Getty Images
MODA

Visoki sjaj u ormaru: čizme, torbe, suknje i kaputi od lakirane kože

Želite li izgledati luksuzno, a pritom i ekstravagantno, umjesto svile i satena možete birati komade od lakirane kože intenzivnih boja - uz neizbježnu crnu.

Kao da nisu upadljivi sami po sebi, kožnatim komadima dizajneri su ove sezone dali sjajni finiš. Lakirana koža, odnosno za vegane PVC (iako ne i za ekološke aktiviste jer njegova proizvodnja zagađuje okoliš), namijenjena je ne samo dnevnoj, nego i večernjoj garderobi jer njezin visoki sjaj parira komadima od satena i šljokica. No, mora se priznati da su dizajneri ovim odabirom zaigrali na skliskom terenu - ne tako davno, odjeća i detalji od prave ili umjetne lakirane kože smatrali su se u najmanju ruku neukusnima.

Dovoljno je prisjetiti se uvodne scene američke romantične drame"Zgodna žena" iz 1990. godine, u kojoj Julia Roberts kao escort pratilja Vivian Ward navlači visoke čizme od PVC-a. No, današnje su kreacije ne samo elegantnog kroja, čime se poništava uloga seksualnog fetiša, nego su i polimerne mase kojima je koža obrađena tehnološki usavršene, pa u startu ne izgledaju toliko sjajne, već imaju lagani ispucali efekt. Osim kad je riječ o damskim torbama i elegantnim cipelama, čiji sjaj poput ogledala ostavlja posebno otmjen dojam. A osim što su atraktivni, komadi od lakirane kože jednostavno se i održavaju: mrlje se uklanjaju vlažnom krpom i, prema potrebi, blagim sapunom, a ogrebotine i manja oštećenja tretiraju se specijalnim sredstvima za njegu predmeta od kože.

Jakne i kaputi

Kako bi njihova upadljivost došla do izražaja - a i da se ne pretjera u dojmu - ovi se komadi nose uz garderobu neutralnih nijansi od mat tkanina.

Getty Images

Obuća

Najbezbolniji način da se bude u trendu - jer pristaje uz sve zimske komade.

Torbe

Sjajne glatke površine u šik su kontrastu s grubom vunom i čupavim bukleom kaputa i zimskih jakni.

Suknje

Disko diva ili uzorna djevojka? Ovisno o kombinaciji s čednom košuljom ili majicom od lureksa

Odabrala Iva Gradišer; Fotografije Matej Dokić

Linker
12. travanj 2024 23:27