GASTRONOMSKI KONGRES: TRADICIJA I/ILI INOVACIJA

Istria Gourmet Festival

Turistička zajednica Istarske županije u suradnji s hotelskom tvrtkom Maistra organizira prvi Istria Gourmet Festival, kongres čija je s osnovna zadaća upoznavanje novih svjetskih trendova i osmišljavanje perspektiva budućeg razvitka istarske enogastronomije. Jednodnevni event održat će u ponedjeljak 10. listopada 2016. godine u staroj Tvornici duhana na Obali Vladimira Nazora u Rovinju.

Istria Gourmet Festival u prvom dijelu programa donosi stručna predavanja namijenjena prvenstveno hotelskim kućama i hotelima visoke kategorije, dok će u drugom dijelu event biti prilagođen ugostiteljima, odnosno svima koji su zainteresirani za gourmet tematiku. Na ovaj stručni skup dolaze i renomirani kuhari iz restorana ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama, a uz vrhunska predavanja, okrugle stolove i show cooking, prvi istarski festival gastronomije ponudit će i brojne prigode za druženje s ovim svjetskim imenima, razmjenu iskustava i postavljanje pitanja.

Inicijativa županijske Turističke zajednice logičan je slijed dvadestogodišnjeg razvoja Istre upravo u domeni gastronomije, na području na kojem je najdalje odmakla u osmišljavanju novih turističkih proizvoda te tako potaknula i druge na razvitak u ovom segmentu ponude. Razvojem vinskih cesta, ostvarenom vrhunskom kvalitetom ekstra djevičanskih maslinovih ulja, kreiranjem priča o skupocjenom istarskom bijelom tartufu koji je danas na svjetskoj gastronomskoj sceni izjednačen s onim iz Albe, kao i razvojem ugostiteljske ponude u kojoj se njeguje kuhinja bazirana na sezonskoj ponudi i domaćim namirnicima, i to s jedne strane kroz tradicionalnu, a s druge kroz inovatvnu ponudu, Istra je do danas ostvarila zavidne rezultate.

No, još uvijek je dosta prostora za rast i razvoj, poboljšanje ponude te kreiranje novih turističkih programa i projekata. Upravo je s ovim ciljevima Turistička zajednica pokrenula Festival namijenjen turističkim subjektima i ugostiteljima iz Istre, ali i drugih regija Hrvatske, kako bi potaknula na nove ideje za unapređenje struke, stjecanje novih znanja i poticanja na buduće iskorake.

Serija od četiri stručna predavanja započinje na iskustvima austrijskog hotela Loisum, tematskog wine&spa hotela, koja se mogu projecirati na perspektive hotelijerstva u Istru kroz prikaz njihovih iskustava o potražnji i važnosti usluge u hotelima s pet zvjezdica. Stručnjak za ugostiteljstvo Franko Lukež, gastronomski publicist i izdavač održat će predavanje “Od bifteka s jajem do rezanog ramsteka na posteljici od rukole” te dati presjek 20 godina istarske gastronomske scene. Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević govorit će o PR aktivnostima, lobiranjima, gourmet vodičima i svim drugim inicijativama koje provodi ova organizacija. Fausto Arrighi, nekadašnji direktor, a današnji konzultant vrhunskog brenda, gourmet vodiča Michelin, ponudit će uvid u svjetske trendove enogastronomije, govoriti o uvijek aktualnim pitanjima tradicije i/ili inovacije “na stolu”, ali i predstaviti kriterije za ulazak u prestižno izdanje vodiča Michelin.

Za vrijeme Istria Gourmet Festivala održat će se i tri tematske gala večere, u restoranima rovinjskih hotela Adriatic, Monte Mulini i Lone, a pod dirigentskom palicom chefova iz restorana s Michelinovim zvjezdicama. Svi zainteresirani tako će imati priliku upoznati nekog od svjetskih chefova i uživati u njihovim delicijama.

Ristorante Reale ovjenčan je s tri Michelinove zvjezdice. Niko Romito, chef iz talijanskog mjesta Rivisondoli, osvojio je 2009. godine svoju drugu Michelinovu zvjezdicu što ga je afirmiralo kao najmlađeg talijanskog kuhara s dvije zvjezdice. Kasnije, 2013. godine, osvaja i treću zvjezdicu kojim biva proglašen jednim od najinteresantnijih mladih međunarodnih gastronoma. Njegova se kuhinja veže uz podneblje, a jednostavne namirnice pretvara u velika jela. U 2012. godini otvara školu pod nazivom “Niko Romito formazione“ u kojoj svake godine obučava mlade snage.

Lionello Cera u restoranu Antica osteria Cera svojom umjetnošću pretvara jela u jedinstvena djela. Zajedno sa sestrom Lorenom i bratom Danieleom, obiteljsku konobu u kojoj je radio otac ribar i majka u kuhinji, tijekom godina pretvaraju u otmjeni restoran. Lionello i dalje svakodnevno odlazi u ribarnicu, i posebnu pažnju posvećuje izboru namirnica vrhunske kvalitete. Prvu Michelinovu zvjezdicu osvojio je 2000.godine, a trinaest godina kasnije i drugu, kao krunu kontinuiteta predanog rada.

Nicola Portinari chef je restorana La Peca ovjenčanog s dvije Michelinove zvjezdice. Nicola i Pierluigi Portinari su duše restorana La Peca iz Loniga u Venetu, čije podneblje oslikavaju u svojim jelima. Peca u dijalektu znači trag, odnosno obilježeni put koji u kuhinji podsjeća na jedan okus, na trenutak u životu kada je obitelj bila u središtu svega i upravo je to filozofija koja ih prati oduvijek. Svoju prvu zvjezdicu dobivaju 1995. godine, a drugu 2009. i smatraju se jednim od najzanimljivijih gastronomskih odredišta u Italiji.

Svi sudionici Istria Gorumet Festivala u poslijepodnevnim satima moći će pratiti i programe show cookinga koje će uz već predstavljene chefove gala večera, voditi još dva svjetska imena: Emanuele Scarello iz restorana Agli amici iz Udina, ponosnog vlasnika dvije Michelinove zvjezdice i Tomaž Kavčič koji vodi obiteljku Gostilnu pri Lojzetu u Dvorcu Zemono, smještenom između Vipave i Ajdovščine.

Maistra, vodeća hrvatska hotelijerska kompanija koja je i u domeni enogastronomske ponude postavila vrlo visoke kriterije ponude i usluge, pružila je potporu Turističkoj zajednici Istre kao domaćin i suorganizator jedinstvenog gastronomskog skupa na ovim prostorima.

Više informacija možete pronaći na službenoj internetskoj stranici.

Linker
26. travanj 2024 15:16