Profimedia, Album
PROGOVORILA O TEŠKIM DANIMA

Monica Bellucci: 'Bio mi je šok kada sam shvatila da se napokon nekome sviđam'

Filmski festival na Azurnoj obali otvorila je talijanska glumica koja je ondje zabljesnula 2002. s filmom "Nepovratno" i nakon toga osvojila svijet: danas, nakon dva braka, u 53. godini otkriva recept za sreću - jedite dobro, pijte kvalitetno, uživajte u dobrom seksu i smijte se, a ostalo će doći samo od sebe.

U godini kada slavi 70. rođendan, festival u Cannesu, koji se održava od 17. do 28. svibnja, dobio je novu kraljicu - Monicu Bellucci. Atraktivna 52-godišnja talijanska glumica domaćica je najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu, što je čast koju organizatori daju samo najvećim zvijezdama.

- Cannes je filmski centar svijeta. Nema onih koji tamo ne bi htjeli prikazati svoje filmove - rekla je glumica koja je ondje bila već šest puta. Zabljesnula je, ali i šokirala gledatelje već 2002., kad je prikazan film "Nepovratno" Gaspara Noea, s mučnom devetominutnom scenom silovanja, a već godinu poslije pojavila se na crvenom tepihu na premijeri holivudskog akcijskog spektakla "Matrix Reloaded" i pokazala da je postala svjetska zvijezda. I te, 2003., vodila je ceremoniju otvaranja.

- Tada sam samo pratila scenarij koji je netko drugi napisao. Sada želim biti aktivnija, više komunicirati s publikom i unijeti neke svoje ideje - najavila je. Ni ove godine nije bila samo voditeljica, nego je predstavila nastavak kultnog TV serijala "Twin Peaks", čije su prve dvije epizode prikazane 25. svibnja. Autor David Lynch gotovo je paranoično skrivao sve detalje o ostvarenju koje se nakon 26 godina vratilo na male ekrane pa nije bilo poznato koga će Monica glumiti niti joj je bilo dopušteno govoriti o ulozi. Što je bila čudna situacija za glumicu koja je uvijek brižno čuvala svoju privatnost, ali se nikad nije sramila govoriti o ulogama niti se emotivno i fizički razgolititi pred kamerama.

Rođena u gradiću Città di Castello u talijanskoj pokrajini Umbriji, Monica je kći Pasqualea Belluccija, vlasnika male prijevozničke tvrtke, i kućanice Brunelle. Iako jedinica, roditelji je nisu razmazili nego su joj odmalena usađivali radne navike pa je već kao djevojčica pomagala majci u kućanskim poslovima. Iz tih dana sjeća se i kako je raširenih očiju gledala filmove Gine Lollobrigide i Sophije Loren, i maštala da će i ona jednom biti filmska diva iako nitko nije mislio da će ostvariti svoje snove.

© Pasquale Belucci
S ocem Pasqualeom, kada joj je bilo 12 godina

- Bila je tako ružna - okrutno iskren bio je tata Pasquale. Njezinom izgledu nije pomoglo ni to što su je roditelji šišali nakratko jer su smatrali da će tako kada odraste imati čvršću i bujniju kosu. - Kao djevojčica sam bila nevjerojatno sramežljiva. Izgledala sam kao dječak i nisam imala puno prijatelja. Kao osmogodišnjakinja sam maštala da sam okružena djecom i da se cijele dane samo igramo - priznala je glumica, koja je s ulaskom u tinejdžerske godina doživjela transformaciju kao iz bajke: iz ružnog pačeta u prekrasnog labuda.

Mala Monica s prijateljicama u vrtiću

- Bio mi je šok kada sam shvatila da se sada napokon nekome sviđam. Umjesto da sama tražim prijatelje, sad su svi željeli biti u mom društvu. Bilo mi je drago što više nisam usamljena, ali mi je i pomoglo da shvatim kako je ljudima važno samo kako izgledam - prisjetila se odrastanja. Zahvaljujući majci Brunelli, koja i danas, u osmom desetljeću, stavlja crveni ruž kad ide vježbati u fitness dvoranu, od najranijih dana naučila je uređivati se. A kad se pretvorila u ljepoticu cijeli je gradić brujao o prekrasnoj Monici.

