GLORIA IN

Tom Ford zna kako ženu učiniti iznimno elegantnom

Američki dizajner stvara glamurozne kolekcije koje žene pretvaraju u filmske dive, no istodobno radi i sa stvarnim glumicama - kao redatelj hvaljenih filmova.

Premda pojam glamur izmiče preciznim definicijama, za primjer bi mogle poslužiti kolekcije 55-godišnjeg američkog dizajnera Toma Forda. Krojevi koji siluetu čine elegantnom ističući pritom obline, luksuzne tkanine i upadljivi uzorci, visoke potpetice i atraktivni detalji elementi su kojima se postiže izgled žene sigurne u svoju zavodljivost. Da je time pogodio u ‘zlatnu žicu’ dokazao je ne samo vlastitom linijom koju je pokrenuo 2006., nego i desetljeće prije, kad je kao kreativni direktor kuće Gucci povećao njezine prihode za devedeset posto, dok je o njegovim seksualno provokativnim kampanjama koje je radio kao kreativni direktor kuće Yves Saint Laurent, na čije je čelo došao 1999., brujala čitava javnost.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 17:  Writer/director Tom Ford attends the
Getty Images

U svojoj aktualnoj kolekciji glamurozni dojam postiže kontrastima - kombinacijom uskih suknji i voluminoznih jakni, haljina koje blago prate liniju tijela i strogih kaputa, grubog tvida i meke kože, sivih nijansi i onih smeđih, meliranog uzorka i leopard printa. Inspiracija su mu bile glumice snažne osobnosti iz doba crno-bijelih filmova, poput Marlene Dietrich, Jean Harlow i Myrne Loy, no filmom se pozabavio i puno direktnije - trenutačno u kinima igra triler "Noćne životinje", njegov drugi film, za koji je napisao scenarij, režirao ga i producirao.

Odabrala Iva Gradišer

Linker
18. travanj 2024 02:09