mobilna umjestnost

Izložba 'Od selfieja do samoizražavanja' spojila mobilnu fotografiju i remek djela poznatih majstora

U poznatoj londonskoj Saatchi galeriji nedavno je otvorena prva svjetska izložba posvećena selfijima pod nazivom "Od selfija do samoizražavanja". Izložba je zamišljena kao retrospektivni pregled ove popularne forme kroz povijest, kada još i nije bila poznata pod tim imenom, od razdoblja klasičnih majstora, pa sve do današnjih dana kada je i postala prepoznatljiv svjetski fenomen.

Na izložbi se mogu vidjeti različita umjetnička djela, od autoportreta starih majstora do visokokvalitetnih selfija snimljenih pametnim telefonom, a ovo jedinstveno događanje može se smatrati i poveznicom između starih i novih oblika vrsta umjetnosti.

Izložba prikazuje odabir poznatih djela najvećih majstora likovne umjetnosti poput Vicenta Van Gogha, Fride Kahlo, Tracey Emin i drugih, kao i pregled umjetničkih fotografija snimljenih pametnim telefonima. Izazvala je i velik interes javnosti te je tijekom otvorenja ostvareno skoro milijun internetskih posjeta na stranicama izložbe, a veliku pažnju pridali su joj i neki od najznačajnijih svjetskih medija poput britanskog The Guardiana.

Partner londonske galerije Saatchi u ovom projektu je Huawei, a osim autoportreta starih majstora, u sklopu izložbe izloženi su i nagrađeni radovi iz Huaweijevog natječaja na kojem su umjetnici, fotografi i drugi zainteresirani entuzijasti iz svih dijelova svijeta imali priliku sudjelovati snimanjem zanimljive selfie fotografije. Prema izboru žirija, pobjednica tog natječaja je Dawn Woolley koja je pomoću pametnog telefona Huawei P10 snimila fotografiju pod nazivom The Substitute (Holiday).

Huawei P10 nudi savršenstvo boja, kompozicije i svjetla koje se može usporediti s radovima pravih umjetnika. Opremljen drugom generacijom stražnje dvostruke Leica kamere, ovaj pametni telefon ne prestaje privlačiti pažnju od svog predstavljanja, a posebno je hvaljen njegov portretni mod koji omogućuje snimanje uistinu savršenih portretnih fotografija, što su prepoznali korisnici širom svijeta, kao i mnogi neovisni ispitivači poput DxOMark-a.

Osim izuzetnih fotografskih sposobnosti, Huawei P10 impresionira i svojim dizajnom te je savršena nadopuna svakom modnom izričaju. Do sad je ovaj pametni telefon osvojio 47 nagrada širom svijeta, uključujući i nagradu za dizajn iF Design, a upečatljive nove boje, dizajnirane u suradnji s Pantone Color Institutom, oduševile su sve korisnike. Suradnja sa Saatchi galerijom dio je svjetske kampanje za novi Huawei P10 jer upravo portretna fotografija leži u samoj DNK novih uređaja iz P serije, a ovom suradnjom želi se naglasiti potpuna posvećenost ovog pametnog telefona vrhunskoj fotografiji.

Od samih početaka suradnje s legendarnom Leicom i zajedničkog razvoja prve dvostruke Leica kamere kojom je opremljen model P9, fotografski DNK postao je sastavni dio Huaweijevog brenda, a nastavak suradnje omogućio je dodatne uspjehe na području mobilne fotografije. Novi pametni telefon Huawei P10 svojim fotografskim sposobnostima dodatno je podigao letvicu, a izložba i suradnja sa Saatchi galerijom nije samo potvrda mogućnosti fotografije ovih pametnih telefona, već i odraz snage Huaweija kao brenda.

Izlaganje portreta snimljenih Huaweijem P10 uz neka od najvećih remek djela svjetske umjetnosti poput djela Vincenta Van Gogha nije samo izražavanje poštovanja prema umjetničkoj raznolikosti, nego predstavlja i oblik dijaloga dvaju različitih doba umjetničkog stvaralaštva, klasičnog i suvremenog kojeg predstavlja upravo fotografija snimljena pametnim telefonom. Kao najbitniji medij u našim životima, pametni telefoni bilježe svaki trenutak našeg privatnog života, a mobilnom fotografijom bilježimo posebnosti današnjeg vremena kako bi ih sačuvali za neke buduće trenutke.

Linker
25. travanj 2024 02:50