- Svi ostali klinci bi se nakon škole otišli družiti na gradskom trgu. Jedino je Monica išla kući. Pitao sam je zašto ne ide s prijateljima, a ona mi je odgovorila da se srami. "Tata, svi gledaju u mene. I muškarci, i žene, i moji prijatelji... Ne mogu to podnijeti" - prisjetio se tata Pasquale. U to se doba osjećala nelagodno: muškarcima je bila objekt, a žene su je, činilo joj se, mrzile. No, istodobno je shvatila da joj ljepota može donijeti mnogo dobroga. S trinaest godina pozirala je mjesnom zlataru za reklamu za njegovu radnju, a mladi amaterski fotograf vjerojatno nije ni slutio da je tako postao prvi u nizu brojnih autora - među kojima su i najveća svjetska imena poput Petera Lindbergha, Helmuta Newtona, Fabrizija Ferrija, Richarda Avedona i Ellen von Unwerth - koji će nadahnuće pronaći u njezinoj ljepoti.

Kao tinejdžerica je pozirala za frizerski salon u svom rodnom gradiću

Godinu dana nakon prvog poziranja došla je i prva velika ljubav. Dečko čije ime nije nikada otkrila impresionirao ju je kad se na spoj dovezao u fiatu lancia. - Bilo mi je 14 i pol godina, a on je bio četiri godine stariji. Oduvijek sam bila vrlo slobodna i da sam htjela, mogla sam to napraviti i ranije, ali čekala sam da naiđe netko koga sam doista voljela. Bilo nam je prekrasno - prisjetila se glumica tinejdžerske ljubavi.

Ljepota nije bila njezin jedini adut. Kao odlična učenica upisala se na pravni fakultet na Sveučilištu u Perugii. Kako njezina obitelj nije imala dovoljno novca, morala je pronaći neki izvor zarade, a najlogičnije joj se činilo - poziranje. - Ispred kamere je zračila samopouzdanjem. Bila je to potpuno druga djevojka od one na ulici. Jednom je na snimanje došla u seksi odjeći i rekao sam joj da bi se takva trebala pojaviti i u gradu. Samo se nasmijala i odgovorila da je to nemoguće. Morao sam se složiti, jer da je takva prošetala gradom nastao bi pravi kaos - prisjetio se Piero Montanucci, frizer kojemu je Monica bila glavni model na fotografijama za njegov salon. Sljedeći korak bio je neizbježan. Na nagovor prijateljice otišla je u Milano, gdje se odmah pročulo o novoj ljepotici. Zaboravila je na pravo, potpisala ugovor za Elite Model Management i vrlo brzo postala muza talijanskog dizajnerskog dvojca Dolce & Gabbana. No što je više ulazila u taj svijet, sve ju je manje zanimao.

Portrait of Italian film actress and fashion model Monica Bellucci as she sits naked on the edge of a bed, partially covered by a pillow, 1996. (Photo by Andrea Blanch/Getty Images)
Getty Images
Manekenstvom se počela baviti da popuni džeparac dok je studirala pravo

Kao manekenka nikad nisam bila zadovoljna. Od mene se tražilo da slušam i budem tiho, a ja nisam takva. Srećom, pronašla sam glumu - kazala je Monica Bellucci, koja je snimila samo dva mala talijanska filma prije nego što ju je angažirao slavni redatelj Francis Ford Coppola. Bila je to mala uloga jedne od Drakulinih nevjesti u filmu "Dracula Brama Stokera" iz 1992. Redatelju ju je preporučio njegov sin Roman koji ju je zapazio kao manekenku - baš u doba kad je odlučila modni svijet zamijeniti filmskim.

Uostalom, tih je godina bila spremna na velike rezove. U siječnju 1990. udala se za pet godina starijeg modnog fotografa Claudija Carlosa Bassa. Upoznali su se na jednom snimanju, ludo zaljubili i ubrzo tajno vjenčali. Početni zanos nije potrajao. Oboje su više sanjali o karijeri nego o obitelji pa su se četiri godine kasnije razveli. Najvjerojatnije u ne baš idiličnim uvjetima, jer nakon toga glumica nikada u javnosti nije pričala o njemu. U njezinim intervjuima postao je Onaj čije se ime ne spominje.

