Profimedia, SIPA USA
izložba u metropolitanu

Rei Kawakubo: Posveta ludosti

Iako djeluju neozbiljno, iza kreacija japanske dizajnerice Rei Kawakubo stoji pomno promišljen, filozofski pristup dizajnu - što dokazuje i izložba u njujorškom Metropolitan muzeju.

Može se izgledati intrigantno, ženstveno, pa čak i zavodljivo a da se ne vidi ni djelić gole kože, rekao je Andrew Bolton, kustos njujorškog muzeja Metropolitan Museum of Art, na otvorenju izložbe "Art of In-Between" posvećene japanskoj dizajnerici Rei Kawakubo (74). Vlasnica brenda Comme des Garçons već gotovo pola stoljeća - brend je osnovala 1973. u Tokiju - redefinira poimanje mode i odijevanja stavljajući u prvi plan, umjesto dopadljivosti, odnos tijela i volumena te odnos tijela i prostora.

May 1, 2017 - New York, New York, United States: Creations by Japanese Designer Rei Kawakubo at
Profimedia, Polaris

Aktualna je kolekcija sastavljena od skulpturalnih ogrtača, haljina i odijela volumena naglašenog volanima, naborima i prošivima, a dizajnerica ju je paradoksalno nazvala "Nevidljiva odjeća". No, ti su odjevni predmeti toliko predimenzionirani da brišu uobičajenu predožbu o odjeći. U pretežno crno-bijeloj kolekciji pojavljuje se dizajnerici drag uzorak točkica te tartan uzrak - jer punk pokret česta je referenca u njezinom kreiranju. Svoj rad jednom je prigodom usporedila sa zenbudističkom "zagonetkom" koan koja se koristi prilikom meditacije i pokazuje sva ograničenja intelekta.

"Proces dizajniranja je za mene vrlo bolan. Nikad nisam zadovoljna postignutim", kaže kreatorica. No, modna je scena obožava - kao svoj uzor isticali su je Alexander McQueen, John Galliano, Rick Owens i Martin Margiela. Zbog svoje osebujnosti Kawakubine kreacije nisu čest izbor za crveni tepih - osim kad je riječ o ekscentricima kao što su britanska glumica Tilda Swinton, američka pjevačica Lady Gaga i talijanska modna urednica Anna Dello Russo.

NEW YORK, NY - MAY 01:  Rei Kawakubo leaves from The Mark Hotel for the 2017 'Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between' Met Gala on May 1, 2017 in New York City.  (Photo by Ben Gabbe/Getty Images for The Mark Hotel)
Getty Images for The Mark Hotel

No, svi su se rado odazvali nedavno održanoj godišnjoj gala-priredbi u organizaciji Metropolitan muzeja posvećenoj dizajneričinom radu pa su crvenim tepihom prodefilirale slavne osobe iz svijeta filma, glazbe i mode odjevene u njene, ili kreacije inspirirane njenim dizajnom.

NAGLASAK JE NA SKULPTURALNOSTI FORME - KROJEVI SU PREDIMENZIONIRANI, NAGLAŠENI NABORIMA, PREKLOPIMA I PROŠIVIMA, UZORCI SU GEOMETRIJSKI, A PALETA BOJA SVEDENA JE NA CRNU, BIJELU I CRVENU

Linker
20. travanj 2024 10:25