EKSKLUZIVNO Barbara Kolar - moja avantura u džungli

Pročitajte cijeli članak:

Šest dana u tajlandskoj metropoli bilo je dovoljno da radijska i TV voditeljica Barbara Kolar otkrije čari masaža i blagodati termalnih kupki, nauči kuhati tradicionalna jela te upozna svijet tigrova, slonova, krokodila i majmuna.

Većina koja početkom proljeća odlazi u Tajland veseli se što će se iz popularnog Phuketa vratiti preplanuli puno prije sezone obveznih zaštitnih faktora u Lijepoj Našoj, no moj prvi susret s Dalekim istokom odveo me nešto sjevernije – u Bangkok i susjedne provincije. Tako sam, umjesto da se izležavam na bijelim plažama, provela fantastičnih šest dana istražujući povijest, običaje, prirodu i gastronomiju te zemlje. Od srca preporučujem.

Svijet masaža Tretmani za zdravlje i ljepotu tijela zapravo su sveprisutni – od masaže stopala, koja je dostupna u svakoj ulici, preko bazena s ribicama koje će vam (ako niste neizdrživo škakljivi, naravno) izgrickati sve mrtve stanice kože, do prelijepo uređenih SPA kao što je onaj na rijeci Kwai. Tu se, praktički usred džungle, na lokaciji gdje je sniman kultni “Lovac na jelene”, možete podvrgnuti cijelom nizu prirodnih tretmana i uživati kupajući se u vrućim izvorima oplemenjenim raznim eteričnim uljima.

Majmunska posla Ljubitelji životinja mogu vidjeti doista svašta. Od raznih ptica i neobičnih riba u nacionalnom parku Khao Yai do 30.000 vrsta gmazova na najvećoj farmi krokodila na svijetu, u sklopu koje je i maleni zoološki vrt s čijim se stanovnicima možete fotografirati. Povijesni park Phra Nakhon Khiri dom je, pak, brojnim majmunima koji se ne ponašaju uvijek najpristojnije.

Svežnjić čilija Hrana u Tajlandu važan je dio općeg doživljaja. Nudi se sve – od morskih plodova preko nama nepoznatih vrsta povrća i voća do neobič- nih specijaliteta, a ključno je biti otvorena duha. Jer možda vam baš na prvu neće najbolje sjesti ideja da jedete ptičju slinu iz lastavičjih gnijezda ili cijele pržene račiće, ali isplati se kušati. Većina jela, ako ne tražite drukčije, bit će pakleno ljuta – svežnjić čilija koji bi hrvatska obitelj potrošila tijekom cijele zime tu se upotrijebi za jedan ručak. Tajna je jesti suprotno ustaljenim navikama – riža nije prilog nego glavna namirnica kojoj se dodaju male količine mesa ili ribe. I, naravno, čaša vode uvijek nadohvat ruke. Poseban doživljaj je hrana na plutajućoj tržnici, poput one u lijepom turističkom mjestašcu Amphawi. Iako je voda u kanalima krajnje neprivlačne boje, iznenađujuće nema nikakvog mirisa, a plodovi mora koji se najče- šće nude su golemi. Za desert domaća je preporuka mango s ljepljivom rižom ili sladoled od kokosa.

Pogledajte u fotogaleriji kako je izgledala Barbarina avantura u džungli!

Linker
25. travanj 2024 21:24