Getty Images/Profimedia
gloria in

Glazbeno-modna inspiracija: Rock 'n' roll je uvijek mlad

U sezoni rock-koncerata treba imati i odgovarajuću odjevnu kombinaciju - no kožnata jakna, poderane traperice i majica s porukom mogu se nositi i izvan dvorane ili stadion.

U sezoni rock-koncerata treba imati i odgovarajuću odjevnu kombinaciju - no kožnata jakna, poderane traperice i majica s porukom mogu se nositi i izvan dvorane ili stadion.

Kao što je rock-glazba derivat bluesa, jazza, countryja, boogie-woogieja, gospela i swinga, tako i rock-moda spaja kožu, metalne lance, zakovice, cvjetni uzorak, rese, čipku i til - sve naizgled suprotstavljene stilske elemente. "Rock-glazba je za mene izraz pobune protiv establišmenta, kao i stil odijevanja koji je prati", kaže britanski dizajner Stuart Vevers, kreativni direktor američkog brenda Coach 1941.

Angus Young iz grupe AC/DC i Axl Rose, frontmen grupe Guns N' Roses

Moderne i samosvjesne žene, koje su mu stalna inspiracija, vidi kao buntovnice protiv njihova ustaljenog mjesta u društvu, pa im je stoga namijenio opremu prave rockerice: bajkerske kožnate jakne izazovne crvene boje i ukrašene romantičnim čipkastim trakama, uz koje kombinira seksepilne prozirne haljine koje se nose s robusnim gležnjačama nalik na kultne 'martensice'. Ima tu modnih tragova i Veversova omiljenog pjevača Elvisa Presleyja, pa stoga kolekcija obuhvaća i rockabilly stil s početka Kraljeve karijere, ali i glam rock s njezina kraja u 70-im godinama prošlog stoljeća.

Getty Images/Profimedia

Rock je i drugim dizajnerskim kućama znak za trendovsku pobunu, pa nema kolekcije u koju nije uključena u većoj ili manjoj mjeri ukrašena kožnata jakna, koju prate pencil suknja i/ili hlače od kože. Kako i rokeri moraju na posao, takvi se komadi kombiniraju s cvjetnim i prugastim košuljama, sakoima od tvida te salonkama.

Naravno, ni dečke nije zaobišao ovaj trend. Budući da je ova godina u znaku koncerata rock-legendi, mnogi će poželjeti, barem za tu priliku, izgledati poput Axla Rosea iz Guns N’Rosesa, Iana Gilliana iz Deep Purplea ili Gorana Bare iz Majki - seksi buntovnik u kožnjaku ili kožnatom prsluku, printanoj majici i poderanim trapericama. "Ovo je jedini stil u sklopu kojeg dečki mogu nositi nakit a izgledati poput frajera", rekli su Dan i Dean Caten, blizanci iz kanadskog brenda Dsquared2 koji su 'svoje' manekene pretvorili u rock-zvijezde: odjenuli ih u pamučne majice bez rukava, uske hlače i rokerske gležnjače platforme te ih raskošno nakitili metalnim lančićima, prstenjem, kožnatim narukvicama te maramama vezanim oko zapešća.

Linker
26. travanj 2024 02:29