DNEVNI KOMENTAR

GOJKO DRLJAČA Lovrinović i Marić agresijom na HNB ruše pravila EU

 Damjan Tadić/CROPIX

Napadi Gorana Marića (HDZ) i Ivana Lovrinovića (Most) na izvještaj o radu HNB-a koji je Saboru podnio guverner Boris Vujčić ni po čemu nisu iznenađenje. Njihovo neprijateljstvo prema centralnoj banci preraslo je u očiglednu opsesiju. S obzirom na to da nisu rekli ništa novo, nećemo ovom prilikom iznova obrazlagati kako bi nam njihova vizija monetarne politike najvjerojatnije donijela ništa drugo nego krah tečaja i visoku inflaciju. Ovaj put, naime, zaslužili su pažnju jer su otišli korak dalje u svojoj agresiji na HNB. Ta agresija ogleda se u njihovu inzistiranju da saborski zastupnici glasaju o godišnjem izvješću HNB-a.

Valja objasniti da se radi o izrazito opasnom, nasilničkom ponašanju koje ne preže ne samo od nepoštivanja institucija nego i od kršenja Zakona, pa i Ustava Republike Hrvatske. Ponašanje Marića i Lovrinovića u sebi nosi elemente državnog puča.

Kad je Hrvatska ulazila u EU, obećali smo da ćemo jamčiti neovisnost centralne banke. Zbog toga smo morali promijeniti i Ustav i Zakon o HNB-u. Nekad je guverner HNB-a zbog Ustava, koji je utvrđivao da HNB odgovara Saboru, provodio iz Ustava izvedeni zakonski naputak koji je predviđao saborsko glasanje o izvješću HNB-a. Danas, nakon ulaska u EU, Ustav govori tek o izvještavanju Sabora od strane HNB-a, a Zakon o obavještavanju.

Dakle, to što Marić i Lovrinović dižu neusklađeni saborski poslovnik iznad Ustava i Zakona zapravo je vrlo teško narušavanje ustavnopravnog poretka zemlje. Ne želimo puno spekulirati o politikantskoj pozadini njihova djelovanja, no treba naglasiti da su takvim nasilničkim inzistiranjem na nepoštivanju Ustava i Zakona i Marić i Lovrinović izrazili duboko nepoštovanje prema premijeru Oreškoviću i cijeloj Vladi Republike Hrvatske koja nije imala primjedbi na izvješće HNB-a.

Ne treba zaboraviti da monetarne ideje Marića i Lovrinovića imaju dosta široku podršku među saborskim zastupnicima HDZ-a i Mosta. To je ono što je zastrašujuće. Populizam Marića i Lovrinovića toliko je zavodljiv da postoji latentna opasnost da će bez obzira na tanašnost argumenata nasilno ili zakonitim putem naš opsesivni dvojac uspjeti progurati neke od svojih monetarnih ideja. Vjerujemo da će u tom slučaju doći do brzog urušavanja monetarne stabilnosti zemlje. U takvoj situaciji svi daljnji reformski napori bilo koje vlade bit će uzaludni. Podsjetili bismo da je monetarna stabilnost jedina preostala stabilnost Lijepe naše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:27