Previše ljubavi

Učestali ‘ljetni‘ sindrom pogađa oko 300.000 Hrvata godišnje, a najviše su na udaru parovi

Najčešće se javlja na medenom mjesecu ili godišnjem odmoru, u trenutcima kad se parovi u potpunosti prepuste jedni drugima
 Božidar Vukičević/Cropix

Godišnji odmori su uzeli maha, a trećina naših građana je spakiralo kofere ili to planira napraviti. Među njima i puno parova koji jedva čekaju pobjeći iz kolotečine svakodnevice i posvetiti se jedno drugome. No, čarobni trenutci mogu sa sobom donijeti zdravstvene rizike o kojima većina nas ne razmišlja ili možda ne zna za njih. Jedan od učestalijih je sindrom koji napada oko 300.000 Hrvata godišnje i najčešće se javlja na medenom mjesecu ili godišnjem odmoru, u trenutcima kad se parovi u potpunosti prepuste jedni drugima. Riječ je o „honeymoon sindromu“ koji je javnosti poznat i pod nazivom - cistitis medenog mjeseca. Baš zato što je rizik od njegovog nastanka velik, naročito u ovo doba godine, obratili smo se Elviri Matijević, dr. med., spec. ginekologije i porodništva.

- Ovaj sindrom nastaje zbog učestalih spolnih odnosa, najčešće nekoliko puta na dan, ili dugotrajnog spolnog odnosa. No, često se pojavljuje i kod prvog spolnog odnosa. Stimulacijom klitorisa mehanički se traumatizira mokraćna cijev koja se nalazi u neposrednoj blizini. Izvor infekcije mogu biti i mehanička ili kemijska kontracepcijska sredstva, dijafragma, spermicidna krema, obloženi kondomi, koja iritiraju mokraćnu cijev – pojašnjava ginekologinja te zatim dodaje da i partner može biti izvor infekcije ako i sam ima infekciju, primjerice prostatitis ili, možda, upalu mokraćnih puteva.

image

Elvira Matijević, dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Biljana Blivajs/Cropix

Akutni cistitis, nastavlja ginekologinja, može trajati nekoliko dana do jednog tjedna, ako se na vrijeme prepozna i poduzmu mjere adekvatnog liječenja. Češće pogađa spolno aktivne žene jer one imaju, ističe ginekologinja, kraću mokraćnu cijev nego muškarci pa bakterije iz rodnice i debelog crijeva brže dospijevaju do mokraćne cijevi i mjehura.

- Simptomi se manifestiraju učestalim mokrenjem, pečenjem kod mokrenja, promjenom boje i mirisa urina, a mogući su i bolovi u donjem dijelu trbuha. Mogu se pojaviti neposredno nakon spolnog odnosa ili u sljedeća dva do tri dana – navodi Matijević te nastavlja da se, ako se pojavi učestalo mokrenje, bol kod mokrenja ili povišena tjelesna temperatura, treba javiti liječniku koji će napraviti pregled i potrebnu dijagnostičku obradu, odnosno pregled urina, po potrebi urinokultura, brisevi mokraćne cijevi žene ili oba partnera, te odrediti odgovarajuću antibiotsku terapiju.

Različite vrste infekcija

Na pitanje kako znati da je riječ o cistitisu medenog mjeseca, a ne o nekoj drugoj infekciji koja se također može pojaviti kao posljedica prečestog spolnog odnosa, poput primjerice vaginalnih gljivica, ginekologinja uzvraća da razlike možemo prepoznati na temelju simptoma.

- Kao posljedica prečestog spolnog odnosa mogu se javiti i simptomi vaginalne infekcije. Najčešći simptomi su pojačan iscjedak neugodnog mirisa iz rodnice, promjena boje iscjetka, bol, svrbež, iritacija vanjskog spolovila. Učestali spolni odnosi mogu također dovesti do suhoće vagine te nelagode i boli tijekom spolnog odnosa. Pojava vaginalne gljivične infekcije manifestira se pojavom bijelog sirastog iscjetka i svrbežom u rodnici te na vanjskom spolovilu. Razvoju vaginalne gljivične infekcije pogoduje liječenje antibioticima, trudnoća, dijabetes, prekomjerna konzumacija šećera, stres, usko sintetičko donje rublje, korištenje oralnih kontraceptiva. Cistitis medenog mjeseca se javlja isključivo uz spolni odnos, a vaginalna gljivična infekcija se može pojaviti i bez aktivnog spolnog života – objašnjava ginekologinja.

image
Shutterstock

Ipak, da do infekcija ne dođe, preporučuje se, navodi stručnjakinja, higijena genitalne i analne regije oba partnera prije spolnog odnosa pranje blagim sapunom i vodom. Treba se, dodaje, pomokriti odmah nakon spolnog odnosa, ne konzumirati ili smanjiti unos alkohola, šećera i kofeina. Zatim, unositi dovoljnu količinu tekućine u organizam oko 2-2,5 litre na dan, i to najbolje vode. Preventivno djeluju, nastavlja Matijević, i preparati brusnice u obliku kapsula ili kapi. Brusnica, naime, sadrži proantocianidin koji sprječava prijanjanje bakterija na sluznicu mokraćnog urotrakta.

Što napraviti ako osjetimo neke od navedenih simptoma na putovanju ili, pak, medenom mjesecu?

U tom slučaju dobro je pri ruci imati Vagisan proizvode. Za jednodnevni tretman gljivične infekcije pomoći će Vagisan Myko Kombi za primjenu u rodnici. Vagitorij se samo umetne u rodnicu bez aplikatora gdje se rastapa i u kombinaciji s tekućinom u rodnici stvara kremu. Osim borbe protiv gljivične infekcije djeluje umirujuće na kožu rodnice, na kojoj infekcija često ostavlja peckanje i svrbež. Kombinirano pakiranje također sadrži tubu s dovoljnom količinom kreme za primjenu na vanjskom genitalnom području tijekom jednog tjedna.

Protiv vaginalne suhoće pomoći će Vagisan Krema za vlaženje ili Vagisan Cremolum za vlaženje. Suhoća rodnice jedan je od problema koji pogađa gotovo svaku drugu ženu i to ne samo tijekom menopauze. Vaginalna krema ili vagitoriji koji ne sadrže hormone često se upotrebljavaju za ublažavanje neugode suhoće rodnice. Također, male količine mliječne kiseline daju kremi koja se stvara u rodnici pH faktor, kiselost, od približno 4,5, stoga Vagisan Krema ili Cremolum za vlaženje pomažu i u održavanju zdrave okoline u rodnici.

- U slučaju pojave simptoma cistitisa medenog mjeseca uputno je koristiti namirnice koje održavaju sluznicu urogenitalnog trakta blago kiselom, a istovremeno zalužiti urin. Preporuka je koristiti acidofilno mlijeko 3-4 puta na dan, unositi obilnu tekućinu, preparate brusnice, probiotike, a ne konzumirati ili smanjiti unos kofeina, alkohola i šećera, začinjene hrane, gaziranih pića – zaključuje Matijević.

Uz adekvatnu terapiju, kroz dva do tri dana, doći će do poboljšanja simptoma, a za potpuno izlječenje cistitisa obično treba provesti terapiju 7-10 dana antibiotikom, uz napomenu da postoje i jednodnevni i dvodnevni antibiotski pripravci.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Remedia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:19