: Čini mi se da smo zasad iskusili samo pozitivnu stranu.

Hauser: Nisam siguran. Uvjeren sam da nas dvojica više nikad nećemo biti na čistu jesu li namjere ljudi koji nam prilaze – iskrene, ili žele naše društvo jer smo slavni. Pogotovo kad je riječ o djevojkama.

Šulić: Što je, tu je. Snalazimo se i uživamo.

Koliko vam je novac važan?

Šulić: Nismo ušli u ovaj projekt zbog novca: naši ciljevi oduvijek su bili viši.

Hauser: Željeli smo i želimo mladima približiti naš instrument, a usput je došao i novac. Ne žalimo zbog toga.

Šulić: No, najljepše je kad imate priliku svjedočiti koliki utjecaj vaše stvaralaštvo u kratkom vremenu ima na mlade ljude, te znati da se klinci zahvaljujući nama, žele početi baviti glazbom. To smatram najvećim bogatstvom.

Kruno Petrinović

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli intervju s Lukom Šulićem i Stjepanom Hauserom pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.880) ili se pretplatite na PDF izdanje

05.07.2015.
Joe_Manganiello_00

Još uvijek se borim s alkoholom

Poznati glumac, zvijezda najseksi ljetnog filma Magic Mike...

28.06.2015.
Massimo_800

Vrlo rijetko čitam kritike o sebi

Ove godine Rovinj jazz festival otvorit će Massimo...

27.06.2015.
Ana_Konjuh_800

Teniska princeza u novim izazovima

Dubrovačka tenisačica Ana Konjuh (17) ima mnogo razloga za zadovoljstvo....

03.07.2015.
naočale

Popis dobitnika Thierry Mugler okvira za naočala

Hrvatski čelisti Stjepan Hauser (25) i Luka Šulić…

0
komentara

Connect with Facebook