Getty
GLAM MODA

Carolina Herrera - 35 godina ženstvenosti

Nakon što je godinama slovila za ikonu stila, venezuelska je dizajnerica osamdesetih hrabro uskočila u kreatorske vode i svoje ideje pretočila u elegantne kreacije od kojih joj je najinspirativnija uvijek bila - večernja haljina.

I prije nego što je postala modna dizajnerica, venezuelska ljepotica Carolina Herrera bila je prepoznata kao ikona stila, a nakon što se upustila u modni biznis, postala je sinonim za američku modnu aristokraciju. Ove godine ima poseban razlog za slavlje: naime, 1981. prikazala je svoju prvu kolekciju u New Yorku te tim povodom slavi 35 uspješnih godina u svijetu mode.

Rex Features/Guliver

Rođena je kao María Carolina Josefina Pacanins y Niño 8. siječnja 1939. u Caracasu, u izuzetno bogatoj obitelji. Njezin otac Guillermo Pacanins Acevedo bio je gradonačelnik, a majka María Cristina Niño Passios vrlo utjecajna žena u tamošnjim društvenim krugovima. No u svijet mode uvela ju je baka, koja ju je odmalena vodila u Pariz na predstavljanje kolekcija visoke mode Cristobala Balenciage, Christiana Diora i Lanvina. Njezine su oči, kako sama dizajnerica zna reći, od rane mladosti navikle na lijepo. Idilično djetinjstvo provela je na velikom obiteljskom imanju okružena konjima i psima. I danas joj je teško odlučiti koje od tih životinja više voli. Zarana je naučila jahati, što je bila omiljena razonoda mladih bogatih Venezuelki.

Getty

Prvi se puta udala već s 18 godina, 1957., za venezuelskog veleposjednika Guillerma Behrensa Telloa, s kojim ima dvije kćeri, Mercedes i Anu Luisu. Za njihov je brak sedma godina zaista bila kritična pa su se 1964. razveli. Drugi se put udala 1968., za don Reinalda Herreru Guevaru, markiza od Torre Casa, poznatog voditelja popularne emisije jutarnjeg programa nacionalne televizije Buenos Días. I u tom braku Carolina je dobila dvije kćeri, Carolinu Adrianu i Patriciju Cristinu.

NEW YORK, NY - APRIL 16:  Designer Carolina Herrera (R) and Reinaldo Herrera attend Vanity Fair Party for the 2013 Tribeca Film Festival on April 16, 2013 in New York City.  (Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images)
Getty Images
Dizajnerica Carolina Herrera i Reinaldo Herrera

Prvi korak na putu svoje karijere napravila je 1965., kada se zbližila s obiteljskim prijateljem, slavnim firentinskim dizajnerom Emilijem Puccijem, koji je također bio markiz, kojemu je vodila PR odjel u Caracasu. Na svojim mondenim putovanjima po svijetu, a posebno u ljetovalištima poput Caprija i Saint-Tropeza, zbližila se i sa svjetskim jetsetterima poput Biance i Micka Jaggera, a u 70-ima je bila redovit gost u kultnom Studiju 54. Ondje je upoznala i Andyja Warhola, koji je načinio njezin poznati portret. U dokumentarcu o pokojnom fotografskom enfant terribleu Robertu Mapplethorpeu prisjetila se kako ga je jednom prigodom povela svojim privatnim avionom na mondeni otočić Mustique, gdje je imao zadatak za Warholov časopis Interwiev napraviti fotoreportažu o životu bogatih i slavnih. Mapplethorpe tada još nije bio poznat, no Carolina mu je rado pozirala te su kasnije postali veliki prijatelji. Posjećivala ga je i dok je bio teško bolestan te mu pozirala za jednu od njegovih zadnjih fotografija prije nego što je 1989. umro od side.

Warhol

Već 1972. prvi je put osvanula na listi najbolje odjevenih žena svijeta, a kako je u narednim godinama njezin stil na tim listama posebno istican, osamdesetih ulazi u krug odabranih modnih besmrtnika te postaje član ekskluzivnog popisa kuće slavnih, Style Hall of fame. Nakon toga glavna urednica američkog Voguea, ekscentrična Diana Vreeland, nagovara Carolinu da se i sama okuša u dizajniranju odjeće. Iako su njezine prijateljice bile oduševljene tom idejom jer su Carolinin stil mnoge pokušavale kopirati, nisu joj baš svi bili takva podrška. Carolina se prisjeća kako je o ideji da postane dizajnerica pričala s prijateljem iz Studija 54, proslavljenim američkim dizajnerom tog doba Halsonom, koji ju je samo blijedo pogledao i pitao: Što si popila?

