Slavna stilistica, i žena s bogatim životnim iskustvom, u ovom broju Glorije savjetuje svima, ali prvenstveno mladima da obrate pozornost na mnoge prednosti naočala, koje su više od modnog dodatka

Osvajajte i s naočalama

Na pragu je ljeto. Sunce žeže sve jače, sve više žmirkamo, oči su nam sve suznije, bore su sve vidljivije, i što nam je činiti nego sve to prekriti i sakriti sunčanim naočalama. Znam da će mnogi pitati a što je s očima, tim ogledalom duše, dijelom tijela koji odaje čak i stil života. Zašto sakriti nešto čime smo osvajali, čime smo bez riječi govorili, čime smo davali do znanja onome kome je pogled upućivan da ga želimo? Znalci, osvajači, imaju i na to odgovor – i tajnovitost ima smisla, i skriveno se može razotkriti, samo i za to treba i vremena i mašte.

Kad su jednoga muškarca, ne znam je li u šali ili u zbilji, upitali kako ljubi ženu s naočalama na nosu, odgovorio je da nema pojma, ali i nastavio – sve sam s nje skinuo, a naočale su, valjda, same pale. I tako, one postaju ono kako nisu prvotno zamišljene. Modni dodatak, skrivalo, još jedan adut koji više koristi ženama nego muškarcima.

No, čini se, da se i tu stvari mijenjaju. Pogotovo kod svih mačora koji žele biti u trendu. Znam se nasmijati kad ljeti ispred svoje kuće u Opatiji promatram šetače, frajere koji s debelim zlatnim lancima oko vrata i očalima na očima, ili čak na glavi ako je sunce zašlo, zirkaju okolo. U potrazi za “lovinom” sve je dopušteno! Nisu ni muškarci bedasti. Oni znaju kad treba oponašati žene i kad ih treba slijediti.

No, da ne bi baš ispalo kako su one isključivo modni dodatak, pomoć pri osvajanju, iako ni to ne treba zanemariti, valja reći da su one ipak, ili bi trebale biti, ponajprije – zaštita od sunca i štetnih ultravioletnih zraka.

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci većina se slaže kako je ugodnije u blještavu i jaku svjetlost izaći s dobrim naočalama tamnih stakala na nosu. Ako ih nemate, a ne možete se odlučiti kakve bi vam odgovarale, možda će vam pomoći neki od mojih savjeta.

Mnoge vrste sunčanih naočala zapravo su samo modni hirovi. Obično su takve naočale i veoma jeftine, nude prosječnu zaštitu od sunca i ultravioletnih zraka, a traju samo jednu sezonu. Za nešto malo više novca možete kombinirati i kvalitetu i stil. Jasno, ako znate što tražite i gdje biste mogli naći odgovarajuće naočale. S očima se nije za igrati. Treba ih čuvati

odmalena.

Kad ste mladi i zdravi, često mislite kako ćete takvi ostati – zauvijek. No, tijekom godina vid slabi. Često ni godine tome nisu razlog. Uostalom, sve je više mladih ljudi s naočalama na nosu. Pa kad je već tako, spojite ugodno s korisnim! Ako baš ne morate, ne kupujte naočale bilo gdje!

Prije nego što ste odlučili nabaviti ih, opredijelite se koje boje bi one trebale biti. Tamnosiva se smatra najboljom jer je neutralna, ono što promatrate, vidjet ćete u prirodnoj, stvarnoj boji.

Smeđa stakla odlična su za kontraste. Njih nose svi teniski suci na natjecanju u Wimbledonu, jer su obrisi, gledajući kroz takve naočale, mnogo oštriji i jasniji.

Osim toga, svakako provjerite pružaju li vaše buduće naočale dostatnu zaštitu očiju od sunčeva bljeska. Ako osjetite da škode vašim očima, da vas tjeraju na često žmirkanje, zacijelo nisu dovoljna zaštita za oči.

