gloria in

Trend sezone: Adut iz rukava

Premda više-manje nepraktičan, vješto dizajniran rukav najatraktivniji je - i najekstravagantniji - detalj ovosezonskih kreacija.

Ove bi sezone moglo biti puno potezanja za rukav - jer rukavi naprosto strše iz gomile. Predugački, preširoki, asimetrični, na poziciji da vizualno narušavaju anatomiju tijela... Na prvi pogled čak izgledaju kao da ih je izradio kakav krojacki nevježa. No, upravo suprotno: riječ je o namjernom pomaku od standardnog modela te preuveličavanju njegovih poznatih varijanti - uskog, nabranog, raglan i kimono. A za to je potrebna iznimna krojačka vještina: opseg puf-rukava sad još još veći, zvonoliki padaju do poda, a šišmiš-rukavi šire se poput jedra...

Getty Images

Čisti primjer modnog "larpurlartizma", jer je takav rukav više-manje nepraktičan. No, upravo je stoga najatraktivniji - i najekstravagantniji - detalj koji obilježava pripadnost određenom stilu. Brendovi koji su u visoku modu uveli ''jezik ulice' - Vetements, Yeezy i O /White - osmislili su rukave čija dužina dobrano prelazi zapešća pa pomalo podsjećaju na luđačke košulje. Oni poznati po eleganciji propagiraju ženstvene varijante naglašenog ovalnog volumena pojačanog širokim ramenima.

Slična je silueta u modi bila i 80-ih, u dekadi usmjerenoj na žensku emancipaciju, ali i na luksuz i rastrošnost. Na nju se referiraju mnoge kolekcije pa su piste vrvjele pufastim rukavima po kakvima se pamte likovi iz popularnih TV serija "Dinastija" i "Seks i grad". No, veza ide još dalje u prošlost: balon-rukave nosile su okrunjene glave i plemstvo jer su si samo bogati mogli priuštiti metre svile i baršuna koji ce figuru učiniti impozantnom. Pa ako se prihvati teza pojedinih povjesničara mode da raskoš rukava ide ruku pod ruku s obiljem, barem zasad nema straha od krize.

Pripremio: Oliver Jularić

Linker
20. travanj 2024 22:25