Prvi se put udala 1990., za talijanskog fotografa Claudija Carlosa Bassoa

Filmska karijera nije se razvijala kako je očekivala. Redatelji su je uglavnom vidjeli kao praznoglavu ljepoticu u laganim komedijama. Ona je, pak, očekivala više. A da bi dobila tu priliku, morala je napustiti domovinu i otići u Francusku. Kada je u romantičnoj drami "Apartman" odlučio spojiti Monicu Bellucci i francuskoga glumca Vincenta Cassela u ulogama bivših ljubavnika koji se nakon nekoliko godina opet susreću, redatelj Gilles Mimouni nije ni slutio da je odigrao ulogu Kupida. To čak ni njih dvoje nije slutilo. - Kada sam ga prvi put vidjela pomislila sam da je tipičan Francuz, pretenciozan, glasan i arogantan. Kasnije mi je priznao da ni ja nisam ostavila najbolji prvi dojam. Mislio je da sam praznoglava ljepotica - rekla je Monica o prvom susretu s budućim suprugom.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage.
Mandatory Credit: Photo by Moviestore/REX/Shutterstock (1574382a)
L'appartement,  Vincent Cassel,  Monica Bellucci
Film and Television
Moviestore/REX/Shutterstock
S francuskim glumcem Vincentom Casselom bila je u braku od 1999. do 2013. godine

Dvije godine mlađi Cassel tada je bio među najtraženijim mladim francuskim glumcima zahvaljujući hit filmu "Mržnja" o maloljetnim delikventima u Parizu. Možda je zbog toga i gledao s prezirom na talijansku manekenku koja otima uloge francuskim glumicama. No, međusobni antagonizam brzo se pretvorio u ljubav pa se par vjenčao 1999. u Monacu. Na naslovnice su došli kad su 2002. u Cannesu predstavili zajednički film "Nepovratno". I prije su zajedno snimali filmove, no nijedan nije izazvao reakciju kao psihološka horor-drama Gaspara Noea o ljubavnicima čija idilu narušava neznanac koji djevojku siluje. Mučna scena dio je publike natjerala da izađe iz kina, no oboje su branili umjetničku vrijednost realističnog prikaza nasilja.

- Kada smo prvi put gledali film na premijeri u Cannesu, cijela je dvorana od šoka zanijemila nakon te scene. Okrenula sam se Vincentu i vidjela sam kako plače. "Dragi, to je samo film", rekla sam mu znajući da su to suze čovjeka koji me voli - rekla je Bellucci. Doista, u prošlom desetljeću njihova je ljubav izgledala neslomljivo. U braku su 2004. dobili kćer Devu i 2010. Leonie, i u javnosti ničim nisu davali naslutiti da bi nešto moglo uništiti njihovu idilu. Čak i onda kada su pokazivali koliko su nekonvencionalan par, sve su to pripisivali ljubavi. - Jedini način da ostanete zajedno je da ne budete stalno skupa. Živimo u dva odvojena svijeta jer ja ne poznajem njegove prijatelje, on se ne druži s mojima. Svako malo izađemo iz svojih svjetova i budemo zajedno. To je jedini način da funkcioniramo jer smo zapravo dosta različiti - objašnjavala je glumica. No, život u različitim svjetovima ipak ih je otuđio. Cassel je sve češće odlazio u Brazil, gdje danas ima kuću, dok je ona uglavnom boravila u Parizu i u Italiji, a uz to su oboje snimali filmove po cijelom svijetu. Kada su u kolovozu 2013. objavili da više nisu zajedno, nije trebalo puno objašnjavati zašto.

Italian actress Monica Bellucci and her daughter Deva arrive on the set of the movie
Profimedia, Newscom
Monica Bellucci s kćeri Devom

Monica Bellucci with her daughter Leonie on the cover of Vanity Fair Italy.
<P>
Pictured: Monica Bellucci with her daughter Leonie
<P>
<B>Ref: SPL220503  271010  </B><BR/>
Picture by: Splash News<BR/>
</P><P>
<B>Splash News and Pictures</B><BR/>
Los Angeles:	310-821-2666<BR/>
New York:	212-619-2666<BR/>
London:	870-934-2666<BR/>
<span id=Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Splash News and Picture Agency does not claim any Copyright or License in the attached material. Any downloading fees charged by Splash are for Splash's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any Copyright or License in the material. By publishing this material , the user expressly agrees to indemnify and to hold Splash harmless from any claims, demands, or causes of action arising out of or connected in any way with user's publication of the material.