Standardi nekih zemalja, osobito američki, propisuju da sunčane naočale moraju upiti 70 posto sunčeve svjetlosti. Sve što je manjega postotka, smatra se kozmetičkim, a ne medicinskim pomagalom.

Ako se bavite sportom na vodi, potrebna vam je dodatna zaštita očiju od prejake svjetlosti, jer se na vodi izravno izlažete suncu, ili ako boravite u čamcu na moru gdje se sunčeve zrake odbijaju od morske površine, vaše su oči mnogo više izložene štetnom djelovanju jake svjetlosti.

U takvim slučajevima bilo bi dobro da potražite naočale kojima je sposobnost apsorpcije sunčanih zraka barem 90 posto.

Kod kupnje provjerite leži li okvir naočala dobro na nosnoj kosti, ali i pritišće li završetak naočala prostor iza uha. Svakako zahtijevajte od optičara da okvir prilagodi vašoj glavi. Upravo zbog toga bolje je naočale kupiti kod optičara nego u bilo kojoj trgovini, jer se kod njega može zatražiti i stručni pregled, ali tu je i jamstvo za naočale koje kupujete.

Valja provjeriti i od kakvog su materijala napravljena stakla. Danas se preporučuju stakla od specijalne plastike koja je otporna na udarce ili ogrebotine.

Mladima je, međutim, najvažniji oblik jer žele da bude moderan, a od čega su stakla koja bi ih trebala štititi od sunca od sporedne je važnosti. Zbog toga nije pametno kupiti neke ultramoderne naočale, skupo ih platiti, a već ćete iduće godine imati nešto što je staromodno. O tome svi u današnje vrijeme moraju voditi računa.

Oblici naočala samo u zadnjih desetak godina bili su svakakvi. Od onih jako uskih oblika do onih s velikim okvirima. Moda se, kao i svugdje, vraća. Stoga nemojte baciti one koje više nisu u modi. No, ipak je najvažnije obratiti pažnju na to kako su postavljena stakla, kao i na njihovu kvalitetu. Na tome se ne bi trebalo štedjeti.

Kako je rekao jedan liječnik – nije tek tako nastala uzrečica – čuvati kao zjenicu oka. Stoga je i najbolje kupiti stakla najbolje kvalitete, i to onih poznatih tvrtki. Velike tvornice modernih sunčanih naočala proizvode ih u raznim bojama. Sve se više, dabome kod onih koji to mogu, čak i boja naočala prilagođava boji odjeće.

Lijepo je vidjeti plave naočale, ako je vaša garderoba uglavnom u plavim nijansama.

Postoje i zelene, ružičaste ili crvene naočale. Ali za koju god se boju odlučite, najprije se trebate posavjetovati s liječnikom oftalmologom i pitati bi li, primjerice crvena stakla, mogla škoditi vašim očima. Mladi bi morali voditi o tome računa.

Uvjerena sam da su najbolja zelena stakla, jer je poznato da liječnici savjetuju onima koji imaju probleme s očima da što više šeću šumom jer zelena boja zapravo odmara oči.

I sad još nešto što, možda, može mučiti osobe koje žele imati sunčane naočale, a kratkovidni su ili dalekovidni. I tu je medicina doskočila jadu. Optičar će, prema želji, napraviti sunčane naočale s dioptrijom, samo će sve to zatamniti. Ali pogled i kroz njih bit će svijetao!

I zato, drage moje čitateljice, ali i čitatelji, koristite naočale za sve. Zašto ne bi i one bile u službi onoga što nas raduje i veseli, što nam život čini ljepšim. Osvajajte svim i svačim! To je smisao života. Ako tu pomognu i naočale, tim bolje!

I samo da još kažem da se sad stvar preokrenula – ono što je nekad bio nedostatak, što je mučilo one koji su ih bili prisiljeni nositi, više to nije. Uvijek je divno kad se nedostatak pretvori u prednost. A i za to treba umijeće. Nekad su tu žene bile u prednosti, ali u zadnje ih vrijeme u stopu prate muškarci.

Linker
19. travanj 2024 03:18