Nova prilika za rad

Europski projekt Zaželi nova prilika za zapošljavanje tri tisuće žena

Program „Zaželi“, dosad je najveći program financiran iz Europskog socijalnog fonda čija vrijednost je veća od  400 milijuna kuna.  Zahvaljujući ovome projektu na području cijele Hrvatske planira se zaposliti  više od 3000 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama.

Projekti će se prvenstveno provoditi u teško dostupnim područjima, ruralnim područjima i otocima, te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

U okviru programa novu priliku za rad dobit će žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, posebice žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice.

Svaka zaposlena žena tijekom provedbe programa pomagat će četiri starije osobe ili osobe u potrebi, a tim će se obuhvati 12 000 kućanstva iz cijele Hrvatske. Ukoliko to žele na raspolaganju će imati i bicikl za obilazak domaćinstava, a po završetku projekta bicikl ostaje lokalnoj zajednici ili partnerima u projektu.

„Posebno me raduje što će svaka žena zaposlena u ovom programu dobiti mogućnost dodatnog usavršavanja i edukacije, za što smo osigurali do 7. 000,00 kuna. Time ženama dajemo mogućnost izbora za daljnje usavršavanje i izobrazbu ovisno o njihovim afinitetima. Uvjeren sam da će tim programom edukacije svaka od njih pronaći svoje mjesto na tržištu rada, te se trajno zaposliti“, naglasio je ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić predstavljajući program zapošljavanja Zaželi.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom „Zaželi – program zapošljavanja žena“. Ovaj projekt je vrijedan ukupno 400.900.000,00 kn, a financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Projekt „Zaželi - program zapošljavanja žena“ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena, kao i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, posebice radi činjenice da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Projekt će provoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge u trajanju do 30 mjeseci. Na natječaj se mogu prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i udruge. Obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb, a kao ostali partneri na projektu mogu sudjelovati udruge, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave pravne osobe vjerskih zajednica kao i ustanove.

Minimalna vrijednost bespovratnih sredstava po pojedinom projektu može iznositi 900.000,00 kn, dok je najviša predviđena vrijednost projekta 10.000.000,00 kn. Prihvatljivi troškovi projekata financirati će se u potpunosti (100% troškova).

Linker
17. travanj 2024 09:29