Vlasnica brenda Igrajna Vargek
Intervju s kreativkom

Igrajna Vargek: Prodajem samo online i sve odmah rasprodam

Zagrebački modni brend Iggy obožavaju ljubiteljice jedinstvene odjeće, pa se plišane haljine, bomberice s cvjetnim printom i kaputići od brokata netom nakon objave na društvenim mrežama rasprodaju.

Kad je prije 5 godina u centru Zagreba otvorila concept dućan s proizvodima hrvatskih dizajnera, tadašnja studentica Igrajna Vargek (28) nije ni slutila da će njezin hobi – šivanje odjeće, uskoro postati ozbiljan posao. "Nisam se time planirala baviti, dogodilo se sasvim slučajno. Pružila se prilika da otvorim dućan u Varšavskoj ulici i morala sam odlučiti u roku tri dana. Dobila sam podršku obitelji i prijatelja, a u mojoj okolini uvijek je bilo puno kreativaca, čije sam proizvode onda prodavala u Iggyju."

Uz vođenje dućana, koji je naziv dobio po nadimku iz vrtićke dobi Iggy, kreativka je s vremena na vrijeme šila suknje ili haljine koje su imale svoje mjesto u dućanu. S vremenom je primijetila kako žene sve više vremena provode baš ispred tog stalka za odjeću na kojem su visile pamučne haljine i suknje od brokata koje je šila. "Dogodila se neka super sinergija mene i kupaca pa sam počela sve više šivati, a to je značilo da sve manje vremena imam za dućan. Zato sam ga prije 2 godine i zatvorila, a stvari koje izrađujem sam počela prodavati online pod istim imenom." kaže vlasnica brenda pristupačne mode.

Vlasnica brenda Igrajna Vargek

Ključ uspjeha modne marke Iggy su nosivi krojevi, pristupačne cijene, kvalitetan pamuk i personalizirani pristup. Naime, osim što se po dogovoru s dizajnericom u zagrebački showroom mogu doći isprobati stvari, prilikom online narudžbi Igrajna razgovara s kupcima kako bi na adresu stigao idealan Iggy komad. "Na društvenim mrežama žene mi se često jave s pitanjima pa se tad trudim saznati što više o njima – kakve su, koje su im mjere i visina, što vole nositi – kako bi im mogla preporučiti idealnu veličinu ili pak kroj koji će im stajati" otkriva dizajnerica čija prepiska na društvenim mrežama zna potrajati i do 2 ujutro. Šije uz pomoć majke Zdenke, a osim primanja narudžbi i slanja paketa diljem Hrvatske, kreativka svakodnevno osmišljava nove krojeve, nabavlja materijale ili pak fotografira stvari koje je posljednje napravila. "Ne radim kolekcije već pojedine komade. Napravim probni komad, fotografiram ga i objavim na Facebooku – u roku od 6 sati dobijem reakcije i odlučim hoću li raditi više komada." kaže Zagrepčanka koja bi jednog dana voljela dizajnirati i cipele.

Pamuk naručuje iz Turske, a ostale materijale kupuje u Zagrebu, online ili na putovanjima

Od ideje do haljine potreban je jedan dan, a ovu samouku krojačicu, majka je naučila sve što zna, pogotovo kako ideju s papira prenijeti u stvarnost. Haljine, suknje, bomber jakne i kaputi izrađuju se po narudžbi, no, kreativka krojeve, koje stvara po svom guštu, ne mijenja. Uz ležerne kreacije postoji i linija "Iggy za posebne trenutke". "Najviše volim kad mi netko dođe s potpunim povjerenjem i kaže radi što hoćeš, pogotovo za tako velik dan kao što je vjenčanje. To su mi najdraže narudžbe i kad to radim znam zašto se bavim ovime."

Vjenčanica koju je dizjanerica izradila

Iako kolekcija za muškarce još nije u planu, zbog toga što još nije shvatila što hrvatski muškarci žele, predstavljena je nova jesenska kolekcija za žene. "Novost su haljine od više materijala - njih će biti jako puno ove jeseni - pa će se miješati cvjetići i točkice. Kao i svake godine, radit ću komade od brokata, ali i bundice od umjetnog krzna" rekla je Zagrepčanka. Kreira i komade od brokata, tila i pliša, no crne i sive pamučne haljine koje se nose u svako godišnje doba i u svim prigodama, pravi su hit.

"Haljina Tani, koju sam nazvala po bratu jedna je od najprodavanijih, a iako meni loše stoji, ponekad moraš izaći iz svojih okvira i napraviti nešto drugačije. Ne vole svi nositi isto, baš zato izrađujem manje komada te unikate. Inspiriraju me stari časopisi, filmovi, vintage moda, primjerice rukavi iz 60-ih godina, i radim stvari koje se meni sviđaju. Konkurencija je sve veća i veća, baš je zato potreban osoban dodir zbog kojeg se djevojke koje kupuju kod mene često vraćaju."

A post shared by Igrajna Vargek (@igrajna_iggy) on

A i kupnja upečatljivih tkanina prava je avantura – pronalazi ih na putovanjima, a ponekad kupuje i vintage komade koje potom prekroji. Uz njezinom ormaru najviše mjesta zauzimaju haljine i kaputi, a osim Iggy komada i vintage ulova, tamo se nalaze i stvari iz high street brendova te pokoji dizajnerski komad. "Da mogu, do kraja života bi nosila Pradu i Miu Miu. Sviđa mi se sve što Miuccia Prada i Maria Grazia Chiuri rade. A voljela bi da odjeću s mojim potpisom nosi kraljica Elizabeta – super mi je kako se stalno odijeva u pastelne boje. A već mi se jedna želja ispunila - Judita Franković, najposebnija glumica koja mi izgleda poput filmske zvijezde, kupila je svoj Iggy komad." ponosno je izjavila modna dizajnerica.

Linker
19. travanj 2024 07:32