PRVI PUT U POVIJESTI

Europska komisija predložila nova pravila o dobrobiti životinja tijekom prijevoza

Osim za pse i mačke, posebna pravila vrijedila bi i za životinje za klanje te ranjive životinje

Ilustracija

 Anthony Wallace/Afp/Profimedia

Europska komisija jučer je prvi put u svojoj povijesti predložila je nova pravila o dobrobiti životinja tijekom prijevoza. Odnose se ona prvenstveno na pse i mačke u transportu, ali se dotiču i drugih. Riječ je o 1,6 milijardi životinja koje se svake godine prevoze u Uniju i iz nje. Novim prijedlogom želi se uspostaviti jedinstvene standarde na području cijele Unije vezano za uzgoj, smještaj i ophođenje sa psima i mačkama u u objektima za uzgoj, trgovinama kućnim ljubimcima i skloništima. Bit će obvezna registracija, pa će se na ovaj način istovremeno poboljšati kontrola uvjeta u kojima životinje žive, ali i onemogućiti nezakonita trgovina.

- Više od 80 posto građana Unije želi bolju zaštitu životinja. Riječ je o važnom skupu pravila, koji regulira trajanje putovanja, prostor i temperaturu tijekom putovanja. Osim toga, tu su i pravila kojima će se poboljšati postupanje uzgajivača i trgovina kućnim ljubimcima prema čovjekovim najboljim prijateljima, mačkama i psima. Način na koji se odnosimo prema prirodi, uključujući životinje, mnogo govori o nama i drago mi je što danas ostvarujemo napredak u pogledu dobrobiti životinja - poručio je Maroš Šefčovič, izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan, međuinstitucijske odnose i predviđanja.

Osim za pse i mačke, posebna pravila vrijedila bi i za životinje za klanje i ranjive životinje - recimo, telad koja je odvojena od majke i životinje koje očekuju mlade. Postrožit će se pravila za izvoz živih životinja iz Unije, uključujući bolje kontrole u trećim zemljama kako bi se zadovoljili standardi koji vrijede u EU.

Komisija je, osim toga, odgovorila i na zahtjeve građanske inicijative Za Europu bez krzna, kojom se traži zabrana držanje i usmrćivanja životinja zbog proizvodnje krzna i puštanje u prodaju krzna iz uzgoja i proizvoda koji sadržavaju takvo krzno na tržište EU-a. Komisija je zatražila da joj se dostavi znanstveno mišljenje o dobrobiti životinja koje se uzgajaju za proizvodnju krzna. Navedena dva zakonodavna prijedloga planira podnijeti Europskom parlamentu i Vijeću.

- Dobrobit životinja nije ključna samo za zdravlje tih životinja, već i za humano, zdravo i održivo društvo - istaknula je Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:48