KUHINJA NIVES ČIČIN ŠAIN

Vegetarijanske dosjetke

Splitska umjetnica Nives Čičin Šain u likovnim je krugovima cijenjena zbog svojih skulptura od papira, a omiljena zbog svojeg kulinarskog umijeća. Među najhvaljenijim gastronomskim “radovima” 49-godišnje kiparice i autorice prvog hrvatskog priručnika o drevnoj kineskoj tehnici papier mache, su vegetarijanska jela koja je naučila spravljati prije desetak godina kad je sa svog jelovnika izbacila namirnice životinjskog podrijetla.

– Oduvijek sam uživala u kuhanju, no otkako sam postala vegetarijanka, otkrila sam posve drukčiji gastronomski svijet. Tek tada sam postala svjesna koliko mojem nepcu godi razno korjenasto povrće te namirnice poput tempeha, fermentirane soje ili sejtana, prehrambenog sastojka od pšeničnog glutena koji se pripravlja baš kao meso… Pored takvog širokog izbora namirnica, neetično mi je jesti meso, ribu i jaja – govori Nives koja je mnoge vegetarijanske recepte i sastojke “otkrila” putujući po svijetu. Naime, već tridesetak godina, koliko traje njezina umjetnička karijera, po inozemstvu održava radionice papier machea, a usput je otkrivala nacionalne kuhinje i njihove biljne namirnice.

– Najviše mi se – objašnjava Nives – sviđa japanska kuhinja, ali to je i stoga što sam odmalena zaljubljena u japansku kulturu. U Japanu sam provela nekoliko mjeseci i za to se vrijeme, doslovce, navukla na tofu, sir od soje, koji je vrlo popularan vegetarijanski prilog. Odlično gurmansko iskustvo sam imala i u Engleskoj čija je kuhinja raj za vegetarijance, ali i u Americi, Njemačkoj te u Izraelu, gdje se za doručak jede uglavnom slano i mnogo voća. Jedino sam u Litvi ostala gladna. Njihova kuhinja naprosto ne poznaje jela bez jaja, mesa i životinjske masnoće.

Vegetarijanske specijalitete umjetnica pripravlja i svojim gostima koji, dodaje u šali, uvijek s oprezom isprobavaju ono što stavi pred njih. Ali ne zato što se boje neugodnih okusa, već stoga što je domaćica toliko vješta u oblikovanju gastronomskih delicija da ih većina izgleda kao da su napravljeni od papira.

Vitaminska bomba

– Uređenje stola za mene je jednako važan dio koliko i sama priprava jela. Izbor posuđa, kao i ostalih ukrasa, ovisi o bojama namirnica koje ću poslužiti. Osobito me motivira postavljanje blagdanskog stola, ponajprije božićnog, koji najčešće ukrasim jestivim kreacijama od voća i povrća.

Omiljeno jelo Nives Čičin Šain je salata od rikule, rajčice, avokada i kockica tempeha, začinjena sojinim umakom i maslinovim uljem, a zadnjih mjeseci joj je sve češće i zamjena za ručak. Kako je svoj umjetnički opus lani proširila grafikama, koje upravo izlaže u prostorijama Hrvatsko-francuske udruge u Splitu, sve manje vremena ima za kuhanje. No, bez obzira na obveze, dan uvijek započne kašastim zelenim sokom od svježeg povrća i voća.

– Dnevni jelovnik ne mogu zamisliti bez svoje vitaminske bombe. Kao mala obožavala sam s mamom spravljati kotonjadu, tradicionalni dalmatinski slatkiš od dunja koji se suši u malim kalupima. Često se šalim da su to bili moji kiparski počeci – kaže Nives Čičin Šain.

Dolores Tolić

Linker
24. travanj 2024 06:52