BOLJI ZA 20 POSTO

Istarski turistički djelatnici zadovoljno trljaju ruke: ‘Očekujemo 100 tisuća noćenja za blagdane‘

‘To je čak 20 posto bolje nego lani kada je, doduše, promet dijelom zaustavila i pandemija‘, kaže Denis Ivošević

Rovinj

 Dusko Marusic/Cropix

Istra ove godine za božićne i novogodišnje blagdane od 23. prosinca pa sve do 8. siječnja očekuje između 27 i 30 tisuća gostiju te do 100 tisuća noćenja. Kako nam kaže direktor istarske Turističke zajednice, Denis Ivošević, to je čak 20 posto bolje nego lani kada je, doduše, promet dijelom zaustavila i pandemija.

- Najviše gostiju očekujemo iz Slovenije, Italije i Austrije te domaće goste, a imat ćemo otvoreno 25 hotela u sastavu velikih hotelskih kuća i plus najmanje 30-tak malih obiteljskih hotela, i jedno 5-6 kampova. Tu su i ponajbolje vile u priobalju i unutrašnjosti Istre, ističe Ivošević koji može zadovoljno trljati ruke nakon odlične turističke godine u Istri koja se samo prelila i na aktualne blagdane. A zanimljivo je da i taj promet u zimskim mjesecima sve više raste.

Primjerice, prije 10 godina u Istri je za božićne i novogodišnje blagdane bilo 12 tisuća gostiju, koji su realizirali oko 50 tisuća noćenja. To nisu veliki brojevi za Istru, ali su znakoviti. Isto tako, Istra je u zadnjih 10 godina kompletno promijenila svoju ponudu za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Te 2010. godine u niti jednom gradu na Poluotoku se nije organizirao Advent, nije bilo zapravo nikakvih sadržaja za goste koji dolaze u destinacije osim samog dočeka Nove godine u hotelima i na trgovima dva ili tri najveća grada.

Više sadržaja

Već tada se zazivalo više sadržaja jer turisti nisu vani imali gdje primjerice popiti kuhano vino, kupiti poklone, negdje nešto dobro pojesti. Ove godine Istra se u tom pogledu raspametila. Pula, Poreč, Rovinj organiziraju najljepša adventska događanja na svojim trgovima i ulicama koji traju više od mjesec dana. Potrudili su se i oni manji, pa se tako prvi put organizira Advent i u Motovunu, a hotel Roxanich je čak postavio klizalište. Advent je i u malom Kršanu, žive jaslice zauzele su cijeli Sveti Lovreč u dva termina, Pazin, Novigrad, Umag, Labin i Medulin te druga manja mjesta imaju niz sadržaja. Uglavnom, tko god u ovom terminu dođe u Istru, ima gdje otići, što doživjeti i vidjeti.

Ono što smo primijetili u 2022. jest to da se značajno povećao turistički promet u zimskim mjesecima, prije svega u prosincu, siječnju i veljači. Imali smo čak 18 posto povećanje u odnosu na 2021. U apsolutnim je brojkama to malo, ali 18 posto nije malo. Tako da se vidi da segment aktivnog odmora i konferencija mogu pomoći da se i turizam u zimskim mjesecima u Istri može dobro razviti, ističe Ivošević.

U idućoj godini Istra puno očekuje, a siguro je najveći plus ulazak Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor. To će se osjetiti već sada za ove blagdane.

- Ne vjerujem da je ta činjenica utjecala na veći dolazak gostiju sada za blagdane, ali očekujemo pozitivne učinke. Generalno sa „spuštanjem rampi” ne očekujemo povećani broj dolazaka kroz cijelu godinu, ali kada su u pitanju vikendi i produženi vikendi, naročito kod bližih destinacija to može biti plus jer gosti neću stajati dva sata na ulazu u zemlju i tri na izlazu, što je odmah pet dobivenih sati. Mi smo to komunicirali putem naših PR agenata u Italiji, Njemačkoj i Švicarskoj, te putem naših predstavništva, web portala i socijalnih mreža. Najveći utjecaj ulaska u Schengen i eurozonu je dakle psihološki, ali i reputacijski. Drugačiji je osjećaj kada si u pravom smislu te riječi dio šengenskog prostora, zaključio je Ivošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:25