TISUĆE U KARANTENI

Virus na mediteranskom otoku ubio 300.000 mačaka, raste strah od širenja epidemije: Jedan simptom vrlo je neobičan

Domaće mačke stavljene su u karantenu u veterinarske klinike, a volonteri pokušavaju liječiti životinje koje pokazuju simptome bolesti

Mačka u veterinarskoj ambulanti na Cipru

 Christina Assi/Afp/Profimedia/Christina Assi/afp/profimedia

Soj mačjeg koronavirusa, poznat i kao mačji infektivni peritonitis (FIP), na Cipru je od siječnja ove godine usmrtio više od 300.000 mačaka. Spomenuti virus ne predstavlja opasnost za ljude, ali ako se ne liječi, može biti smrtonosan za mačke, koje su s godinama postale svojevrstan zaštitni znak Cipra - naime, ulice ovog mediteranskog otoka prepune su ih, hrane ih i lokalci i turisti, a možete ih sresti čak i u restoranima.

Pretpostavlja se kako je broj mačaka koje su na južnom dijelu otoka uginule od infektivnog peritonitisa znatno veći od 107, koliko je službeno prijavilo ministarstvo poljoprivrede Cipra. Domaće mačke u međuvremenu su stavljene u karantenu u veterinarske klinike kako bi se pokušalo usporiti širenje zaraze, a volonteri i veterinari pokušavaju liječiti životinje koje pokazuju simptome bolesti.

image

Mačke na Cipru (arhivska fotografija)

Amir Makar/Afp/Profimedia/Amir Makar/afp/profimedia

Dinos Agiomamitis, voditelj Cats PAWS Cipar i potpredsjednik Cyprus Voice for Animals, kaže kako je od siječnja uginulo 300.000 mačaka. Procjenjuje da je trećina životinja koje žive na jugu otoka uginula od posljedica ovoga virusa sa simptomima kao što su visoka tjelesna temperatura, oticanje trbuha, slabost i agresivnost.

Sa sve većim brojem zaraženih mačaka, raste i strah od širenja epidemije u obližnjem Libanonu, Izraelu te Turskoj, piše Daily Mail.

Demetris Epaminondas, potpredsjednik Panciparske veterinarske udruge, napominje kako se se ova bolest može zaustaviti samo medicinskim liječenjem. U obzir dolaze dva lijeka - remdesivir, koji se inače koristi za covid-19, a tu je i molnupiravir, antivirusni lijek koji se koristi za liječenje bolesti kod ljudi.

Remdesivir je odobren za upotrebu na životinjama u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i za uvoz na Cipar, no s obzirom na njegovu cijenu, koja se kreće od 2500 do 6000 funti za mačku tešku između 3 i 4 kg, vlada ozbiljno razmatra i drugu opciju. Procjenjuje se da bi molnupiravir koštao oko 170 funti po životinji, ali zahtjev udruge veterinara da se odobri njegova uporaba za mačke odbijen je u svibnju - vlada je tad rekla kako se lijekovi za ljude ne mogu uvoziti u zemlju zbog veterinarske skrbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 14:07