Priča o uspjehu

Poznate Hrvatice obožavaju kreacije samouke splitske kreatorice koju je hobi spasio nakon bankrota

Samouka splitska kreatorica osvojila je brojne poznate Hrvatice poput Nine Badrić, Mije Dimšić, Mirte Šurjak i Nataše Janjić koje nose njezine haljine s etno motivima Kaviy Couture. Upravo ju je taj hobi spasio nakon bankrota obiteljske tvrtke - zbog kojeg je ostala bez muža i kuće

Nakon što je prošlog ljeta na Facebooku objavila fotografije haljina i topova koje je sama kreirala, Splićanki Katarini Gvozdanović (53) život se posve promijenio. U samo godinu dana od nezaposlene je trgovkinje postala tražena kreatorica: iza nje su već četiri kolekcije te nedavni nastup na reviji obrtnika Montura, a kreacije njezine modne marke Kaviy Couture, za koju su je inspirirali hrvatski narodni vezovi, već nose i žene u inozemstvu. - Modeli Kaviy prodaju se u concept dućanima u Salzburgu i u Ljubljani, gdje su jako popularni. U Hrvatskoj, pak, surađujem s desetak butika od Splita do Vinkovaca, a među klijenticama je puno poznatih pjevačica i glumica, poput Nine Badrić i Bojane Gregorić Vejzović. No, meni je drago da su ih prepoznale Splićanke jer imaju istančan ukus i velike su kritičarke – govori Katarina, kojoj je desna ruka u poslu kći Vini.

Instagram
I pjevačica Nina Badrić rado nosi haljine u etno stilu

Upravo ju je ona i nagovorila da počne kreirati odjeću jer je mnogim susjedama i rođakinjama godinama izrađivala ukrase od tekstila. Iako je, naime, završila srednju trgovačku školu te nema formalno kreatorsko obrazovanje, Katarini je dizajniranje oduvijek omiljen hobi: ukrašavala je cekere, osmišljavala stolnjake, ukrasne jastuke... Za svoje haljine, suknje, topove i hlače koje šije od pamuka i lana nabavljenih u Hrvatskoj Katarina kaže da su unikati: nijedan model nema istu kombinaciju ukrasnih vezova pa je i to razlog što neke kreacije stoje oko tri tisuće kuna. - Uzorke s motivima narodnih vezova radi nam Zagrepčanka Ivana Hađina čija obiteljska tvrtka njeguje hrvatsku tkalačku tradiciju. Lani su veliki hit bili uzorci sa šestinski crvenim srcima, ali ove godine smo se malo poigrali i obojili ih u razne boje. Imamo i ukrase s konavoskim vezom, a idući korak nam je zlatovez koji je tipičan za splitsku nošnju. No još rado ukrašavam slavonske cekere koji su me uveli u svijet etno mode. Štoviše, prodaju se na australskoj stranici za online kupnju Uppermoda čiji su me vlasnici otkrili za lanjskog posjeta Hrvatskoj - priča Katarina koja zasad svoje kreacije predstavlja i prodaje putem društvenih mreža.

Krajem lipnja kolekciju je prvi put predstavila u rodnom gradu na reviji obrtnika Montura

Skice izrađuje u svom domu, često i tijekom noći, pa papir i olovku uvijek drži na noćnom ormariću, a sve njezine ideje realiziraju dva krojačka salona. - Do kraja godine planiramo otvoriti vlastiti showroom iako nam i ovako sjajno ide. Velika pomoć mi je kći Vini koja se kao tinejdžerica bavila manekenstvom. Neko vrijeme je bila članica agencije Tihane Harapin Zalepugin, čak je sa sedamnaest godina trebala ići raditi u Italiju, no ja sam mislila da je bolje da ostane kod kuće i nastavi školovanje. Ime Kaviy je posveta ženama u našoj obitelji: sastavljeno je od prva dva slova mog i imena mojih kćeri: Vini i Vjera koja je ime dobila po mojoj majci, samo što je slovo “j” promijenjeno u “y” - objašnjava Katarina.

USPON I PAD

Uspjeh modne marke za splitsku je kreatoricu mnogo više od nove karijere i poslovnog uzleta u dobi u kojoj većina žena planira mirovinu. Zahvaljujući modi Katarina je zauvijek raskrstila s teškim poglavljem života koje je započelo prije dvadesetak godina: tada jedna od najuspješnijih hrvatskih poduzetnica preko noći je ostala bez posla, kuća i muža. Početkom devedesetih Katarina i njezin tadašnji suprug, splitski optičar Vinko Gvozdanović, bili su vlasnici najvećeg lanca trgovina naočalama u Hrvatskoj i regiji. Imali su dvadesetak zaposlenih trgovaca, optičara i oftalmologa te desetak optika Gvozdanović od Visa do Livna. - Prvi smo u svojim radnjama organizirali stručne preglede vida, započeli suradnju s liječnicima iz uglednog ruskog Instituta za mikrokirugiju oka “Dr. Fjodorov” koji su operirali naše klijente, imali smo članske iskaznice za vjerne mušterije i popuste za umirovljenike i socijalno ugrožene obitelji - prisjeća se kreatorica, koja je u svojoj tvrtki bila “Katica za sve”: radila je u trgovinama, nabavljala novu robu, brinula se o klijentima... Zbog poslovnih snova muža za kojeg se udala 1986. Katarina je, kaže, odustala od svojih i nikada nije postala pjevačica.