" style="width:100%"/>
Splash News
2010. godine je rodila Leonie s kojom je pozirala za naslovnicu talijanskog Voguea

- Većina žena traži sigurnost, dok muškarci žude za avanturom - objasnio je Vincent Cassel zašto im se raspao brak. I dok je glumac krenuo u novu pustolovinu, glumica je utjehu pronašla u svojem domu i životu s kćerima. - Svjesna sam da majčinstvo može unijeti probleme u brak. Kada imate djecu nekako se osjećate upotpunjeno, kao da vam više ništa na svijetu ne nedostaje. U prirodi ženka pume nakon što dobije mlade prekine sve veze s mužjakom - rekla je Monica Bellucci.

Nakon razvoda je glumila i u nekoliko holivudskih filmova, među kojima su bili "Čarobnjakov učenik" s Nicolasom Cageom ili "Braća Grimm" Terryja Gilliama, a potom su producenti filmova o Jamesu Bondu u njoj vidjeli idealnu osobu koja će 2015. zavesti Daniela Craiga u filmu "Spectre". Ulogu koja je inače bila namijenjena dvadesetogodišnjim djevojka tako je dobila žene na pragu pedesetog rođendana. - Ja nisam Bond djevojka, već Bond žena - hrabro je rekla Bellucci već na prvom predstavljanju novinarima, a zatim dodala i da je to u Hollywoodu možda novost, ali u Europi godine nisu tako važne.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage.
Mandatory Credit: Photo by Moviestore/REX/Shutterstock (1653247a)
The Matrix Reloaded (The Matrix 2),  Carrie-anne Moss,  Randall Duk Kim,  Laurence Fishburne,  Monica Bellucci,  Keanu Reeves
Film and Television
Moviestore/REX/Shutterstock
Film "Matrix Reloaded" iz 2003. godine: s Carrie-Anne Moss, Randallom Dukom Kimom, Laurenceom Fishburneom i Keanuom Reevesom

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage.
Mandatory Credit: Photo by Moviestore/REX/Shutterstock (1625216a)
Tears Of The Sun,  Monica Bellucci,  Bruce Willis
Film and Television
Moviestore/REX/Shutterstock
Bruce Willis bio joj je partner u filmu "Suze boga sunca", 2003. godine

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage
Mandatory Credit: Photo by Moviestore/REX/Shutterstock (2249065a)
THE BROTHERS GRIMM (2005)
 Monica Bellucci
The Brothers Grimm - 2005
Moviestore/REX/Shutterstock
Kao zla kraljica u fantastičnom filmu braća Grimm, 2005. godine

USA. Monica Bellucci and Daniel Craig in the ©Sony Pictures Entertainment new James Bond film: Spectre (2015).
Plot: A cryptic message from Bond's past sends him on a trail to uncover a sinister organization. While M battles political forces to keep the secret service alive, Bond peels back the layers of deceit to reveal the terrible truth behind SPECTRE., Image: 268594881, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark
Profimedia, Landmark
S Danielom Craigom u filmu "Spectre", 2015. godine

- Pogledajte samo Nathalie Baye, Kristin Scott Thomas, Charlotte Rampling i Isabelle Huppert, o Judi Dench da i ne govorim. Sve one i dalje glume odlične, snažne ženske likove. Vremena se mijenjaju, vrijeme je da i mi promijenimo pogled - rekla je tada. No, i sama je svjesna da vanjska ljepota s vremenom prolazi. Tako da sve češće s osmijehom odbacuje komplimente da je najljepša glumica na svijetu, govoreći da nitko to ne bi pomislio kad bi je ugledao ujutro prije nego što se uredi.

- Nikada nisam bila osoba koja se diže u šest kako bi otišla vježbati u teretanu. Istina je da uživam u kolačima i tjestenini, pokojoj čaši vina i, vrlo rijetko, cigareti. Bez tih užitaka ne bih se snašla u životu. I zato je moj savjet za sreću: jedite dobro, pijte kvalitetno, uživajte u dobrom seksu i pritom se stalno smijte. Ostalo će već doći na svoje - otkrila je svoj recept za sreću.

Linker
20. travanj 2024 06:27