Matej Dokić
VEĆA UČINKOVITOST

Kampanjac ste kada je riječ o vježbanju? Imamo savršeno rješenje za vas

Novi uređaji za vježbanje, poput ergometra s vodenim spremnikom i orbitreka koji 'udara' na stražnjicu i noge, idealni su za kampanjke jer povećavaju učinkovitost vježbi i ubrzavaju proces oblikovanje tijela.

Premda je za prave rezultate (koji se vide na tijelu i osjećaju “iznutra“) potrebno nekoliko mjeseci discipliniranog vježbanja, pogled na suvremene tehnike u teretanama tješi i ulijeva nadu da je dovoljno pokrenuti se tridesetak dana prije početka ljeta. Nove generacije sprava i opreme svojim smjelim dizajnom gotovo da izazivaju strahopoštovanje: ergometar s vodenim spremnikom koji se prodaje i u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti, prilagodljivi utezi od poliuretana, bicikl s virtualnim osobnim trenerom traka na kojoj je otežano trčanje jer pojas oko struka simulira vuču padobrana...

08 July 2016

Britney Spears pictured in this celebrity social media photo!, Image: 293576829, License: Rights-managed, Restrictions: For content licensing please contact:
Xposure Photos
pictures@xposurephotos.com
 44 (0) 208 344 2007, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos
Profimedia, Xposurephotos
Nakon što se udebljala desetak kilograma, pjevačica Britney Spears (35) je ponovno tijelo dovela u formu kombinacijom joge i dizanja utega za vrijeme trčanja na traci

Sve te napredne performanse dušu su dale za kampanjke kojima je skidanje u kupaći kostim jedina motivacija za odlazak u teretanu - jer povećavaju učinkovitost vježbi, a samim time brže preoblikuju tijelo. Dakle, izbora je mnogo, a izgovora za izbjegavanje vježbanja sve manje. Hrvatske teretane opremljene su eliptičnim orbitrecima, trakama za trčanje, veslački ergometri i statični bicikli multifunkcionalni su kardiouređaji na kojima se može slušati glazba, gledati film i puniti mobitel, dok virtualni osobni trener tjera na još jednu seriju ponavljanja te mjeri otkucaje srca i potrošnju kalorija. A postoji li bolja motivacija od konkretnih brojki koje pokazuju što se tijelu dogodilo nakon samo jednog sportskog znojenja.

Eliptični uređaj XT One tvrtke Octane Fitness simulira sve ono što je potrebno da bi fizička aktivnost bila na razini - hodanje, brzo hodanje,trčanje i penjanje. Uz to vježbač može odabrati 30 razina otpora i više od 20 programa vježbanja (intervalni trening, prženje kalorija, povećanje snage…), što znači da svatko trening prilagođava osobnim potrebama. Sprava je to koja objedinjuje karakteristike i mogućnosti više njih pa se time štede i vrijeme i prostor.

ORBITREK LATERALX: 30 razina otpora, 15 programa, internetski preglednik, ekran za gledanje filmova, utičnica za mobitel...

LateralX je jedan od najpopularnijih suvremenih eliptičnih orbitreka. Sadrži 30 razina otpora, uz 15 programa vježbanja, a tu su i internetski preglednik, ekran za gledanje filmova, utičnica za mobitel... No, ono što ga čini jedinstvenim su lateralni pokreti (sa strane), što dosad kod sličnih uređaja nije bio slučaj. To je idealno za one kojima je cilj oblikovati stražnjicu i noge, jer se posebno udara na bedrene mišiće.

Veslački ergometri aktiviraju više od 80 posto mišićne mase. No, simulator veslanja WaterRowe toliko je vizualno impresivan da na njemu vježbaju glumci Kevin Spacey i Robin Wright u serijalu “Kuća od karata“, a prodaje se i u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MoMA). Izrađen je od ručno obrađenog drva jasena ili američkog crnog oraha, a ima i monitor koji omogućuje spajanje s osobnim računalom putem USB priključka. Posebnost su mu i spremnik s vodom te ergonomski dizajn vesla, što omogućuje kvalitetniji otpor i bolju simulaciju prirodnog kretanja.

Beauty Tjelovjezba
Ivona Cutoras
Orlando Fit, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 100517
Matej Dokić
ERGOMETAR WATERROWE: veslanje kao u čamcu, jer voda u spremniku pruža otpor

Bućice su među popularnijim rekvizitima u teretani jer omogućuju izvođenje svih mogućih pokreta, pa i izolacijskih. U trendu su takozvane podesive bućice PowerBlock, koje zamjenjuju čak sedam klasičnih. Dizajnirane su, naime, tako da se u njih slažu metalne šipke u boji, koje označavaju različite težine pa vježbači ne moraju uzimati druge bučice s postolja kad požele pojačati napor. Osim toga, postolje s ravnom plohom omogućuje izvođenje sklekova.

MAtej Dokić
Utezi PowerBlock od vrlo otpornog i izdržljivog poliuretana. S njima se izvode sve vježbe kao s klasičnim bućicama, a prilagođavaju se poput dječjih igračaka: njihova težina se povećava (odnosno smanjuje) skidanjem i umetanjem šarenih metalnih šipki

Svi koji su vježbali na aerobnoj spravi Matrix S-Drive Performance Trainer - dobro su se oznojili. Nije, naime, riječ o običnoj traci s prilagodljivom brzinom i nagibom: uz nju ide i pojas za pružanje 11 razina otpora pa oni koji trče imaju osjećaj kao da vuku padobran. Ne treba, stoga, trčati dugo kao kod ostalih sličnih uređaja, ali će “padobranci“ nesumnjivo povećati snagu i eksplozivnost.

Beauty Tjelovjezba
Ivona Cutoras
Orlando Fit, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 100517
S-Drive Performance Trainer - ovo nije obična traka za trčanje, jer pruža otpor poput padobrana koji se vuče po zemlji

Vježbanje na statičnim biciklima, poznatije kao indoor cycling, omiljena je vježba za one koji vole grupne treninge, ali i za vježbače koji žele smršavjeti, jer bicikl u zatvorenom zovu i “ubojicom kalorija“. Novitet u toj vrsti tjelovježbe je MyRide Tour Coach: ekipu na jednosatno znojenje motivira virtualni trener, koji se obraća s golemog ekrana, a prikazuju se i razne rute u prirodi pa vježbači imaju dojam da jure nekom cestom.

Beauty Tjelovjezba
Ivona Cutoras
Orlando Fit, Zagreb
Fotograf Matej Dokic 100517
Matej Dokić
PROGRAM MYRIDE TOUR COACH: bicikliranje ispred virtualne ceste, i uz virtualnog trenera

ADIDAS Springblade tenisice: gumene ‘oštrice’ na potplatu amortiziraju opterećenje na zglobovima (1369 kn); SEAFOLLY Top za vježbanje iz linije Castaway ujedno je gornji dio kupaćeg kostima (699 kn); ROLLERBLADE Powerblade 125 3WD role reagiraju na toplinu i prilagođavaju se obliku stopala (www. rollerblade.com); POLAR Loop 2 vodootporna narukvica prati tjelesnu aktivnost i podsjeća kada je vrijeme za tjelovježbu (799 kn)

KONA Dewey bicikl s aluminijskom ramom (3999 kn); NIKE Perforated Wrap rukavice za vježbanje (store.nike.com); CLOSCA Fuga sklopiva kaciga (www.closca.co)

Linker
18. travanj 2024 12:23