Gvozdanovic Katarina,splitska kreatorica                                                                                              190817     Sasa Buric
Saša Burić / Hanza Media
Katarina Gvozdanović u svom studiju: u samo godinu dana kreirala je četiri kolekcije

- Imala sam samo 21 godinu kada smo se vjenčali. Upoznali smo se dok sam još bila u srednjoj školi. Vinko, koji je nekoliko godina stariji od mene, već je bio završio srednju optičarsku. On je znao da mi je pjevanje velika ljubav, uostalom imam osnovnu glazbenu školu, no nije me u tome podržavao - kaže Katarina čija je poslovna i bračna sreća trajala nepunih deset godina. Za to vrijeme rodila je troje djece, danas odrasle ljude: Vini (30), Vjeru (28) i Matea (27), i kako kaže, vodila uistinu lijep život. Kupili su kuću u splitskoj četvrti Varoš u podnožju Marjana te preuredili Vinkovu vikendicu u Sutivanu na Braču gdje su ljetovali. - Bile su to sretne godine. Djeca su nam bila zdrava, zarađivali smo lijepe novce. Naša kuća i sada je jedna od najvećih u Varošu – priča Katarina, koja je u jednom trenutku ostala bez svega. Naime, sredinom devedesetih Gvozdanovićevo poslovno carstvo počelo se urušavati kao kula od karata: Katarina je doznala da se njezin muž zadu- živao na sve strane kako bi širio posao, a kad su dugovi premašili tvrtkine prihode, sva je njihova imovina pripala bankama i kamatarima.

2017 Splitski Festival  - Mia Dimsic                                                           090717_snimio_Sasa Buric
Saša Burić / Hanza Media
Pjevačica Mia Dimšić u kreaciji sa crvenim srcima inspiriranoj nošnjom iz zagrebačkih Šestina

OSTALI BEZ SVEGA

- Nikome ne bih poželjela ono što sam prošla – kaže Katarina Gvozdanović. - Na svojoj sam se koži uvjerila u istinitost židovske poslovice koja kaže da je najgore imati pa nemati. Izgubili smo sve što smo gradili desetak godina, čak i vikendicu na Braču. No, najteže mi je palo što je suprug na kocku stavio i naš dom kad je posudio novac uz visoke kamate. Četiri puta sam se s djecom selila kod svojih roditelja bježeći od kamatara koji su mi stalno dolazili na vrata. Ta bitka još nije gotova, no najveći postotak duga sam vratila tako što sam prodala dio kuće, a puno su mi pomogli roditelji, moja djeca i prijatelji. Prije Kaviy Couture Katarina je godinama bezuspješno pokušala pokrenuti vlastiti posao. Vrlo brzo nakon bankrota s prijateljicom je otvorila trgovinu donjeg rublja, a kad su u Split stigli veliki robni lanci prodaja je bila sve lošija pa se morala zaposliti u kafiću.

Instagram
Novinarka Mirta Šurjak na Sinjskoj alki blistala je u crvenoj haljini Kaviy Couture

Posljednjih šest godina vodila je agenciju za nekretnine koju je morala zatvoriti zbog financijskih problema. S bivšim mužem nije u kontaktu već dvadesetak godina, otkako se on iselio iz njihove kuće. Za razliku od Katarine, Vinko Gvozdanović se nikada nije oporavio od poslovnog kraha. Dugo je čak bio bez posla, a danas piše blog na kojem objavljuje svoja razmišljanja o životu. - I ja sam prošla katarzu. Bilo je dana kad nisam imala snage izići među ljude. Tisuću puta sam se pitala zašto mi se sve to dogodilo… Osim djece, u tim trenucima me najviše spašavao splitski psihijatar Časlav Lončar jer bez njegove struč- ne pomoći nikada ne bih opet stala na noge. Uz mene je od početka bila i splitska dizajnerica Monika Sablić, koja mi je pomogla savjetima - otkriva Katarina Gvozdanović i dodaje da je najponosnija na djecu koju je izvela na pravi put. Vini od diplome na Ekonomskom fakultetu dijeli tek nekoliko ispita, Vjera je pedikerka, a Mateo je završio optičarsku školu i radi u struci. Krajem ljeta oženit će se dugogodišnjom djevojkom Josipom Domazet. Vini ima trogodišnjeg Niku i šestomjesečnu Nolu koje Katarina često čuva, dok je Vjera mama petogodišnje Dani. Vjerin suprug Tomislav Štimac je ugostitelj, a Vinin muž Joško Antunović pomaže oko Kaviya. Djevojke vozi kamo treba, ide im po robu, brine se o papirima.

Instagram
Glumica Nataša Janjić u haljini s izvezenim detaljem u modroj boji

Katarina Gvozdanović je sigurna da je napokon pronašla poslovnu sreću. U proteklih dvanaest mjeseci nije imala slobodan dan, a pred njom je godina novih izazova: osim vlastitog butika, u planu joj je nabaviti tkalački stroj za izradu ukrasnih traka s narodnim vezom te pokrenuti liniju za muškarce. No, kako kaže, ići će korak po korak jer predobro zna kako se život brzo može okrenuti naglavačke.

Linker
16. travanj 2024 09:17