Projekt "DOORS & BAGS"

Stoljetna vrata iz cijelog svijeta kao modna inspiracija za torbe

Nakon što je prošle godine, poslije putovanja u Izrael, osmislila kreativan projekt ‘Doors & Bags’, dizajnerica Renata Debeljak je ove godine nastavila priču. U njenoj modnoj viziji torbe nastaju kroz inspiraciju starim vratima.

"Već godinama se uz novinarski posao bavim i dizajniranjem torbi pod nazivom RDcode. U prvom dijelu mog projekta napravljena je serija fotografija koje prikazuju simboličnu poveznicu između torbi i vrata. Budući da i vrata, i torbe puno toga otkrivaju, ali i sakrivaju o svojim vlasnicima, kao i o gradovima i građevinama kojima pripadaju, ova modna priča se bavi idejom dugovječnosti. Torbe koje uistinu nešto vrijede, nisu podložne prolaznim modnim trendovima. Jednako tako i stara vrata koja su vješti majstori izradili u rangu pravih umjetničkih djela traju stotinama godina, a iza sebe ostavljaju trag unatoč prolaznosti vremena i pričaju neobične i zanimljive priče o svojim vlasnicama." - Renata je prepričala početke projekta “Doors & Bags”.

U nastavku projekta “Doors & Bags” starinska vrata su postala RDcode torbe, a Renata je ovih dana predstavila i novu kolekciju. Ornamenti, boje, teksture te različiti oblici starih dubrovačkih vrata bili su osnovna inspiracija za izradu ove zanimljive kolekcije. Osim u Dubrovniku, Renata je u svojoj posljednjoj kolekciji pronašla inspiraciju u Njemačkoj, Grčkoj, Italiji…

“Budući da mi je prilikom dizaniranja i izrade torbi u obliku starih vrata jako zanimljiv i kolorit, pozabavila sam se i bojama čime su nastale torbe u obliku crvenih gotičkih vrata iz pokrajine Hessen u Njemačkoj, potom torba s prepoznatljivim plavim koloritom koja inspiraciju crpi u grčkim starinskim vratima, posebno onima sa Santorinija. Posebno su mi inspirativna i rimska vrata te ona na jugu Italije u gradovima u pokrajini Puglia. Stoga su nastale i torbe u obliku vrata na Romulovom hramu na drevnom rimskom Forumu Romanumu, te vrata sa specifične kućice trulli u gradiću Alberobello u talijanskoj regiji Puglia." – objašnjava Renata.

Inspiracija je svugdje oko nje te gdje god da krenula nastat će možda neka nova torba i zato je kolekcija uvijek u nastajanju. Torbe se mogu kupiti putem Facebook stranice RDcode i u concept storeu Kawa u Dubrovniku.

Fotografije: RDcode

Linker
18. travanj 2024 20:05