NEW YORK, NY - CIRCA 1979: Bianca Jagger and Carolina Herrera at Studio 54 circa 1979 in New York City. (Photo by Robin Platzer/Images/Getty Images)
Getty Images
Lude noći s Biancom Jagger u njujorškom Studiju 54 krajem 70-ih

Naravno, bila je svjesna da joj početak neće biti lak, ali je ipak odlučila riskirati. Prvu je kolekciju, kreiranu u Caracasu, prezentirala u Manhattan’s Metropolitan Clubu i odmah dobila hvalospjeve kritike. To ju je ohrabrilo na preseljenje u New York, u svoj elegantni stan na Park aveniji, koji je dotad koristila samo za povremene posjete Velikoj Jabuci. Sa sobom je u Ameriku povela cijelu obitelj, a suprug joj se kao urednik skrasio u Vanity Fairu. Godine 1981. počinje s radom modna kuća s njezinim imenom. I danas se rado prisjeća svoje prve kolekcije i kaže kako joj je njezino lansiranje najdraži trenutak u životu. Kao i svaki dizajner, najboljom uvijek smatra svoju recentnu kolekciju, no sentimentalno je to svakako za Herreru - njezin debi. Jer je, kako kaže, uspjela napraviti sve upravo onako kako je i zamislila.

Prva revija 1981. na Manhattanu

Svoj privatni stil Carolina Herrera pretočila je u svoje kreacije ostajući od početka karijere pa sve do danas vjerna sofisticiranoj ženstvenosti. Njezina dobra prijateljica Jacqueline Kennedy Onassis bila joj je vjerna mušterija u zadnjem desetljeću svog života, a od Caroline je naručila i haljinu za vjenčanje svoje kćeri. U svoje slavne mušterije Herrera ubraja i mnoge članice kraljevskih obitelji, ali i holivudske zvijezde poput Amy Adams i Renée Zellweger. Krajem osamdesetih španjolska kompanija mirisa Puig razvija kozmetičku liniju Carolina Herrera koja je otada na tržište izbacila dosta popularnih mirisa s njezinim potpisom. Oni 1995. kupuju i modnu kuću Caroline Herrere, a dizajnerica i dalje ostaje na čelu kreativnog tima.

Diana Vreeland, Iris Love, and Carolina Herrera at the Mortimer's Restaurant in New York City, New York (Photo by Ron Galella/WireImage)
WireImage
Žene iz visokog modnog društva: Diana Vreeland, Iris Love i Carolina Herrera

Od krovne institucije američke mode, Council of Fashion Designers of America, 2008. dobiva nagradu za životno djelo, a iste godine lansira i drugu modnu liniju CH Carolina Herrera. Sljedeće godine i službeno postaje državljanka Sjedinjenih Američkih Država. U poslu joj se 2011. pridružuju i dvije mlađe kćeri, Carolina Jr. i Patricia Lansing, koje od majke polako preuzimaju kreativno vodstvo i brigu o dizajnu kolekcija. "Želim da u mojim kreacijama žene izgledaju kao prave žene, a ne kao klaunovi, samo zato što netko kaže da je to u modi. Stil uvijek mora biti iznad modnih trendova. Ako bi morala izabrati samo jedan odjevni predmet, to bi uvijek bila elegantna večernja haljina" - sažela je svoju životnu, radnu i estetsku filozofiju Carolina Herrera.

Mandatory Credit: Photo by Owen Kolasinski/BFA/REX/Shutterstock (5898748u)
Patricia Herrera Lansing, Carolina Herrera, Carolina Herrera de Baez
Neiman Marcus honors Carolina Herrera at Crystal Charity Luncheon & Fashion Show, Dallas, Texas, USA - 16 Sep 2016
Kolasinski/BFA/REX/Shutterstock
Dizajnerica s kćerima Patricijom Herrerom Lansing i Carolinom Herrerom de Baez

Ipak, životni stil Caroline Herrere i njezin besprijekoran ukus najbolje se zrcale u načinu na koji je uredila svoje životne prostore. Primjerice, u njezinom stanu na Park Aveniji Vanity Fair je snimio jednu od svojih antologijskih naslovnica - za koju su pred objektivom Annie Leibovitz pozirale najveće filmske zvijezde poput Nicole Kidman, Sophie Loren, Catherine Deneuve, Vanesse Redgrave, Cate Blanchett, Kate Winslet i Meryl Streep.

Linker
19. travanj 2024 17:48