20th Century Fox Licensing/Merch
zakon braće

Wentworth Miller: Bijeg iz kaveza laži

Zvijezda serijala 'Zakon braće', čija se nova sezona uskoro počinje emitirati, vratio se glumi nakon osam godina stanke zbog depresije - od koje je patio dok nije javno priznao da je gay.

Nakon što je prošao kroz pakao depresije, i čak pomišljao na samoubojstvo, Wentworth Miller (44) vratio se glumi i ponovno tumači lik Michaela Scofielda u TV serijalu "Zakon braće". U novoj sezoni, koja se prikazuje na kabelskoj televiziji Fox, radnja se zbiva u Jemenu, a Michael ponovno mora pobjeći iz zatvora. Za razliku od lika kojeg tumači, čiji se život nije previše promijenio, Milleru se u proteklih osam godina preokrenuo cijeli svijet. Ono što nije htio javno priznati - da je homoseksualac - toliko ga je traumatiziralo da više nije mogao raditi. Njegova predodžba o sebi bila je u potpunoj opreci sa slikom koju su o njemu stvarali mediji. Kad se serijal 2009. prestao snimati, činilo se da svatko želi biti u njegovoj koži. Četiri sezone "Zakona braće" pretvorile su sramežljivog Njujorčanina, anonimnog glumca koji je godinama čekao pravu priliku, u zvijezdu kojoj su predviđali blistavu budućnost u Hollywoodu. Mišićavo tijelo prekriveno tetovažama u kombinaciji s dječačkim licem i zavodljivim osmijehom učinilo ga je miljenikom žena diljem svijeta. Naizgled, nije mogao biti sretniji.

Snap Stills/REX/Shutterstock
Kao Michael Scofield u "Zakonu braće"

Međutim, iza fasade stvorene za javnost skrivala se duboko nesretna osoba. Obožavatelji nisu ni slutili da glumac, sin tamnoputog odvjetnika i bjelkinje, učiteljice, živi u kavezu beznađa prouzročenog depresijom s kojom se borio od djetinjstva.

- Posramljen i u boli, razmišljao sam o sebi kao o robi s greškom - rekao je Miller prošle godine, objašnjavajući da je nakon prestanka snimanja serijala dosegnuo dno. Više nije pomišljao na glumu i utjehu nalazio samo u hrani. Ništa ga u životu nije veselilo niti zanimalo osim da si nešto skuha i gleda svoju omiljenu TV emisiju - kulinarski show Top Chef.

Olakšanje

Jedan od razloga zbog kojih nije mogao nadvladati depresiju bila je i nespremnost da se suoči sa svojom seksualnošću. Misleći da ga nitko neće prihvatiti jer je homoseksualac, kao petnaestogodišnjak čak se pokušao ubiti, a kada se proslavio, pritisak je postao još veći. Pa i kad se u medijima nagađalo da mu je draži vlastiti spol, odmah je to demantirao. Sve se promijenilo u kolovozu 2013. nakon što je odbio poziv da bude gost Filmskog festivala u Sankt-Peterburgu - i u javnom pismu objasnio da ne želi doći u Rusiju jer kao homoseksualac ne podržava tamošnje zakone koji su represivni prema gay zajednici.

ANAHEIM, CA - MARCH 31: Cast members Cast members Wentworth Miller, Inbar Lavi and Dominic Purcell during FOX's
Profimedia, SIPA USA
S Inbar Lavi i Dominicom Purcellom na predstavljanju serijala u Anaheimu

- S 30 godina sve sam priznao obitelji i prijateljima, no profesionalno sam i dalje živio veliku laž. Sve je postalo lakše kada sam otkrio istinu - izjavio je. Danas je, tvrdi, sretniji nego ikada. Iako ne želi otkrivati detalje, priznaje da su mu bliske osobe pomogle da se riješi depresije te da posljednje tri godine nije imao suicidnih misli. Ponovno osjeća strast prema glumi pa je prihvatio uloge u serijalima "Flash" i "Legends of Tomorrow". Kad se na snimanju "Flasha" susreo s Dominicom Purcellom, koji u "Zakonu braće" glumi njegovog brata, počeli su razgovarati o mogućim novim nastavcima, a upravo zahvaljujući tom razgovoru, sada se snima peta sezona serijala, koju ćemo uskoro moći gledati.

7-3-2017

TV show
Profimedia, Planet
Scena iz pete sezone omiljene serije

- Glumiti Michaela bilo mi je poput vožnje bicikla. To se ne zaboravlja, pa sam brzo ušao u lik. Jedino sam sada nešto stariji i sve mi je teže odraditi akcijske scene - kaže Miller i otkriva da je sretan što se vratio ulozi koja ga je proslavila, i to, ovaj put, bez tereta depresije i laži.

Linker
20. travanj 2024 02:50